Verduidelijking CT - Beantwoord -
20-12-2024 om 10:21 uurGoedemiddag,
Wij zitten momenteel in een stressvolle situatie, en wil graag jullie advies.
Een familielid is gediagnostiseerd met COPD gold 4 en Longca.
De uitslag van de scan is zojuist in het portaal gekomen en lees hierin dat de grillige consolidatie dorsaal in rok is afgenomen van 15 naar 11 mm, restverdichting voorheen 7 mm, nu 5 mm, dit is nu 6 maanden na bestraling (andere behandelingen zijn geen optie meer). Verder word er vermeld dat eerdere nieuw ontstane caviteit centraal hierin is verdwenen. Tijdens de vorige uitslag is ons uitgelegd dat de destijds nieuwe ontstaande caviteit positief was, in de kern werd de ca dus al aangepakt, nu is de caviteit verdwenen, dit lijkt niet positief? Verder lees ik dat er een minimale toename is van het matglas gebiedje mediaal daarvan en dat er een grillige verdichting te zien is ter plaatse van de fissuur links dorsaal met ook wat tractie aan de fissuur, kan dit opnieuw ca betekenen op een andere plek van de long? Verder bekend met veel zeer panlobulair emfyseem, forse truncus pulmonalis passen bij pulmonale hypertensie en coronairsclerose.
De longarts geeft aan dat 6 maanden na de bestraling de definitieve uitslag is, is de ca nog aanwezig kan dit niet meer opnieuw bestraald worden, de bestralingsarts verteld echter dat het wel voor een 2e keer bestraald kan worden. In hoeverre kun je de ernst van pulmonale hypertensie en coronairsclerose op een CT zien? De onzekerheid is gekmakend.
Operatieve behandelingen en chemo zijn helaas geen optie meer, medicamenteus uiteraard wel.
Beste PWD87
Heel vervelend om zo in de zorgen te zitten. Het kan heel prettig zijn dat de uitslag beeldvorming in een patienten portaal reeds vroeg te zien is; maar het kan ook zoals in jullie geval tot grote onzekerheid leiden. De specifieke uitslag kan niet door mij geïnterpreteerd worden, dat kan alleen door de behandelende longarts. Hebben jullie daar reeds een afspraak mee gemaakt? Mijn belangrijkste advies zou zijn om jullie onzekerheid aan te geven en daar kan de longarts rekening mee proberen te houden.
In het algemeen kan wel gezegd worden dat bij longkanker die bestraald wordt, er altijd een vlek overblijft door de bestraling zelf. Het interpreteren van dergelijke vlekken vereist veel ervaring. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat afname van een vlek heel geruststellend is.
Ik lees dat jullie tegenstrijdige berichten hebben gehoord over of het wel of niet mogelijk is om nieuwe bestraling uit te voeren. Hiervoor geldt dat het nooit zwart/wit ja of nee is, het hangt van veel dingen af. Juist daarom wordt de uiteindelijke beslissing altijd genomen op een multidisciplenair overleg waarbij iedereen gezamenlijk de beelden beoordeelt.
Als nevenbevindingen worden op de scan aanwijzingen voor coronairsclerose en pulmonale hypertensie beschreven. Dergelijke dingen worden regelmatig gevonden. In hoeverre het voor de patient relevant is, kan de longarts inschatten, en die zal soms verwijzen naar andere specialismen voor nader onderzoek als de longarts denkt dat het nodig is.