V: 2 jarig jongetje meerdere keren opgenomen i.v.m. longontsteking

26-08-2015 om 19:12 uur

beste ls,


mijn zoontje is in maart 2013 geboren. In oktober 2013 kreeg hij zijn 1ste antibiotica kuur i.v.m. longontsteking. Januari 2014 werd hij 2 nachten opgenomen i.v.m. benauwdheid. Begin december 2014 heeft hij een week in het ziekenhuis gelegen i.v.m. Rs virus en longontsteking. Kerst 2014 had hij weer longontsteking, weer antibiotica. In januari 2015 week opgenomen i.v.m. longontsteking, prednison gekregen, reageerde hij niet op. Van AB knapte hij op. In maart weer opname i.v.m. longontsteking, weer AB-kuur. Toen een aantal maanden AB kuur gehad, flixotide en ventolin. Ventolin is nu zo nodig, AB is gestopt. Flixotide is nu afgebouwd naar 2 xdgs 125 mcr.

Longfoto is helaas nog steeds niet goed, afscheiding long/hart is kartelig. Ik maak mij zorgen omdat de oorzaak nog steeds niet duidelijk is en we weer richting najaar/winter gaan. Hij heeft nooit last gehad van reflux, doet en groeit verder prima. Heeft u nog tips voor onderzoek? Of waar kunnen we aan denken/verwachting? Wie heeft hier ervaring mee?

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
28-08-2015 om 14:01 uur

beste viev26,


ik begrijp dat uw zoontje, nu (bijna) 2,5jr oud is. Hij heeft in totaal begrijp ik al 5x een longontsteking gehad. Indien dit alle echte longontstekingen waren (niet zelden wordt er wel antibiotica gegeven maar is er geen longontsteking), dan is dat eigenlijk teveel en reden voor beoordeling door de kinderarts. Infecties van de luchtwegen komen bij kinderen veel voor, gemiddeld 10-12x/jaar. Vaak zijn het onschuldige verkoudheden, maar zoals ik kan opmaken uit uw verhaal is uw zoontje vaak ongebruikelijk ziek tijdens zo'n infectie, ook heeft hij op de leeftijd van 10 maanden een RS-infectie doorgemaakt. Na zo'n RS-infectie zien we vaak dat jonge kinderen meer klachten hebben tijdens virale luchtweginfecties; langer en heftiger ziek, benauwdheid tijdens infecties.

Behandeling met inhalatie-medicijnen (zoals flixotide) is dan heel gebruikelijk en het effect moet goed geevalueerd worden; helpt het niet om klachten te verminderen, dan kun je het afbouwen en eventueel weer stoppen. Omdat de klachten bij toenemende leeftijd vaak spontaan verbeteren wordt ook vaak enige tijd een onderhoudsbehandeling met antibiotica gegeven.

Indien de foto in episoden waarin het eigenlijk heel goed gaat (geen klachten) niet goed opknapt, dan kan dat reden zijn voor extra diagnostiek (zoals een CT-scan van de longen). Zoals u echter aangeeft groeit en ontwikkelt uw zoontje zich prima; dat is altijd een belangrijke graadmeter. Ik kan me goed voorstellen dat de behandelend arts het beloop nog enige tijd wil afwachten en bijvoorbeeld in de komende herfst/winterperiode wil kijken hoe de klachten zich ontwikkelen. Mijn advies is om daarover goede afspraken te maken:

- wanneer trekken we aan de bel en bij wie? (huisarts/kinderarts/kinderlongarts)

- moet er bij de verdenking op een longontsteking een foto gemaakt worden?

- leg het vast (bijvoorbeeld brief kinderarts aan huisarts) en vraag een kopie (want als je het nodig hebt dan is dat zelden onder kantoortijden...)

Dit kan duidelijkheid geven en houvast; ook eventuele afspraken over verdere diagnostiek.


heel veel succes en hopelijk een goede winter!

Login of registreer om te reageren