V: te vaak een luchtweginfectie
15-05-2015 om 09:56 uurIk ben COPD patient (gold 3). Dit jaar heb ik nu voor de 3e keer een luchtweginfectie. Gelukkig heb ik altijd de nodige medicatie thuis klaar liggen en dus als ik het voel aankomen snel schakelen! (goede afspraak met mijn huisarts). Antibiotica, prednison, een bruistablet om slijm te kunnen ophoesten en een maagbeschermer. Een paar jaar geleden werd er altijd te lang gewacht met medicatie bij een optredende luchtweginfectie wat een ziekenhuis opname onvermijdelijk maakte. De medicatie helpt zeer snel en goed. Echt ziek word ik door het snelle toedienen niet meer! Ik heb de volgende vragen; is de gevoeligheid voor een luchtweginfectie bij iedere COPD patient gelijk? Is door bv de medicatie aan te passen hierin nog iets te verbeteren? Kan het zijn dat ik e.o.a. virusje constant bij mij draag? Wat kan ik zelf doen om het risico van een infectie te verminderen? Uiteraard ben ik onder behandeling bij een longarts maar omdat ik de nodige medicatie in huis heb, heb ik over de bij mij veel optredende luchtweginfecties met de longarts weinig contact. Bijvoorbaat mijn dank voor het antwoord. vriendelijke groet, Ed van Leeuwen
Vorig jaar had ik in het eerste half jaar elke maand een pred kuur en soms ook een ab kuur. Het is naar mijn idee erg per persoon weer anders en vraag me nou niet waarom ik zelf dat vorig jaar had en dit jaar weer niet. Ben benieuwd naar het antwoord van de arts hier.
Sterkte en beterschap.
Dank je Marcus!
Er zijn inderdaad verschillen in de gevoeligheid voor infecties van patienten met COPD. Dat heeft voor een deel te maken met het soort COPD, waarbij het onderscheid wordt gemaakt tussen emfyseem en bronchitis patienten. Ondanks dat het afgelopen winterperiode voor veel patienten een lastige periode is geweest, zijn drie luchtweginfecties wel veel naar mijn mening. Juist bij het herhalen van de infecties in korte tijd is het belangrijk om contact op te nemen met de longarts. Weten inmiddels dat regelmatige infecties (exacerbaties) bijdragen aan een verslechtering van het COPD en de eventuele kans op problemen in de toekomst. Het gebruik van een kuur in de thuis-situatie (zelfmanagement) is goed, maar met zoveel infecties kan er ook iets anders aan de hand zijn. Mogelijk kan met behulp van een longfoto of sputumkweek meer duidelijk worden over de ernst en consequenties van de exacerbaties. Want regelmatig komt het voor dat een bacteriele infectie niet meer behandeld kan worden met simpele antibiotica, vanwege het resistentie-patroon van de bacterieën. Dus overleg met uw longarts is zeker gewenst bij deze frequentie van infecties om uiteindelijk te voorkomen dat uw COPD verder achteruitgaat.