V: Sarcoidose en vitamine D
26-01-2015 om 10:50 uurHeeft het dagelijks slikken van vitamine D wel of geen negatieve invloed op het verloop of opvlammingen van sarcoidose?
Het betreft de vit. D smelttabletjes 50+.(Cholecalciferol)
Met dank voor uw aandacht.
Groet, Thirza
Misschien handig om de dosis nog tr vermelden voor een goed en volledig antwoord. De vitamine D tabletten die ik op recept heb, mogen niet gebruikt worden bij sarcoïdose.
Vitamine D tabletten kun je in het algemeen prima slikken. Er is 1 belangrijke uitzondering: sarcoïdose.
Naar de specialist! Niet zelf dokteren bij sarcoïdose.
Met vitamine D moet je toch wel uitijken. Teveel ervan wordt opgeslagen in je vet en kan je calciumhuishouding verstoren. Ook met oa ernstig nierfalen moet je overleggen met je arts.
Nee. Dat is onjuiste informatie. Vitamine D wordt gewoon afgebroken. Halfwaardetijd is ongeveer 3 weken.
Alleen als er iets ernstigs mis is met je calciumhuishouding zoals bij sarcoïdose het geval kan zijn. Vandaar: naar de specialist!
Als er ziektes zijn dien je altijd te overleggen met je arts, en dit medisch begeleid te doen.
Het zijn piepkleine lettertjes, maar volgens mij staat er 10 mcg. per tablet, dus per dag.
@Daantje: boven de 50 jaar wordt in het algemeen 1 tabletje aanbevolen.
nierfalen is absoluut niet aan de orde.
Hoi Thirza, ik weet hier geen algemeen antwoord op. Wel heb ik gisteren van de neuroloog gehoord dat bij sarcoidose de vit. D vaak te hoog is. Mijn man (met sarcoidose) heeft juist een tekort aan vit. D. Per mens verschillend dus.....
Mensen met sarcoïdose hebben een grotere kans op ontwikkelen van hypercalcemie (verhoogd calciumgehalte). Elk jaar wordt daarom het calciumgehalte bij mensen met sarcoïdose gecontroleerd. Je kunt dus niet zomaar vitamine D. gaan slikken, omdat er eerst bloed geprikt moet worden. Als er een geen verhoogd calcium is kan de arts vit. D voorschrijven. Vervolgens dient elk half jaar het calcium gecontroleerd ipv elk jaar.
Het kan geen kwaad bij sarcoïdose en moet juist bij deze categorie patiënten die een tekort 9deficiëntie) hebben gesuppleerd worden.
Onder andere Paul van Daele uit het erasmus MC te Rotterdam heeft hier in het verleden onderzoek naar gedaan.
groet, Peter van Tilburg
Aha, dank u wel voor dit antwoord.
Het is dus anders dan hier en daar verondersteld wordt.
Paginering