V: Onderzoek naar oorzaak longembolie!

08-06-2015 om 09:59 uur

Hallo,

Ik heb vorig jaar januari een dubbele longembolie gehad, zonder aanleiding.

Er werd gezegd dat als ik het weer kreeg, er werd gekeken naar de oorzaak

Nadat ik 4 maanden van de anti-stolling af was heb ik weer een dubbele longembolie gekregen.

Nu word er gezegd dat er geen onderzoek kan worden gedaan omdat ik aan de anti-stolling zit en dat het heel moeilijk is om een oorzaak op te sporen. Kunt u mij hier meer over vertellen?

08-06-2015 om 11:38 uur

Hoi Saartje


Dat klopt dat er geen onderzoek gedaan kan worden als je anti stolling heb.


Mischien als de situatie stabiel is kan er een risico overweging gemaakt worden of stoppen voor het onderzoek kan. En wat de meerwaarde is van het onderzoek.


Sterkte met het herstel van je longembolie.


Ik heb zelf ook longembolie gehad en oorzaak onbekend.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
13-06-2015 om 08:08 uur

Het lastige van longembolieën is dat er maar in een klein deel van de nieuwe gevallen een oorzaak kan worden vastgesteld. Het belangrijkste van de antistollingsmedicatie is vooral het niet groter laten worden van een thrombus (=embolie), zodat het lichaam het zelf kan opruimen. Aangezien de embolieën ontstaan door een ontregeling in de stolling en de behandeling ook bestaat uit het remmen van de normale stolling, wordt het lastig om in het bloed te meten of er sprake is van een abnormale stolling. Soms komt dit inderdaad voor binnen families en is er sprake van erfelijke belasting, maar dat betekent niet automatisch dat dan iedereen een thrombosebeen of longembolie krijgt.

Dus als je voor de tweede keer longembolieën krijgt na een eerdere behandeling dan is het protocol om de antistollingsmedicatie niet meer te stoppen. Wat wel bekende factoren zijn die gerelateerd zijn aan thrombosevorming zijn roken, gebruik van oestrogenen (pil) en langdurige inmobiliteit (bijv na een operatie of reis)

Login of registreer om te reageren
13-06-2015 om 18:43 uur

Hallo Sebastiaan Vroegop,

Bedankt voor je antwoord.

De laatst genoemde bekende factoren zijn bij mij niet van toepassing, maar mijn moeder en zus hebben trombose gehad na een bevalling .Bij mij was er geen enkele aanleiding.

Ik zou ook graag een oorzaak willen weten i.v.m. een dochter van 16 jaar die ook wel een keer aan de pil gaat, daar heb ik de meeste zorgen om.

Login of registreer om te reageren
13-06-2015 om 19:16 uur

Hallo Saartje,

Ik begrijp je zorgen om je dochter. Het is belangrijk dat je dochter zich goed laat voorlichten als ze t.z.t aan de anticonceptie wil. Van de vierde generatiepil is bekend dat er een verhoogd risico is op trombose. Een alternatief zou Implanon kunnen zijn. Dit wordt onder de huid geïmplanteerd en werkt ongeveer 3 jaar. Onze dochter heeft het laatst door de huisarts in de arm laten inbrengen. Een spiraaltje zou ook een optie kunnen zijn.

Login of registreer om te reageren