V: Zwanger willen worden en Singulair
27-03-2015 om 09:39 uurSinds twee weken ben ik begonnen met andere medicijnen i.v.m. een kinderwens, mijn oude medicijnen waren Foradil, Alveso, Fluticason neusspray en Singulair. Nu zit ik op Salbutamol en Budesonide.
Het lukt mij echter niet om te stoppen met de Singulair, ik heb hem drie keer niet gebruikt en alle drie de nachten werd ik meerdere keren piepend, hoestend en naar lucht snakkend wakker. De ventolin werkt dan ook niet.
Ik kon op het forum alleen vinden dat Singulair wordt afgeraden tijdens de zwangerschap, maar zijn er misschien uitzonderingen bekend? Of zijn er nog andere opties qua medicijnen?
Alvast bedankt.
Hallo Tulp,
Had tijd om even te speuren en heb wat informatie gevonden. Succes met zoeken en overleggen met je arts welke medicijnen voor jou het meest geschikt zijn. Dhr. Krouwels heeft vele antwoorden geschreven op vragen van lezers van het longforum.
http://www.spreekuurthuis.nl/
Auteur:
dr. F.H. Krouwels
Zwangerschap en astma
Veel patiënten met astma die zwanger zijn geworden, melden dat hun klachten veranderen. Ongeveer een derde van de vrouwen krijgt meer last en een derde juist minder. Opvallend hierbij is dat de meeste vrouwen bij een volgende zwangerschap opnieuw dezelfde verandering ervaren. Waarschijnlijk speelt de verandering van de hormoonhuishouding een belangrijke rol.
Vanzelfsprekend is het belangrijk om te weten hoe veilig de medicijnen zijn voor het ongeboren kind, en of het niet verstandiger is om de medicatie te verminderen. De gouden regel is echter dat het voor de gezondheid van zowel de moeder als het ongeboren kind belangrijker is om de klachten goed onder controle te houden. Luchtweginfecties en kortademigheid kunnen leiden tot het opvlammen van de ontsteking en stress. Hierdoor kunnen moeder en kind schade oplopen. Ook kan het leiden tot een ernstige astma-exacerbatie waarbij - naast de genoemde risico's - de zuurstofconcentratie in het bloed te laag kan worden.
Tijdens een zwangerschap worden over het algemeen medicijnen voorgeschreven die al lang op de markt zijn, en waarmee ruime ervaring is opgedaan bij zwangere vrouwen. Luchtwegverwijders, zoals kortwerkende b2-mimetica (salbutamol en terbutaline) kunnen zonder gevaar in de gebruikelijke dosering genomen worden. Met langwerkende b2-mimetica is minder ervaring, maar tot nu toe zijn er nog geen aanwijzingen dat deze middelen schadelijker zijn. Met de inhalatiesteroïden beclomethason en budesonide is al zoveel ervaring opgedaan dat deze middelen voldoende veilig zijn tijdens de zwangerschap. Waarschijnlijk geldt dat ook voor het nieuwere fluticason en de ontstekingsremmer montelukast. Toch gaat de voorkeur uit naar de oudere middelen. Een astma-exacerbatie moet, ook tijdens de zwangerschap, soms behandeld worden met prednisolon. Dit medicijn levert weliswaar een gering risico op voor het kind, maar de risico's van een onvoldoende behandelde exacerbatie zijn veel groter.
Groetjes,
Spirit
Bedankt voor het meezoeken en meedenken Spirit!
Dit artikel had ik inderdaad al gelezen. Ik krijg er alleen helaas geen antwoord op wat er gebeurd als iemand het niet red met de 'veilige' medicatie. Of er dan een alternatief is?
Ik ga inderdaad volgende week overleggen met de longarts wat te doen.
Was alleen benieuwd of er hier mensen zijn die hier ervaring mee hebben.
Gr. Tulp
Even meedenken mensen.......... Er staat dat montelukast veilig lijkt, dit is toch ook hetzelfde als singulair?
Hopelijk hoef je dan niet te stoppen Tulp, met dit medicijn. Maar overleg het idd met je arts, zit je zeker goed!
Sterkte en veel succes met het zwanger worden, je arts en eventueel een second opinie daarover lijkt me het beste ... lees best een aantal tegenstrijdige berichten hierover namelijk. Wens je een mooie zwangerschap.
Klopt, singulair is de merknaam en de werkzame stof is montelukast.
Er zijn inderdaad tegenstrijdige berichten.
Maar vannacht weer lekker geslapen door een half tabletje singulair.
Ik hoop zo dat ik deze mag blijven gebruiken!
Bedankt weer voor jullie reactie Milly en Marcus!
Ben erg benieuwd naar de mening van de arts we horen het wel denk ik. Slik het al langer en kan direct merken als ik het een keer vergeet.
Ik heb zelf nog even verder gezocht op google.
En dit is wat is tegen kwam:
http://www.ariez.nl/artikelen.1206.lynkx?edition=&author=&title=zwanger…
Daarna klikken op het kopje: Gebruik van astma- en allergiemedicijnen tijdens de zwangerschap
Hier vind je een heel handig overzicht van medicijnen, en in welke categorie deze vallen.
Hier staat dus ook in dat Singulair in categorie C valt. Dit betekend dat bij onvoldoende resultaat op de medicijnen met klasse B-veiligheid, moet overwogen worden wat het risico is voor het ongeboren kind
om tot een klasse C-medicatie over te gaan en daarmee exacerbaties te voorkomen.
Hier heb ik dus het antwoord gevonden. (ik hoop dat het niet erg is dat ik een link geplaatst heb!)
Misschien voor anderen handig die met dezelfde vraag zitten, of ooit komen te zitten.
Nog even een update.
Gister ben ik bij de longarts geweest en heb ik aangegeven dat ik hoest en piep als ik stop met de singulair.
En of ik die eventueel door mocht blijven gebruiken. De longarts was hier heel duidelijk over: Nee!
In dierproeven is het aangetoond dat het absoluut niet goed is, dus dat is echt een no-go! (Zijn woorden)
De budesonide is nu opgehoogd naar 3x2 en de salbutamol naar 6x2. Best veel vind ik zelf. Maar het is voor een goed doel en ik hoop dat het gepiep en de benauwdheid nu wegblijft. Ook heb ik rhinocort erbij gekregen voor de bovenste luchtwegen.
Dit was dus het antwoord!
Gr. Tulp
Duidelijk antwoord lijkt me zo, dat is zeker veel, succes en sterkte.
Beste Tulp1989,
Er is al veel geschreven in dit topic.
Het gebruik van singulair wordt afgeraden in de zwangerschap. Hieronder de precieze teksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas:
"Bij dieren passeert montelukast de placenta. Teratogenese: Uit relatief weinig gegevens bij de mens, geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.
Overgang in moedermelk: Ja, bij dieren. Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken."
Ik zou singulair dus niet gebruiken, dat is ook al door mijn collega aangegeven.
Over de risico’s van astmamedicatie tijdens de zwangerschap op aangeboren afwijkingen of perinatale complicaties is beperkt onderzoek voorhanden. Datzelfde geldt voor gebruik van astmamedicatie tijdens lactatie. Het niet gebruiken van medicatie vormt vermoedelijk een groter risico vanwege de grotere kans op een exacerbatie en de daarmee gepaard gaande complicaties (zwangerschapshypertensie, partus prematurus, groeivertraging en laag geboortegewicht).
Salbutamol, terbutaline, salmeterol, beclometason en budesonide kunnen tijdens de zwangerschap in het algemeen in de gebruikelijke dosering zonder problemen worden gegeven. Van fluticason, ciclesonide, formoterol en montelukast zijn minder gegevens bekend; aanbevolen wordt deze middelen tijdens de zwangerschap alleen op strikte indicatie te gebruiken. De systemische belasting bij gebruik van inhalatiemiddelen is echter laag waardoor schadelijke effecten onwaarschijnlijk zijn. Bij een ernstige exacerbatie weegt het voorkómen van hypoxemie zwaarder dan de eventuele risico’s van systemische corticosteroïden voor de foetus en de zwangere (verhoogd risico op pre-eclampsie).
In je laatste post, geef je al duidelijk aan hoe je behandeld bent, dat is dus geheel conform de wetenschappelijke inzichten. Je wordt nu goed behandeld.
Met vriendelijke groet,
S.M. de Hosson,
longarts