Pleuravocht komt voortdurend terug - Beantwoord -

23-05-2023 om 16:18 uur

Ik ben in maart opgenomen in het ziekenhuis wegens benauwdheidsklachten. Ik was al de hele winter niet fit, en had 's nachts last van een piepende ademhaling. In heet ziekenhuis bleek er vocht in de linker long te zitten. Dit werd middels een infuus met anti diuretica behandeld. Ik ben bekend met hartfalen. Enkele dagen later werd ik wederom opgenomen met dezelfde klachten. De longarts constateerde dat het vocht niet was verdwenen en tapte middels een pleurapunctie 1,5 liter vocht af. Echter binnen 3 dagen was er weer 1,5 liter pleuravocht geproduceerd. Ook dit werd weer afgetapt. Bloedonderzoek (ook naar auto immuun aandoeningen), thoraxfoto's, een CT scan en onderzoek naar het pleuravocht werd gedaan. Hier kwam niets uit. Tot op heden blijven de longen overmatig pleuravocht produceren en heb ik inmiddels 8 keer een pleurapunctie ondergaan, telkens is er dan een productie van 1,5 liter vocht. Ik ben behandeld met prednison sinds 4 weken, nu in afbouwfase. De longarts heeft geen idee wat de oorzaak is en wil nu de long gaan "plakken". Weet u wat de oorzaak van het pleuravocht kan zijn en is plakken een goed idee? Mijn andere long functioneert ook niet goed meer door verklevingen na een open hart operatie. NB het ligt niet aan het hart volgens de cardioloog. Dat functioneert nog hetzelfde als voor deze klachten. Naast hartfalen heb ik ook de ziekte van Graves en coeliakie.  

Ik word er moedeloos van. Soms denk ik dat het beter gaat maar dan na een week gaat het toch weer niet goed. Mijn conditie is hard achteruit gegaan en ik weet niet goed wat te doen.

Graag uw advies. 

Zorgprofessional
24-05-2023 om 09:55 uur

beste

dit kan een lastig probleem zijn. bij bekend hartfalen ligt het voor de hand dat het toch wel daarmee te maken heeft. vaak is dat ook te zien bij laboratoriumonderzoek van het vocht dat het daarmee te maken heeft. echter wanneer het vocht al langer bestaat verliest het vaak de kenmerken die passen bij hartfalen dus dan kom je er niet makkelijk meer achter. plakken zou een oplossing kunnen zijn maar het is eigenlijk beter nog een oorzaak op te sporen door met een kijker in de borstholte te kijken, dat heet een thoracoscopie. daarmee kan het longvlies bekeken worden. als daar verder ook geen oorzaak uit komt zou plakken handig zijn. tijdens die thoracoscopie zou het plakken ook in één keer kunnen gebeuren als het longvlies er gewoon goed uitziet.

Login of registreer om te reageren
07-06-2023 om 17:38 uur

Bedankt voor uw reactie. Ik ga er verder mee.

Login of registreer om te reageren