Ruggenprik en emfyseem

25-07-2009 om 10:58 uur

Goeden middag,
In verband met  het verwijderen in een academisch ziekenhuis van twee tumoren in de blaas (december 2008) kreeg ik (78) een ruggenprik en binnen acht uur nog eens zo'n verdoving omdat een onverwachte bloeding in de blaas moest worden gestopt. Ik ben er vrijwel van overtuigd dat daarna mijn longemfyseem, waarvoor ik in een ander, perifeer,  ziekenhuis in behandeling ben, veel ernstiger is geworden. Kon ik vóór de prik gemakkelijk een uur met de hond wandelen, erna had ik al moeite met een kwartier en de laatste tijd zeg ik: ga maar even alleen en wacht ik in de auto. En het wordt niet beter.

Toch ben ik op 1 mei gestopt met roken en gebruik ik behalve Seretide sinds half mei Prednisolon (20 mg) maar ik merk geen vooruitgang. Volgens de artsen in het academisch kan (een hoge blokkering van) de ruggenprik niet van invloed zijn op de longfunctie. Na  overleg met de longarts is niettemin besloten dat de verwijdering in de afgelopen week van een nieuwe poliep in de blaas én het nemen van een biopt, poliklinisch en dus zonder ruggenprik zou worden gedaan. Dat is zonder  veel pijn  gelukt maar ik blijf nog steeds zitten met de vraag: kan een ruggenprik nu wel of niet meer klachten bij longemfyseem veroorzaken. Een deskundig oordeel zou welkom zijn !

Ik heb nog een vraag: sinds de blaasoperatie in december is het plassen pijnlijk. Een soort kramp-gevoel; ook wel alsof er een infectie in de blaas is, maar de urine is schoon op een minimaal spoortje eiwit na.  De uroloog zegt de blaas wel met medicatie te kunnen ontspannen maar vindt dit niet juist omdat de blaas actief moet zijn om zoveel mogelijk uit te kunnen plassen. Dat gaat nu namelijk beperkt door prostaatvergroting (ondanks finasteride en Proscar).  De vraag: is er dan behalve dagelijks paracetamol geen andere mogelijkheid om die nog net te verdragen  pijn ietsje te dempen ?

Aat.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
27-07-2009 om 22:17 uur

Beste Aat,
Helaas kan ik geen deskundiger oordeel geven (en als longarts al helemaal niet over uw blaasproblematiek). Ook wat betreft uw - ik ga ervan uit dat u kortademigheid bedoelt met emfyseemklachten - longklachten kan ik niet veel verder helpen: ik heb geen inzicht welke ingreep is gedaan en hoe die precies uitgevoerd en ben niet deskundig op dat gebied. Als het aan de zenuwblokkade zou liggen, dan zouden minimaal de zenuwen naar hulpademhalingsspieren geblokkeerd moeten zijn: die komen van hoog, onder uit de nek. Maar de blokkade heeft een beperkte werkingsduur. Of is de blaas met grote hoeveelheden vocht gespoeld?: vocht kan in de bloedbaan zijn opgenomen en u kan overvuld geweest zijn, maar ook dat zal een tijdelijk probleem geweest zijn. Ook kan ik me niet voorstellen dat bijvoorbeeld door de punctie een bloeding is ontstaan in tussen de longvliezen. Wat we regelmatig zien, is, dat een wankel, maar "gecompenseerd" evenwicht door een gebeurtenis die een tijdelijke verslechtering geeft, verstoord wordt, en de klachten meer toenemen dan te verwachten zou zijn op grond van het oopgetreden longfunctieverlies. Overigens is het, helaas, weinig waarschijnlijk dat een eventuele verklaring uw huidige klachten zou kunnen verminderen, dus de vraag of alle energie daarvoor wat kan opleveren.
in ieder geval sterkte gewenst,
Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren