tbc of longkanker

04-05-2017 om 11:28 uur

onlangs werd bij een PET scan een tumor vastgesteld in de rechterlong, de arts besliste om de rechterbovenkwab te verwijderen (longkanker?), na onderzoek van het verwijderde weefsel bleek het echter tbc (niet besmettelijk) te zijn, was het wel nodig om deze operatie uit te voeren of is er misschien sprake van een medische blunder?

05-05-2017 om 12:34 uur

Jouw verhaal doet mij denken aan die TV presentatrice. Zij werd behandeld vanwege TBC maar toen bleek ze een verdachte plek in haar long te hebben en is deze (geheel of gedeeltelijk, dat weet ik niet) verwijderd.


En blijkbaar was jouw vorm niet besmettelijk omdat het ingekapseld was of zo?


Een tbc-patiënt is besmettelijk wanneer er afwijkingen zijn in de longen met een open verbinding naar de luchtwegen. We spreken dan ook wel van “open tuberculose”. Met de ademhaling kunnen dan bacteriën in minuscule druppeltjes (aërosolen) in de lucht worden verspreid. Vooral door krachtig hoesten en niezen kunnen veel bacteriën worden uitgeademd.


bron: kncvtbc.org

Login of registreer om te reageren
07-05-2017 om 21:27 uur

Nou Robert, ik zou hierover toch nog wel een gesprek aanvragen met de oncoloog en longarts!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
09-05-2017 om 08:04 uur

Het is een verhaal wat helaas vaker voorkomt. Een PET scan licht op bij activiteit in weefsel. Dit kan komen door longkanker of een infectie. Om zekerheid te hebben is het noodzakelijk om weefsel te verkrijgen. Met een bronchoscopie of als dat niet lukt met een punctie van buitenaf. Soms maak je samen met de patient de afweging het anders aan te pakken. Bijvoorbeeld bij een patient met zeer ernstig COPD die zuurstof gebruikt. Je maakt dan een afweging. De kans op complicaties van de onderzoeken, een pneumothorax (klaplong) bij een punctie of een lage zuurstof gehalte en korte opname na de bronchoscopie tegenover de kleine kans dat het wat anders is dan kanker. De kans dat het kanker is, is vooraf namelijk zeer groot.

Of bij een ander voorbeeld. Een jonge patient, 40-50 jaar, waarbij je een punctie gedaan hebt, waar geen kankercellen uitkomt als uitslag maar je toch niet helemaal zeker bent van de uitslag. Misschien heeft de naald van de puntie op een plek gezeten waar geen kankercellen in zaten maar dat 1 cm verderop wel kankercellen zaten. Neem je dan het risico ik laat het zitten of ga je voor zekerheid en laat je het weghalen, ook al is er een mogelijkheid dat je een stuk long hebt weggehaald waar geen kanker in zat maar ontsteking wat met antibiotica te behandelen was. Het is belangrijk als arts de patient en familie/naasten mee te nemen is je denkproces, de afwegingen die je maakt samen met hen te bespreken. Op deze manier kan zo'n uitslag van tbc uit een voor longkanker geopereerde long uit te leggen zijn en hoeft er geen sprake te zijn van een blunder. Het is wel inderdaad een goed idee om hier een gesprek over aan te vragen met uw longarts zodat er meer uitleg gegeven kan worden, ofwel, als er toch sprake is van een medische fout, de longarts zijn/haar fout kan toegeven. Het gesprek is ook voor u belangrijk om dit op een goede manier af te ronden.

Login of registreer om te reageren