snelle hartslag bij benauwdheid

16-03-2009 om 19:29 uur

herkennen jullie een snelle hart slag als je het benauwd hebt? ik ben nu al paar dagen benauwd met een continue droge hoest.. vooraj in de avond uren. ik merk dat mijn hart veel sneller slaat. ligt al snel boven de 100. voel hem ook wát  harder. neus zit ook dicht. het is ergens wel logisch want je lichaam moet harder werken als je minder lucht krijgt. vroeg me af of jullie het herkennen.

17-03-2009 om 08:27 uur

Hey,

dat heb ik inderdaad ook  :) ik heb het hier ook al veel gelezen van andere forumleden dus ik denk dat het wel een iets algemeens is. Al is het soms best vervelend hé!

groetjes,
Sien

Login of registreer om te reageren
17-03-2009 om 13:58 uur

Hey,

Het is eigenlijk heel logisch dat je hartslag omhoog gaat bij benauwdheid :Y

Je lichaam moet harder werken om te ademen.
Je hart moet sneller pompen om voldoende zuurstof door het lichaam naar de organen te krijgen.
Als je puft (ventolin of iets soort gelijks) kan daar je hartslag ook van omhoog gaan.
en benauwdheid is eignelijk gewoon te vergelijken met een inspanning, dan gaat je hartslag omhoog :Y

als je het niet vertrouwd kan je altijd met je arts overleggen :Y

gr sam :W

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
19-03-2009 om 18:25 uur

Geachte vragensteller,

Snelle hartslag bij benauwdheid is heel goed herkenbaar. Bij alle moeite die we ondervinden of doen zal de hartslag wat stijgen.
Bij schrik, trappen lopen, bij blije opwinding, bij ziek zijn en zeker als dat met koorts gepaard gaat, bij benauwdheid (het gevoel dat wij krijgen wanneer de ademhaling met meer dan normale inspanning verloopt!), bij ongerustheid etc. zal de hartslag wat stijgen ten opzichte van normale rustwaarden.
Mensen die medicijnen tegen astma gebruiken kunnen daarvan ook een wat snellere hartslag krijgen. De bekendste medicijnen in dit verband zijn de ß-sympathicomimetica,  in welke geneesmiddelengroep bijvoorbeeld Ventolin/Salbutamol, Serevent/Salmeterol, Foradil/Oxis/Formoterol, Bricanyl/Terbutaline en nog wel enkele andere zitten.
Tijdens ernstige astma-aanvallen kan de pols soms fors stijgen door de zware belasting van het moeten ademen via sterk vernauwde luchtwegen. Soms is de eerste reactie van de behandelaars om de genoemde polsversnellende middelen nu niet aan de patiënt te geven: stel je voor dat de pols nog verder zou stijgen. Ik heb als regel altijd meegemaakt dat met juiste toediening van deze middelen de polsfrequentie na enige tijd juist daalt omdat het asthma vermindert. Het polsversnellend effect van een onrustig astma (met zwaarder ademen, soms zuurstoftekort, meestal ongerustheid of angst) kan vaak groter zijn dan het polsvernellend effect van de medicijnen tegen het astma. Let wel, ik heb dat meegemaakt onder goed gecontroleerde omstandigheden, vaak op een goed uitgeruste Eerste Hulpafdeling.
Als mensen zich bij astma als een wildeman sympathicomimetica of andere middelen gaan toedienen dan zouden er best wel brokken kunnen gebeuren. Spreek daarom met uw eigen behandeld arts af aan welke verstandige persoonlijke criteria je jezel bij inzet van medicatie te houden hebt; spreek een persoonlijk ‘behandelplan’ met de arts af.

Ik heb in het eerste deel van mijn antwoord traplopen genoemd maar er zijn natuurlijk nog andere fysieke inspanningen. Als je ziet hoe, ook zonder astma, bij forse lichamelijke inspanning de pols kan stijgen, dan kun je misschien iets geruster kijken op een pols die tegen de 100 of zelfs rond de 110 is.

Met vriendelijke groet,

A.M. le Loux, longarts

Login of registreer om te reageren