V: Behandeling pseudonomasbacterie
26-12-2015 om 19:19 uurHallo,
Mijn vader heeft een paar maanden geleden een longembolie gekregen. Het afgelopen jaar heeft hij veel in het ziekenhuis gelegen omdat hij ook CLL heeft en huidziekte. Zijn afweer is helemaal ontregeld. Twee maanden geleden kregen we te horen dat hij een pseudonomasbacterie heeft opgelopen. Bij mijn vader zijn de longblaasjes vergroot waardoor hij het slijm niet uit zijn longen krijgt en de luchtwegen zijn beschadigd. De bacterie blijft daar nu in zitten, ook als hij verneveld komt het slijm helaas niet omhoog. In eerste instantie heeft hij een infuus gehad met tazocin maar deze werkte de laatste keer niet meer. Ze hebben hem toen tien dagen een infuus gegeven met meropenem maar na tien dagen waren de ontstekingswaarden wel gedaald maar nog steeds 25. Ze hebben hem daarna naar huis gestuurd en ze hebben gezegd dat ze niks meer voor hem kunnen doen. De bacterie is volgens hun resistent. Nu las ik op internet een verhaal over onderzoekers uit Zwitserland die een anti- pseudonomas-peptide hebben ontwikkeld (het is wel een artikel uit 2010, van kennislink). Weet iemand of er inderdaad een stofje is gevonden die de Pseudomonas aeruginosa bacterie kan aanpakken?
Gr. Robert
Hoi Robert, helaas is er niet zoiets als DE pseudomonas bacterie, er zijn meerdere stammen. En daarom ook meerdere a.b.'s Vaak worden 2 soms wel 3 soorten tegelijk toegediend per infuus. Dit om resistentie te voorkomen en het ene middel werkt dan sterker vanwege het andere, zo is mij verteld.
Het middel waar jij het over hebt, ken ik niet.
Maar ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom ze alleen deze 2 middelen hebben geprobeerd? Is er ook een sputumkweek gedaan?
Maar helaas laat het lab niet altijd goed zien wat er in de longen gebeurt. M.a.w. in het lab kan het zijn dat de bacterie gevoelig is voor een bepaald a.b. terwijl dat in de praktijk niet zo is.
Bij aantreffen van een pseudomonas wordt vaak een "finale klap" toegediend, maar bij veel longziektes gaat hij helaas niet meer weg of houdt zich schuil.
Maar ik hoop dat de longarts het beter kan verwoorden, ik ben maar een leek.
Hallo Thirza,
Ze hebben inderdaad een kweek gedaan van het slijm dat ze bij een longonderzoek hebben weggezogen. Is het ook mogelijk dat een bepaalde AB bij de kweek resistent lijkt te zijn maar in de praktijk toch niet zo is? Mijn vader heeft de bacterie pseudonomas aeruginosa.
Groet Robert
Beste Robert,
Bij beschadigde longen en een verminderde afweer kan deze bacterie zich nestelen in de longen. Er is veel literatuur over, evenals het stuk waar jij over rept. Van belang is dat hij het slijm goed kan klaren en de bacterie wordt gecontroleerd, opdat het niet telkens voor problemen zorgt.
Soms gaat dat met onderhouds antibiotica. Maar het is goed te weten dat er ook heel wat mensen klachtenvrij rondlopen "met zo'n pseudomonas bacterie aan boord".
Veelal zit hij er, krijg je hem er nooit meer uit, maar moet je enkel handelen naar bevinden. Er zijn vele (long)artsen in Nederland die hier ervaring mee hebben.
Basis is het onderliggend lijden (zijn longafwijking, huidziekte en CLL goed te controleren) naast de pseudomonas.
groet, Peter van Tilburg
Beste Peter,
Bedankt voor uw reactie. Op dit moment gaat het heel slecht met mijn vader. Hij slaapt bijna de hele dag en als hij even op zit, is hij heel erg benauwd en kortademig. Hij heeft inmiddels 2x15 mg morfine gekregen maar dat helpt niet tegen de benauwdheid. Hij krijgt het slijm niet opgehoest en de huisarts gaf aan dat zijn longen vol met slijm zitten en er weer een longonsteking zit. Is er nog wat tegen die benauwdheid te doen? Wanneer wordt er overgestapt op een morfinepomp? Komt hij dan helemaal zijn bed niet meer uit?
Groet,
Robert