V: Beperkingen na longoperatie
23-05-2015 om 10:49 uurEen aantal jaren geleden is de bovenste kwab van mijn rechter long verwijderd. Daar zat destijds een cyste geclassificeerd als CPAM type 2. Sindsdien heb ik weer gewoon een normale saturatie van 97-99% procent en prachtige longfoto's waar geen afwijkingen op te zien zijn. Ik sta ook al jaren niet meer onder behandeling van een longarts. Ik sport weer en kan van alles doen. Verder heb ik ook geen andere lichamelijke beperkingen.
Mijn cyste was destijds aan het licht gekomen na een commerciƫle vlucht. Ik hoestte zwarte slijm op. Waarschijnlijk is een van die compartimenten van de CPAM/een subcyste gaan expanderen tijdens de vlucht en verdrukte het gezond weefsel waardoor ik oud bloed heb opgehoest.
Nu ben ik jong en wil ik graag dingen doen. Volgens mijn longarts mag ik weer vliegen. Zelf heb ik angst dat in geval er bij OK een cyste gemist is bij het weghalen zo'n cyste weer kan expanderen etc. En is er bij mij de angst dat bij de operatie wellicht niet alle cysteuze weefsel verwijderd is omdat het niet goed te onderscheiden was van normaal weefsel. Ik heb op internet gelezen dat een CPAM cyste bestaat uit allemaal kleine cystes die een grote cysteuze massa vormen. Is het tijdens de OK goed zichtbaar waar wat zit en kan ik er vanuit gaan dat alles weg is? De mijne was destijds gevuld met vocht dus daarom goed zichtbaar op de X-ray. Maar zijn ze ook zichtbaar wanneer ze kleiner zijn en gevuld met lucht? Mij is destijds verteld dat mijn cyste verklevingen had met de middelste kwab en dat ze daar ook wat hadden weggehaald. Na de OK was er nog sprake van een top pneu die vanzelf is weg getrokken. Omdat ik al jaren niet meer onder behandeling sta van een longarts kan ik dit ook niet meer vragen dus vandaar dat ik het maar op dit forum mijn vraag post. Ik snap ook heel goed als het antwoord op deze vraag is dat is niet met zekerheid te zeggen.
Ik heb gelezen dat je na een longoperatie niet meer mag duiken maar verder lees ik niets over beperkingen. Misschien een beetje een rare vraag hoor. Maar hoe zit dat met achtbanen ed? Moet ik me dan wel of geen zorgen maken?
Weer zo'n ding waar ik mee zit. Mijn hobby is vliegen en ik zou graag een zweefvlieg brevet willen halen en ook weer graag gewoon met een commercieel vliegtuig op vakantie willen gaan. Echter gelet op wat er in het verleden is gebeurd vind ik dat bijzonder spannend. En ook met zweefvliegen word je redelijk rap opgetrokken met een lier. Dus dat heb ik tot op heden niet aangedurfd. Echter het is zo jammer als ik door angst dingen niet meer kan doen.
Recentelijk heb ik al een paar gemotoriseerde vluchten gemaakt waarbij ik niet hoger kwam dan circa 800 m. Dan is er geen sprake van echte onderdruk en dat was super gaaf. Ik overweeg nu om gewoon met een klein vliegtuigje naar 2400 m te vliegen omdat op die hoogte de druk gelijk is aan de onderdruk in een commercieel vliegtuig. Gewoon om rust te krijgen.
Maar vraag me nu ook af als ik nog hoger ga wanneer je bv aan het zuurstof moet. Dan ervaart je lichaam wel de onderdruk (anders dan in een lijnvlucht waar de onderdruk max 0.8 bar is) maar dan kun je met zuurstof toediening wel gewoon je saturatie goed houden. Treed dan ook het duik advies in werking en is het beter om dat niet te doen?
Misschien een beetje extreme vragen. Maar ik dacht niet geschoten is altijd mis. :-) Als dit gewoon niet bekend is dan is dat ook een antwoord.
Beste Carolina,
Het is inderdaad niet goed mogelijk om op alle vragen een goed antwoord te geven zonder achtergrond informatie.
Ik zou er van uit gaan dat alle cystes/al het cysteuze weefsel bij de operatie is weggehaald. Over het algemeen kan de chirurg dit tijdens een longoperatie goed beoordelen.
Vliegen na een longoperatie wordt met name in de eerste weken na de operatie afgeraden, maar kan daarna weer gedaan worden.
Duiken is een ander verhaal. I.v.m. het (waarschijnlijk maar kleine) risico op een nieuwe klaplong wordt duiken afgeraden (i.v.m. perslucht en drukverschil onder water). Tenzij er een herbeoordeling is gebeurd door een longarts gespecialiseerd in duiken die alle risico's op een rijtje kan zetten en zo tot een goed advies kan komen.
Misschien is het het overwegen waard om i.o.m. uw huisarts opnieuw te verwijzen naar de longarts (bij voorkeur in het ziekenhuis waar u bekend bent) om wat meer zekerheid te krijgen over al uw vragen en om hopelijk een deel van uw angst weg te kunnen nemen.
hartelijke groet Jeanine Antons, longarts