Qvar
20-08-2012 om 13:42 uurMijn dochter van bijna drie is geboren met een gbs infectie in combinatie met een piepende ademhaling. zo nu en dan heeft ze nog steeds een piepende ademhaling. ze is erg klein voor haar leeftijd en ook te licht. nu moeten we nadenken of we qvar willen geven. maar in de gebruiksaanwijzing staan veel nare bijwerkingen. er staat dat het de groei belemmerd, maar die is al belemmerd dus lijkt me niet erg handig dit nog meer te belemmeren. verder staan er effecten als rusteloosheid en dergelijke. het stuit mij tegen de borst om zo n jong kind zo'n zwaar middel te geven waarbij er dus zelfs effecten kunnen zijn op de gemoedstoestand en dat haar groei nog verder kan belemmeren. mijn vraag is, of er ook alternatieven zijn en wanneer je nou echt moet starten met qvar.
Alvast hartelijk bedankt,
groeten Esther
Hoi Esther, een kind dat het altijd benauwd heeft groeit ook niet goed. Qvar is een ontstekingsremmer, het meeste komt in de longen. Het heeft op de (zeer) lange duur wat neveneffecten, zoals een dunne huid. Ik zag in het kinderziekenhuis veel kinderen die een ontst. remmer kregen voorgeschreven.
Ik vind het ook soms heel moeilijk om aan te zien dat kleine kindjes zulke heftige medicatie moeten krijgen om beter te worden of te blijven. Maar ik denk dat we blij en dankbaar moeten zijn dat het er is.
Beste Esther
Allereerst is de vraag of de piepemde ademhaling samenhangt met astma. Zijn er volgens de behandelend arts aanwijzingen dat ze dat heeft? In dat geval is zeker als de klachten meer dan heel incidenteel optreden een dagelijkse behandeling met een luchtwegbeschermend pufje aangewezen. Qvar is zo'n medicijn, net als bv Flixotide, Pulmicort of Alvesco. In het algemeen worden deze medicijnen in de voorgeschreven dosering goed verdragen ook door jonge kinderen zonder bijwerkingen. Het is dan ook goed na start samen met de voorschrijvend arts te blijven volgen hoe het met jullie kind gaat: worden de klachten minder of verdwijnen ze zelfs? Dosis kan dan misschien worden verminderd. Als ze oud genoeg is om een longfunctietest te doen is dit ook behulpzaam bij het nagaan van het effect van het medicijn.
Veel succes met het vervolg!
dr Liesbeth van Essen