Vader is zorgmijder - Beantwoord -

04-01-2024 om 23:36 uur

Beste deskundige, 

Mijn vader van 78 jaar heeft zijn hele leven gerookt. Hij is ongeveer 6 jaar geleden gestopt. Via een bevriende huisarts heeft hij pufjes gekregen voor ochtend en avond omdat hij moeite heeft met ademhalen. Hij is bij een cardioloog geweest, maar weigert verdere zorg: longarts en wil ook bv niet naar een zoutkamer. 

Zijn fysieke conditie is erg achter uit gegaan en hij lijdt hieronder. Piekert veel. En kan slechts kleine stukken lopen. Het doet mij verdriet dat ik zijn situatie niet kan verbeteren. Hij praat wel met ‘soortgenoten’, zegt dat hij zich er voldoende in verdiept heeft, en is bang voor aankomende lichamelijke ongemakken zoals bv urineverlies. 

Wat zou ik kunnen doen om hem te helpen zonder dat hij het medische circuit in moet? Dit weigert hij namelijk toch. Ik ben bang dat hij alleen nog maar kan denken aan het naderende onheil. 

Dank bij voorbaat voor uw reactie. 

Met vriendelijke groet,

Dirkje

Moderator
06-01-2024 om 08:20 uur

Dag Dirkje, dank voor je bericht op het forum. Ik hoop dat er snel een reactie komt van een deskundige maar door vakantieperiode en drukte kan het even duren.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
15-01-2024 om 15:52 uur

Beste Dirkje,

Ik snap heel goed u verdriet, het is vervelend on zo je vader achteruit te zien gaan.

De voorkeur gaat natuurlijk naar uit om toch wat meer te weten te komen over wat er precies aan de hand is met zijn longen, zodat je passende zorg kan geven.

Staat u vader wel open voor een bezoek aan de huisarts? Er zijn namelijk ook huisartsenpraktijken waar ze een longfunctie kunnen blazen en hoeft hij niet gelijk naar een specialist in het ziekenhuis. Op deze manier kunnen ze ook bepalen of de pufjes die u vader heeft gekregen toereikend zijn. en kan verdere achteruitgang mogelijk vertraagd worden.

Voor zijn benauwdheid is het belangrijk om in beweging te blijven. Mensen zijn bij benauwdheid snel geneigd om minder te gaan bewegen, op deze manier neemt de spierkracht af en worden ze nog sneller benauwd bij inspanning. Dit kan onder begeleiding bij een fysiotherapeut, maar deze wenst dan vaak wel meer gegevens over de oorzaak hiervan. Ook om in aanmerking te komen voor vergoeding is een diagnose nodig.

Heeft u vader klachten van moeilijk ophoestbaar slijm? Zo ja dan kan een slijmoplosser (bijvoorbeeld Acetylcysteïne) uitkomst bieden, verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

U schrijft ook dat u vader bij de cardioloog is geweest, maar niet of er ook iets met zijn hart is. Ook bepaalde hartproblemen (hartfalen) kan kortademigheidsklachten geven.

Ik hoop dat er manier is om u vader toch over te halen om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van zijn klachten. Met de juiste zorg en behandeling kunnen zijn klachten mogelijk verminderd worden en zijn kwaliteit van leven verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Miriam Hoogendijk

Longconsulent Franciscus Gasthuis & Vlietland

Login of registreer om te reageren