Pulmonale arteriele hypertensie
13-12-2012 om 14:02 uurIk ben de voorbije weken zowel bij de longarts als bij de cardioloog geweest. De ene verwijst me naar de andere en de andere weer terug. Omdat mijn volgende afspraak pas eind januari gepland staat en ik me toch wel wat dingen afvraag richt ik mij tot dit forum.
Mijn probleem is dat ik sinds een jaar steeds minder en minder kan omdat ik bij de minste inspanning buiten adem geraak. Eerst ging fietsen en traplopen niet meer, nu geraak ik zelfs buiten adem van mezelf aankleden, bed opmaken, ... Ik ben 41 jaar dus hoor in de fleur van mijn leven te zijn maar helaas gaat het leven nu aan mij voorbij.
Resultaten:
ECHOCARDIOGRAFIE
1. Bordeline gedilateerd, mild septaal hypertroof linker ventrikel met normale contractuele functie. Milde hypokinesie basaal infero-septum en infero-basale wand. LVEF normaal
2. Milde diastolische disfunctie
3 Matige / ernstige aortainsufficiëntoe (graad 2-3/4)
4. Matige excentrische mitralisinsufficiëntie (graad 2-3/4)
5. Mild gedilateerd linker atrium
6. Milde tricuspidalisinsufficiëntoe (graad 1/4)
7. Vena cava inferieur niet gedilateerd met bewaarde ademhalingsvariatie
en...
8. MILDE PULMONALE ARTERIËLE HYPERTENSIE (berekende PAPs is 35 mmHg)
FIETSPROEF was okee.
ASTMA is goed onder controle
BLAASTESTEN waren okee.
Vermits mijn moeder ook PAH heeft en ikzelf in het verleden behoorlijk wat eetlustremmers heb genomen (Ionamin forte en Isomeride) vraag ik me af of ik bij deze waarde van PAH, dus 35 mmHG, last kan hebben van zulke enorme kortademigheid. Of krijg je pas klachten wanneer de druk hoger is en rond welke druk dan?
Ik weet dat ook mijn lekkende hartkleppen een zekere kortademigheid kunnen veroorzaken maar heb zelf, om één of andere reden, het gevoel dat er iets er iets anders aan de hand is.
Hopelijk hebt een eerlijk antwoord op mijn vraag. Ik wil u alvast bedanken voor de moeite. Ook als is het antwoord niet rooskleurig ik wil wel graag de waarheid weten.
Hartelijke groet en een prettige dag,
Helena
Waaruit leid je af dat astma goed onder controle is? Daarmee zeg je dus eigenlijk dat je kortademigheid (grotendeels) niet door de astma veroorzaakt wordt.
Hoe zit het met die lekkende hartkleppen? Dat is toch best ernstig? Wat zegt de cardioloog op dit moment? Betekent dit dat je op termijn geopereerd moet worden?
En waarom heb je het gevoel dat er iets anders aan de hand is?
Beste Abo,
Dank voor je reactie. Dat ik astma heb weet ik omdat ik dat al heb van mijn jeugdjaren. Ik neem daar voor Ventolin en Symbicort. Dat die astma goed onder controle is heeft de longarts een week of 3 geleden vastgesteld. Aan mijn longen of luchtwegen was volgens haar niks mis. Daarom de doorverwijzing naar de cardioloog met een aanvraag voor een echo wegens dyspoe d'effort. Uit die echo kwam die pulmonale arteriële hypertensie en die kleppen. De cardioloog op zijn beurt verwijst weer naar de longspecialist en zo blijf ik dus bezig. Ja, die kleppen gaan we nog even afwachten. Tja?
Dat er iets anders aan de hand is, is omdat ik mijn lichaam ken. Ik ben niet flauw en sla meestal pas alarm als het te laat is. Nu voel ik echt dat het gewoon niet meer gaat. Zelfs praten is vermoeiend en mensen merken dan op dat ik kortademig ben.
Goeie nacht en stevige groet, Helena
Een vriendin van mij (45 jaar) heeft ook een lekkende hartklep gehad. Zij had een of andere a-typische variant en kon er nog lang mee doorsporten. Zij wist al jaren dat ze ooit een operatie zou moeten ondergaan om de hartklep weer te dichten. Bijna een jaar geleden hoorde zij dat ze dit jaar geopereerd moest worden. Die operatie heeft zij begin juli gehad. De maanden voor de operatie was zij ook meer kortademig.
Maar in jouw geval, wat zegt de cardioloog over de mogelijkheid dat de kortademigheid een gevolg is van jouw hartproblemen? En waar denk jij dan zelf aan?
Helaas kan ik de vraag niet zorgvuldig beantwoorden omdat ik daarvoor onder meer zou moeten weten bij wie de fietsproef is uitgevoerd (longarts of cardioloog?) en wat daarbij precies is gemeten. Er lijkt inderdaad een discrepantie te bestaan tussen de ernst van de klachten en en relatief goede uitslagen, alhoewel ik mij afvraag hoe ernstig de aortaklepinsufficientie nu moet worden ingeschat. In ieder geval is de lichte verhoging van de PAP (suggestief voor lichte pulmonale hypertensie) geen reden om zo benauwd te worden bij inspanning.
Ik zou uw vraag dan ook neerleggen bij uw longarts.
Met vriendelijke groet,
D. de Vries