V: gespecialiseerd ziekenhuis
17-08-2015 om 15:12 uurGoededag,
Graag zou ik u willen voorleggen of ik als relatief jonge patient <40, met broncieëctasiën zonder vastgestelde oorzaak, met nu voor de 2e keer een vastgestelde NTM (atypische mycobacterie), bestaande kolonisatie Pseudomonas en gebruik van onderhoudsantibiotica er goed aan doe uitsluitend in een perifeer ziekenhuis behandeld te worden of beter aan doe door mij tevens te wenden tot een specialistisch centra. Indien het laatste, heeft u dan advies waar en toe wie in het Westen van het land ik mij kan wenden en of dit in de eerste plaats een longarts of immunoloog dient te zijn. Wellicht heeft u een voorkeur voor een privé-bericht? Tevens zou ik willen vragen of u weet hoevaak een NTM in NL voorkomt op jaarbasis? Alvast hartelijk dank!
Geachte Tweety,
Niet-tuberculeuze infecties zien we nogal eens, vaak betreft het weinig virulente stammen, maar regelmatig is ook wat agressievere behandeling noodzakelijk. http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Uitgaven/…
Of u eens naar een gespecialiseerd centrum moet gaan, hangt af van de expertise van uw huidige ziekenhuis. Het zijn relatief zeldzame ziektebeelden, wellicht kan u dat overleggen met uw huidige longarts. In het algemeen is vragen om doorverwijzing gebruikelijk en ik zou dat zeker overleggen. In Nederland is de zorg rond cystic fibrose-bronchieectasieen gecentraliseerd in een aantal centra, daar is dus veel kennis over bronchieectasieen. U kan de betreffende centra vinden op de site van de patiëntenvereniging van CF.
Met vriendelijke groet,
S.M. de Hosson,
longarts.