Veelvuldig verslikken
22-01-2017 om 08:13 uurOnze zoon is nu 6 jaar. Geboren na 24,6 wkn. Langdurig beademd en ademhalingsondersteuning gehad tot 42 wkn zw.duur. Hierdoor BPD. Tevens is zijn ductus van Botalli operatief gesloten.
Sinds ik me kan heugen verslikt hij zich erg veel. Bij iedere beker drinken soms meermalen. Slokvideo is gemaakt. Bij iets grotere slokken en iets meer snelheid houdt zijn strotteklepje het niet en gutst het zijn longen in.
Logo heeft geen effect gehad. Verdikken van vloeistoffen wekt erg veel weerstand op.
En rustig drinken, slokje voor slokje (2 ml gaat goed) valt niet mee als je 6 bent en dorst hebt.
Dus verslikken gebeurt echt heel vaak.
Hij hoest zich er altijd wel uit. Blijft dan vaak nog schrapen om te klaren.
Een longontsteking heeft hij tot nu toe niet gehad, gek genoeg.
Nu vraag ik me af in hoeverre hij schade zou kunnen gaan ondervinden op de lange termijn. Hij loopt hiervoor niet bij een longarts of iets dergelijks.
Maar hoeveel risico is er voor zijn longen? Zou u nog meer adviseren dan we tot nog toe doen?
Een longfunctieonderzoek is momenteel wel in aanvraag.
Met vriendelijke groet,
Een bezorgde moeder.
beste mamak,
uit uw verhaal begrijp ik dat er, aangetoond, sprake is van gastro-oesofageale reflux: het feit dat maaginhoud de slokdarm weer instroomt, betekent niet meteen dat dit ook de longen in gaat. De vraag is of het verslikken komt door het drinken of door reflux (in dat geval verwacht je ook na het drinken klachten, dus verslikken op momenten dat hij niet eet/drinkt.
Indien er sprake is van chronische aspiratie kan dat ontstekingsverschijnselen geven in de longen, vaak ook met klachten erbij zoals hoesten en regelmatig infecties of zelfs longontsteking (wat hij gelukkig nog niet heeft gehad). Met een longfunctieonderzoek kun je, zoals de naam aangeeft, iets zeggen over de functie van de longen, maar het is lastig om iets te zeggen over aspiratie van maaginhoud.
De primaire behandeling van de refluxklachten wordt vaak door de kinderarts of door de kinder-MDL arts gedaan: te denken valt aan indikken voeding, zuurremming (met medicatie), of eventueel medicatie die ervoor zorgt dat de maag zich sneller ledigt (hiervoor wordt nogal eens behandeling met een antibioticum gestart wat dit als bijwerking heeft).
veel succes!