V: Kan betekenis bepaalde afkortingen niet vinden
22-10-2015 om 14:22 uurDiv keren schrijft de longarts (terecht) dat je uitslagen met je specialist moet bespreken. In de praktijk blijkt er slechts tijd voor enkele simpele vragen. Dus deed ik zelf een komplete studie, maar toch kan ik bepaalde dingen niet vinden.
Bv. Bij mijn meting van Co-diffusie single breath staan alleen normaalwaarden en waarden na salbutamol.
Vraag: Waarom worden niet alle uitgangswaarden bij gemeten? Zo weet je toch niet wat er verandert.
a. Ik kan nergens vinden wat VIN , VA en VA/TLCbox betekenen.
b. In de grafiek van “normaalwaarden volgens rcl-methode” zie ik eerst golfjes en dan een groot vierkant blok (vlak voor “normaal 1.46) bij TLCO/VAre. Gezien de tekst (normaal 1.46, actueel, 1.65, % norm 112) zit ik erboven. Maar boven wat?
c. Ik kan (bij spirometrie) nergens vinden wat BF betekent. Ik kom op 51%. Gaat dit misschien om hyperventilatie?
Sorry als dit bericht er 2 x komt, het eerste verdween opeens, dus ik vermoed dat het niet verzonden is.
Hoi, ik heb het ooit eens allemaal opgezocht, maar eerlijk: daar werd ik niet wijzer van. Het volledige plaatje is wat belangrijk is en ik vrees dat he dat toch enkel van je eigen behandelaars kunt krijgen. Kan je bij een longverpleegkundige of je huisarts terecht? Die hebben vaak net iets meer tijd.
't Is idd wat Sien zegt dat het bij een longfunctiemeting met name om het totaalplaatje gaat. Er zijn waarden die met name iets zeggen over de werking van je longen, zoals o.a. de FEV1, de VCmax, de Tiffenau-index je longarts weet natuurlijk wel wat al die andere afkortingen betekenen, maar waarschijnlijk zijn die op zich zelf genomen niet zo relevant.
De beste plek om je vragen te bespreken is idd je eigen LA. Maar de kans is groot dat hij/zij ook je niet helemaal de hoed en rand gaat vertellen, omdat het gewoon niet relevant is. De relevante info over je longfunctiemeting heeft hij je waarschijnlijk al wèl verteld...nl of je longen goed of minder goed functioneren, of het past bij je ziektebeeld etcetc.
Mijn boodschap is dus eigenlijk: zoek er niet teveel achter en als je het toch graag wilt weten: vraag het je arts! Hopelijk word je er wijzer van!
Succes!
1. De afkorting VIN komt mij niet bekend voor, kan aan het programma liggen dat gebruikt wordt.
De afkorting VA is denk ik het alveolair volume, die kan bepaald worden met een (CO-)diffusiemeting. De VA/TLC is een kennelijke berekening, maar ik moet eerlijk zeggen dat wij al deze maten in de klinische praktijk nauwelijks gebruiken. Voor ons is wat betreft de diffusiemeting belangrijk om de DLCO (soms TLCO genoemd) en de KCO belangrijk vinden. Wellicht ziet u deze maten terug in de grafieken die u gebruikt.
2. Ik ben benieuwd welke software u gebruikt en ik kan hier ook niet echt wijs uit worden. Het lijkt me verstandig om dit na te bespreken met de longarts, want zonder dit te zien, valt hier weinig over te zeggen. Ik vraag me af, zoals Edelweiss zegt, hoe relevant een en ander is.
3. BF is ook een afkorting die ik niet direct thuis kan brengen. Wederom: als dit voor u belangrijk is, adviseer ik u dit in combinatie met alle andere testen te bespreken met de longarts.
Veel succes!
S.M. de Hosson
longarts
Dank voor uw antwoord. Ik vermoedde al dat het ongebruikelijke termen waren (plattelandsziekenhuis :)!)
W.b. de opmerking over de diffusiemeting; inderdaad zie ik ook DLCO. Maar de betekenis daarvan vond ik al.
W.b. de vraag naar de software. Vermoedelijk bedoelt u die van het ziekenhuis en daarvan heb ik geen idee.
W.b. de verwijzingen naar huisarts en verpleegkundige: Meer dan 20 jaar ben ik niet behandeld ondanks ernstige luchtwegklachten (niks aan de hand mevrouw; foto goed, bloed goed).
3 jaar geleden achterhaalde ik wat er mis was en kreeg eindelijk een longfunctieonderzoek. Maar huisartsen en longverpleegkundige wisten onvoldoende om de uitslagen korrekt te interpreteren, zo ontdekte ik na enige studie.
Toen ik bij een longarts kwam, had die nooit tijd en vertelde pertinente onjuistheden. Nu heb ik een prima longarts, maar ik heb zijn tijdslimiet al diverse keren royaal overschreden. Daarom wil ik me voortaan beperken tot zaken die ik zelf niet kan achterhalen, bv. bepaalde termen...
Andere reden voor mijn “studie”: Door de jarenlange verwaarlozing blijkt mijn aandoening lastig te behandelen. Door kennis te vergaren kan ik bepaalde invloeden uitsluiten (ik heb nl. meer aandoeningen die effekt kunnen hebben; dat negeert men gewoonlijk …) en zelf tot een betere aanpak komen.
Wat relevant is, kan ik pas bepalen als ik alle uitslagen begrijp.
Overigens begint zich inmiddels het totaalplaatje aardig af te tekenen, zodat ik ook gerichter vragen richting longarts kan stellen.
Nogmaals dank voor de moeite die u hebt genomen.