V: jaarlijks longfunctie onderzoek
07-02-2015 om 11:58 uurIk krijg ieder jaar een uitnodiging voor een spirometrie. Maar ik heb al jaren dezelfde uitslag, mag ik ook een jaar overslaan. Ik vind het een erg intensief onderzoek en heb er ook heel de dag nog last van, soms wordt ik er ook gewoon ziek van. Nu vroeg ik me dus af of ik zelf mag beslissen dat ik bijvoorbeeld 1 maal per 2 jaar ga. Ik ben onder behandeling van een huisarts die wil dat ik dit ieder jaar doe, maar heb niet het idee dat het ook maar enige toegevoegde waarde heeft.
Dus concreet is de vraag of 1 maal per jaar spirometrie geïndiceerd is?
Hoi Suusje, ik moest ook elk jaar blazen, anders kreeg ik geen nieuwe medicijnen meer.
Elk jaar stabiel, 22 jaar lang.
Totdat mijn l.f. opeens schrikbarend gekelderd was en de alarmbellen gingen rinkelen op basis hiervan.
Het is nl zo dat je vaak niet voelt dat je l.f. zakt, zeker als het geleidelijker gaat.
Het lichaam (jijzelf dus) past zich aan. Je fietst minder hard, je moeheid schrijf je ergens anders aan toe, je hoestje zal wel van verkoudheid komen enz.
Ik zou zeggen: wees dankbaar en blij dat je uitslag elk jaar stabiel is!
Want als een waarde zakt, kan er meteen ingegrepen worden.
Om het resultaat van een spirometrie-onderzoek goed te kunnen beoordelen is het in elk geval van belang om te weten wat de onderliggende longziekte is. Betreft het COPD of astma. Voor COPD is het monitoren van de FEV1 (parameter van spirometrie-onderzoek) van belang om te beoordelen of er achteruitgang is. Voor astma geldt een ander probleem. Spirometrie is veel minder gevoelig om veranderingen te meten bij astma patienten. Dat komt omdat spirometrie vooral luchtweg-obstructie meet, terwijl bij astma vaker hyperreactiviteit van de luchtwegen klachten geeft. Hyperreactiviteit kan je niet meten met spirometrie, maar bijvoorbeeld met een metacholine-test (in het ziekenhuis)
Spirometrie is een hulp-onderzoek, als longarts behandel ik dan ook geen getallen, maar is het belangrijker om te kijken hoe het de afgelopen periode is gegaan met de klachten, inspanning en infecties. Dat kan bijvoorbeeld ook door een vragenlijst zoals de ACQ of CCQ in te vullen.
Als de longklachten stabiel zijn, je kan goed omgaan met de longmedicatie, weet wat je moet doen als er benauwdheidklachten optreden, dan kan je in overleg met de huisarts ook bespreken om de spirometrie eens in de twee jaar te verrichten. Maar nogmaals dat hangt van de oorzaak van de longziekte af. Maar het blijft ook van belang om de alarm-symptomen te herkennen wanneer eerder naar de huisarts te gaan.
Hartelijk dank voor de reactie. Ik heb astma met hyperreactiviteit, het geen inderdaad beter te zien was met een histamine provocatie test. Ik zal het nog eens aan de huisarts uitleggen en heb nu ook wat betere argumenten erbij. Het kost mij altijd veel energie en verschil is er nooit met voorgaande jaren, ik ga dan maar eens regelen voor eens in de twee jaar.
Nogmaals hartelijk dank voor de reactie.