Palliatieve zorg bij afgesloten luchtweg tgv tumor - beantwoord -
20-02-2025 om 13:53 uurEen naast familielid zit in de laatste fase van longkanker. De tumor sluit de toegang tot zijn linkerlong steeds verder af. Inmiddels heeft hij het heel erg benauwd door de slijmophoping in deze long. Na 5-10 meter lopen kost het hem een halfuur om weer op adem te komen. Ook de andere long is inmiddels ontstoken waardoor zich hier ook veel slijm bevindt. Ademhaling gaat zeer moeizaam, met name door de slijmvorming, meer nog dan door de geleidelijke afsluiting. De huisarts heeft een inhalatiemedicijn geadviseerd dat ook bij COPD wordt gebruikt en eventueel morfine tabletten. De morfine tabletten zorgen echter voor een soort ‘apneu’ en geven het gevoel dat je stikt. Ik zie dat hij heel erg lijdt en het lijkt erop dat hij gaat stikken. Zijn er nog andere opties om te pijn /benauwdheid te verlichten? Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van slijm of toedienen van zuurstof? Of iets anders dat het iets dragelijker kan maken?
Beste Alwin70
Wat ontzettend heftig en verdrietig om je naaste familielid zo te zien lijden. Dat is moeilijk en aangrijpend
De vragen die je stelt kan je beter met de behandelend huisarts bespreken, want de longartsen hier reageren op vrijwillige basis en in hun eigen tijd en dat kan soms wat langer duren dan “direct” en zoals de situatie klinkt, hebt u niet meer zoveel tijd
ik doe natuurlijk geen voorspellingen of iets dergelijks, maar ik zeg dit om u niet te teleurstellen en om u te bemoedigen in gesprek te blijven met de huisarts die hopelijk vaak genoeg komt en met wie de lijntjes kort zijn
Heel veel sterkte en hopelijk hebt u toch een goede tijd nog en afscheid. Dat zou waardevol zijn
Beste Alwin70,
Natuurlijk wil je de beste zorg voor iemand in de laatste fase van zijn leven.
Sander de Hosson, een longarts is hier heel actief mee bezig. Hij heeft hier over ook boeken geschreven.
Op dit moment is het belangrijk dat u overzichtelijke informatie vindt. Kijk bij https://carend.nl
En blijf uw vragen stellen bij de huisarts ook zij kunnen zo nodig contact opnemen met de specialist in het ziekenhuis voor advies in de thuissituatie.
Edelweiss schrijft hopelijk heeft u toch een goede tijd nog en afscheid. Als aanvulling wil ik u attent maken op de stichting ambulancewens, waarmee je een wens van diegene die ziek is in vervulling kunt laten gaan. En waar je samen met je naasten van kunt genieten en waardevolle herinneringen maakt.
Heel veel sterkte.
Spirit
SORRY het is alleen: https://carend.nl
Mooi, @ Spirit, dat je stichting A.mbulancewens noemt. Ik heb daar ervaring mee, is echt mooi als het nog kan ja!!
dag Alwin
kortademigheid is een naar symptoom. morfine is in het algemeen eerstekeus maar ik begrijp dat er een onprettige kant aan zit. zuurstof kan zeker ook helpen. vaak is er in rust geen zuurstoftekort maar met de minste beweging of lichte inspanning wel. als er nog geen zuurstof in huis is zou ik dat zeker aanbevelen, het kan ook op een manier geleverd worden dat je er wat mee op stap kan. bij mensen die roken is er wel enig gevaar voor brand van kleding of het zuurstofslangetje, dat is wel een beetje een dingetje.
dan nog een heel ander insteek: een ingreep onder narcose om de vernauwing in de luchtwegen te verhelpen; daarmee bereik je vaak meteen verlichting van de klachten. instrumenten worden via de mond ingebracht hiervoor dus er hoeft geen snede of zo gemaakt te worden. wellicht is hierover nagedacht. je moet natuurlijk wel een narcose en korte ziekenhuisopname ervoor over hebben en het moet technisch haalbaar zijn met bijvoorbeeld een oprekking met een ballon, wegbranden van weefsel met bijvoorbeeld een laser of het plaatsen van een stent. deze technieken gebeuren maar in een beperkt aantal ziekenhuizen, zoals in academische ziekenhuizen. wellicht de moeite om hiernaar te informeren als het zinvol kan zijn, afhankelijk van wensen, de lichamelijke conditie en de korte termijn vooruitzichten.
veel sterkte