V: Vragen over betekenis longfunctieonderzoek
24-02-2015 om 21:59 uurBeste,
Naar aanleiding van mijn longfunctie afgelopen week heb ik nog een paar vragen, de reden dat ik de vraag hier stel is dat ik niet onder behandeling ben bij een longarts en ik het idee heb dat mijn huisarts er weinig van weet.
Klein stukje voorgeschiedenis: Ik ben 27 jaar (niet rokend), sport 7u in de week in de buitenlucht. 5 jaar geleden heb ik voor het eerst last gekregen van mijn luchtwegen, recidiverende infecties, benauwdheid met name bij inspanning en piepende ademhaling. Huisarts gaf eerst diagnose astma, later naar longarts gestuurd die zei na uitgebreid longfunctieonderzoek in ieder geval geen astma, na echo van hart (geringe rechterventrikel hypertrofie), ct en inspanningstest toch behandeld als astma maar niet zeker over diagnose en werd doorgestuurd naar het AMC. Daar dachten ze toch aan laat astma en hadden we de afspraak dat bij volgende luchtweginfectie ze uitgebreider zouden kijken maar toen kwam er gelukkig geen infectie meer, ik ben dus ook nooit meer bij de longarts geweest. Ik doe wel nog mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar laat astma, vandaar dat ik laatst een uitgebreid longfunctieonderzoek heb gehad.
Uitslagen daarvan:
FVC 98% pre en post, FEV1 102% pre en post. PEF 118%
TLC 84%, VC 97% RV46% FRC 76%, IC 90%
TLCOc SB 75% VA 83% TLCOv/V 93%
bodybox R 0.10 = 33%, sG 4,60 = 442%
FeNO 23ppb
Tijdens provocatietest vanaf 4,9 piepen maar pas bij 19,3mg/ml metachbrom reductie fev1 naar 79%, in testen hiervan 5 jaar geleden was er provocatie bij 12mg/ml en 4 jaar geleden bij 6mg/ml
Anderhalve geleden heb ik ook spirometrie gehad toen was FVC 84% pre 85% post en FEV1 91% pre en post. Ik gebruikte toen 2x1 flixotide 250 aerosol, ben toen ik de week erna verkouden werd seretide 25/250 erbij gaan gebruiken en ben ik pas sinds afgelopen weekend weer verminderd naar alleen flixotide.
Vraag 1: de fev1 en FVC waren nu een stukje hoger dan twee maanden terug, is het verstandig om deze hogere dosis medicijnen te blijven gebruiken?
Vraag 2: Wat zou een reden kunnen zijn dat het RV zoveel lager is dan gemiddeld en de bodybox Raw 33% en sGaw 442%
Ik kijk uit naar jullie reactie.
Groet,
Sarina
Beste Sarina,
Wat betreft vraag 1: In principe volgt een verandering van de dosis inhalatiemedicatie op basis van de stabiliteit van de klachten. De dosis wordt -in principe- niet getitreerd op basis van longfunctie-uitslagen. Bij stabiele afwezigheid van astma-gerelateerde klachten is het het overwegen waard medicatiedosis te verlagen.
Wat betreft vraag 2:Het residuaal volume is het volume dat achterblijft na een volledige, maximale uitademing. Een lage RV wordt, indien dit longziekte representeert, gezien bij longfibrotische afwijkingen. Een hoog RV kan bijvoorbeeld bij obstructieve longziekten zoals astma of COPD gezien worden, doordat de longen zich als het ware niet volledig kunnen ontledigen en er lucht achterblijft.
Een lage RV kan bij een volstrekt normale functie van de longen gezien worden: mmdat er bij jou in principe geen tekenen zijn van een restrictieve longziekte zoals longfibrose ga ik er vanuit dat dat laatste bij jou het geval is.
Vriendelijke groet,
M.Overbeek