Risico's bij het niet nemen van het vaccin tegen Mexicaanse griep

16-10-2009 om 22:17 uur

Beste longarts,

Er heersen verschillende meningen over het laten zetten van de vaccins tegen de mexicaanse griep. Ik zit ook nog sterk te twijfelen.

Ik zal eerst mijn persoonlijke situatie schetsen. Ik heb matige stabiele astma, gebruik in de herfst/winter 2x2 200/6 symbicort per dag. Daarnaast gebruik ik nog anthistamine tegen allergien, of zoals op dit moment tegen huiduitslag bij vrieskou. Ik heb nog nooit een antibiotica of prednisonkuur gehad voor mijn astma. Ik zat eerst bij een allergoloog voor mijn astma en allergien, maar omdat het zo goed gaat ben ik weer terug bij de huisarts. Ik heb met mijn huisarts afgesproken dat ik zelf de dosis mag regelen, volgens het symbicort smart systeem. Ik kom dus ook bijna nooit bij de huisarts voor mijn astma. Toch is het niet zo goed dat ik mijn dosis symbicort de afgelopen 3.5 jaar kon afbouwen dan 2x2.

Verder heb ik een piekstroommeter om bij onzekerheid eventuele benauwdheid te kunnen bevestigen of afwijzen.Over het algemeen heb ik een sluipende benauwdheid met weinig hoesten en slijm. Vooral bij allergien kan ik soms een kleine aanval hebben, die weg te puffen is.

Ik laat altijd de gewone griepprik zetten, en dat is mij tot nu toe goed bevallen. Ik vraag me af of het in mijn persoonlijk situatie, een risico is als ik de vaccins voor de mexicaanse griepprik NIET laat zetten. Voor de eerste ( van de mexicaanse) zou ik namelijk moeten aanvragen bij de huisarts of het in een andere week kan, ik ben dan op zakenreis. En ik twijfel sterk omdat er weinig ervaring is met dit bepaald vaccin.

Alvast heel erg bedankt voor uw antwoord en sorry voor het lange verhaal.

groetjes bioloogje

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
19-10-2009 om 17:32 uur

Beste bioloog(je?)

Angst is een slechte raadgever. Naar eer en geweten, maar ook op grond van alle wetenschappelijke kennis die er is hebben de verantwoordelijke autoriteiten afgewogen of een vaccinatie zoveel voordeel oplevert voor de risicogroepen dat het de moeite en kosten van een vaccinatiecampagne waard is en de kosten door de gemeenschap mogen worden gedragen. Het blijft aan de individu te beslissen wat deze prefereert. Het gaat over een vermindering van een reeds klein risico voor de individu, maar de te verwachten kans op nadelige bijwerkingen van huidig vaccin is gezien de stand der wetenschap veel kleiner dan de voordelen en tot nu toe ook niet groter dan die van de gewone siezoensgriepsvaccinatie, zoals blijkt uit de proefvaccinatieprogramma's.

Groet

Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren