Piekstroomwaarde versus saturatie
14-09-2007 om 23:36 uurOmdat ik even niet weet hoe ik de vraag algemeen kan stellen (kan nog steeds niet goed nadenken), geef ik mezelf maar als voorbeeld.
Heb net zo'n 1,5 week ziekenhuis achter de rug wegens erge benauwdheid waarbij de Prednisolon en antibiotica niet zo veel leken te doen.
Volgens de meter in het ziekenhuis was m'n saturatie zo'n 97% terwijl de peakflow rond de 250 zat, terwijl deze ongeveer 440 zou moeten zijn.
Hoe moet ik dit dan zien? Ik ben hartstikke benauwd, terwijl er volgens de saturatiemeter niets aan de hand is?
Dan misschien nog een domme vraag (hoewel die niet schijnen te bestaan). Het kost dus enorm veel energie om nog een beetje lucht binnen te krijgen; alle energie die je nog over hebt, gaat hier naartoe. Zou je lichaam het niet wat makkelijker krijgen als je (tijdelijk) wat extra zuurstof zou krijgen, zodat je bijv. wat energie voor eten en drinken over zou hebben? Of krijg je dan een soort overdosis als je saturatie toch al 97-99% is? Het zou zo logisch lijken.
Groeten,
Dorine
Jefrey heeft dit ook.Hij kan een saturatie van 98% hebben terwijl hij het wijzertje van de piekstroommeter helemaal niet naar voren kan blazen...
Ik ga dus af op wat de piekstroom aangeeft,.
Ik herken het helemaal, Dorine!
Soms is mijn PF heel laag en mijn saturatie vrijwel normaal, soms is mijn saturatie heel laag terwijl er met mijn PF weinig aan de hand is.
Als je met een normale saturatie zuurstof erbij gaat gebruiken, krijg je volgens mij teveel zuurstof met de verschijnselen van hyperventilatie (dus tintelende vingers en tenen enzo), een soort overdosis ja, zeg maar.
Heel veel sterkte!
Hoi,
Ook bij mij is dat het geval..Soms heb ik de energie en lucht niet om te blazen. Dan zit ik rond de 200, maar dan kom ik in het ziekenhuis en dan is mijn saturatie 97%, soms zakt die weleens naar 94/95, maar blijft altijd wel vrij goed.
Heel lastig, want ze denken dan vaak dat het dan wel niet zo erg zou zijn. Kan soms erg lastig zijn! Als je dan ook meestal nog niet piept zoals ik, dan is het helemaal lastig.
Kus
Jeetje, ik herken dit helemaal. Ik dacht eerst eigenlijk dat het wel aan mij zou liggen, en dat het eigenlijk raar is, maar blijkbaar hebben veel meer mensen dit. En idd vlinder, dat kan soms erg lastig zijn, want ik had dat voor een tijdje terug ook, het ging echt verschrikkelijk slecht en heb letterlijk op 't randje van de dood gelegen en toen in het ziekenhuis mocht ik naar huis, omdat ik op dat moment al beter klonk en de saturatie niet heel slecht was. Ik dacht toen echt: Mag ik naar huis? Dat durf ik niet eens. Ik wil helemaal niet naar huis, de aanvallen worden alleen maar erger dus bij de volgende aanval ben er misschien wel niet meer. Echt gek is dat. Zo'n saturatie kan zoooooo afwijken van hoe het eigenlijk met je is. En als je dat verhaal van Jefrey op het moment leest denk je ook, jeetje wat kan een saturatie 'afwijken' zeg!
Hoi,
Ja, heb het ook meegemaakt. Mede om die reden ga ik ook niet snel naar de EHBO, alleen als de HA ofzo me doorstuurt.
Want hoe slecht ik me ook voel, ik krijg altijd het gevoel dat hun vinden dat ik me aanstel of inieder geval ze denken dat het wel meevalt.
Ik ga hier volgende week ook even over praten met mijn longarts, dat ik zwart op wit krijg dat mijn astma zich vooral uit in Hoesten en benauwd zijn zonder piepen. Want het loopt regelmatig uit de hand en het duurt dan vaak veel langer om er weer goed boven op te komen.
Liefs, Jitske.
Hoi allemaal,
Bedankt voor jullie reacties. Gelukkig ben ik dus niet de enige met dit 'probleem', maar ik blijf het toch allemaal maar vreemd en niet logisch vinden.
Mijn longarts houdt vooral m'n PF in de gaten, voor hem zegt dat of het wel of niet goed gaat.
Sinds de ziekenhuisopnames in mei moet ik sowieso de pf 2x per dag voor en na puf bijhouden, de laatste keer in het ziekenhuis zelfs 3x per dag. En dan vraag ik me weer af of de PF meter niet 'slijt' bij zulk intensief gebruik. Vergeet ik steeds te vragen aan m'n la.
Groetjes,
Dorine
Dorine,
Onthoud, je bent nooit de enige met een vraag: velen zullen blij zijn dat je hem gesteld hebt.
In principe worden met de PF en saturatie verschillende zaken gemeten. Het hangt er maar net van af waar het probleem in de longen zit. In de longen onderscheiden we de grotere luchtpijptakjes die de lucht de longen in en uit geleiden en kleine luchtpijptakjes met de de longblaasje, waar zuurstof wordt opgenomen en koolzuur afgegeven door het lichaam. Bij astma speelt met name de (wisselende) vernauwing van de grote luchtpijptakjes een belangrijke rol. dit uit zich in een betere of slechtere PF. De zuurstofopname kan heel lang goed blijven en daarmee ook het zuurstofgehalte in het bloed. Pas bij ernstige vernauwing van de luchtpijptakken enerzijds of als de problemen zich voornamelijk voordoen bij de kleine luchtpijptakjes of longblaasjes anderzijds (bij COPD zien we dit veel) ontstaan er problemen met zuurstofopname en gaat de saturatie dalen. Belangrijk om te onthouden: kortadeigheid wordt voornamelijk bepaald door vernauwing van de grote luchtwegen (zwaar om doorheen te ademen) en nauwelijks door verlaging van de saturatie. Bij een saturatie boven de 94% heeft het eigenlijk geen zin zuurstof te geven omdat het bloed dan bijna maximaal verzadigd is: een iets hogere verzadiging leidt niet tot meer zuurstofopname door het lichaam. Een PF meter gaat redelijk lang mee, maar kan zelden defect raken. Dat valt meestal wel duidelijk op. Iedere PF meter wijst een beetje anders aan (behalve hele dure electronische). Als je zeker wilt zijn, laat dan bij een nieuwe meter een (volwassen) naaste zonder longklachten blazen. Als jij later slechter blaast en hij/zij niet, dan ligt het niet aan de meter! Een meer directe optie is om bij twijfel aan de PF waarde om een longfunctie te vragen.
Blijf zulke goede vragen stellen
Ton van Keimpema, longarts