V: Inspanningsastma kind geen klachten wel medicatie?
08-12-2015 om 10:05 uurGoedendag,
Mijn zoon (10) heeft sinds dat hij een longontsteking heeft gehad als baby zijnde altijd puffers gebruikt. Later ook singulair tabletten. Hij heeft nooit echte aanvallen gehad. Hij is regelmatig getest met longfunctietesten en laatst mocht hij stoppen met medicatie. Dat is nu een jaar geleden.
Sindsdien merken we dat hij meer groeit en beter in zijn vel zit. Met de puf had hij vaak last van woedeaanvallen.
Hij heeft altijd veel gesport, tennis en voetbal. Doet altijd goed mee en lijkt en zegt nergens last van te hebben. Hij wil liever geen puf. Alleen laatst had hij met sporten toch even dat hij paar keer benauwd leek en we hebben nu een longfunctietest en een provocatie test gehad en daaruit bleek dat hij toch inspanningsastma heeft.
Is het nu noodzakelijk om medicatie te gebruiken? Arts zegt van wel, maar mijn zoon lijkt er geen last van te hebben is dit echt nodig?
Misschien kan hij alleen een kortwerkende luchtwegverwijder gebruiken voor het sporten maar geen onderhoudsmedicatie? Zou dat eens navragen bij zijn arts. Het is voor hem wel fijn als ie ook lekker kan sporten natuurlijk.
Ja maar arts heeft het over onderhoudsmedicatie. Ik vroeg me af waarom dit nodig is als er geen echte "aanvallen" zijn en hij ook niet hoest als hij zich heeft ingespannen. Met de provocatie test moest hij trouwens wel hoesten.
Beste Eef76,
Het zal u niet verbazen dat het moeilijk is om hier antwoord te geven op de vraag of onderhoudsmedicatie nodig is.
Bij inspannings-astma is er sprake van astma waarbij de uitlokkende prikkel die voor benauwdheid zorgt inspanning is. Dat kan bij iedere inspanning zijn, of bijvoorbeeld alleen onder bepaalde (weers)omstandigheden.
De klachten van uw zoon, de mate waarin de provocatietest positief was en het longfunctieonderzoek voorafgaand aan de provocatietest, maken samen 'het plaatje' compleet en leiden tot een advies, in dit geval is dat blijkbaar onderhoudsbehandeling.
Mijn advies is een afspraak bij uw (kinder)arts te maken en te vragen naar het behandeladvies, en de achtergrond daarvan. Er zou inderdaad gekozen kunnen worden om enige tijd voorafgaand aan de inspanning een kortwerkende luchtwegverwijder te gebruiken en te kijken wat het effect daarvan is. Echter, zoals ik aangaf kunnen de uitslagen en het klachtenpatroon er ook op wijzen dat een onderhoudsbehandeling toch meer aangewezen is.
In alle gevallen is ook het advies een goede warming-up te doen voorafgaand aan de inspanning, dit kan de klachten al enorm doen afnemen.
Veel succes!