Oxis of Atimos? - Beantwoord -
13-11-2023 om 23:05 uurHallo allemaal,
Ik ben vreselijk aan het tobben met mijn astma. Heb bronchitis gehad, die is over maar ik blijf hoesten en heel moe.
De longarts heeft mij nu Atimos voorgeschreven ipv Oxis omdat zij denkt dat dat makkelijker inhaleert en dieper in mijn longen komt. Het probleem nu is, ik krijg een vreselijk opgejaagd hart van Atimos. Hoe kan dat, het is allebei Formoterol en dezelfde sterkte?
Misschien omdat de oxis idd niet goed opgenomen wordt en de atimos wel?
Beste Lies,
Wat vervelend te lezen dat je vreselijk aan het tobben bent met je astma. En wat naar dat je maar blijft hoesten en moe blijft. Na een bronchitits is het 'normaal' dat je 4 tot 6 weken blijft hoesten. Maar dat het maakt het nog niet minder vervelend en belastend en beperkend.
Het opgejaagd gevoel en hartkloppingen komt inderdaad van de formoterol. Deze formoterol zorgt voor verwijding van de luchtwegen en daardoor minder astma klachten. Maar deze formoterol werkt ook op het hart en stimuleert het hart en dat gaat sneller kloppen. Dit voel je door hartkloppingen en dat geeft ook een opgejaagd gevoel. Daarnaast gaan veel mensen er ook van trillen, vooral de handen, wat ook nog zorgt voor extra opgejaagd gevoel. Formoterol geeft helaas als bijwerking ook nog onrust.
Om op dit moment de Oxis® te vervangen door de Atimos® is een goed idee van jouw longarts. Omdat de droge poeder in de Oxis® extra hoestklachten kan geven. Het kan ook zijn dat (nu, na de bronchitis) u onvoldoende inhalatie kracht hebt om het poeder uit de inhalator te krijgen. Voor de Atimos® met een voorzetkamer heeft u minder inhalatiekracht nodig en moet u juist rustig inademen. Zoals Daantje al schreeef kan het zijn dat de formoterol uit de Atimos® wel in je luchtwegen komt en daar wordt opgenomen en dat er met de Oxis® veel minder in uw luchtwegen terecht komt. Het is een goed teken maar ik begrijp wel erg vervelend omdat het ook meer bijwerkingen geeft.
Wat helpt is in ieder geval goed de mond spoelen na het inhaleren. Maar waarschijnlijk doet u dat al. Het beste is om na de inhalatie drie keer grondig te spoelen met water en daarbij te gorgelen. Doe dit met aandacht en neem er de tijd voor. Dit kan schelen in hoeveeel er in de mond achter blijft en wat dan in de mond opgenomen kan worden. Misschien scheelt dit een beetje.
Belangrijk is om de klachten en ook deze nare bijwerking te bespreken met de longarts of met de verpleegkundige. Er zijn waarschijnlijk andere mogelijkheden en samen kunnen jullie bepalen wat het beste is om te proberen. Een andere mogelijkheid is om de Atimos® met formoterol te vervangen door een andere luchtwegverwijder die niet op het hart werkt (door stimulatie van de bèta receptoren). Dit is bijvoorbeeld ipratropiumbromide. Dit is er ook in een dosisaerosol, een spuitbusje. En kunt u dus ook met een voorzetkamer en rustig inademen gebruiken. Het nadeel is wel dat dit minder snel werkt. Het duurt 5 tot 15 minuten voordat u verlichting merkt.
Een ander mogelijkheid is een lagere dosering voor de formoterol. Helaas is Atimos® er alleen met 12 microgram formoterol per pufje. Wel is het mogelijk om de formoterol te combineren met een onstekingsremmer in één pufje. Ik lees in uw vraag dat u last heeft van astma. Dan gebruikt u vast ook een luchtwegbeschermer. Zoals bijvoorbeeld beclometason, budesonide, of fluticason of nog een andere. Er zijn combinaties met alle drie deze beschermers met formoterol mogelijk in dosisaerosol. Al deze combinatie zijn verkrijgbaar met een lagere hoeveelheid formoterol dan die 12 microgram per pufje. Als u nu dagelijks formoterol nodig heeft dan kan zo'n combinatie wel uitkomst bieden om uw astma onder controle te krijgen. En het is ook makkelijk om minder pufjes te nemen. Tenminste dat vind ik zelf wel zo prettig en gemakkelijk.
Er zijn ook nog andere luchtwegverwijders die werken op dezelfde manier als formoterol. Het kan per persoon verschillen hoe erg de bijwerkingen zijn. Het kan zijn dat u minder last heeft van hartkloppingen als u salbutamol of terbutaline gebruikt als aanvalsmedicatie. Deze werken allebei ook snel maar werken ook veel korter dan formoterol. Salmeterol werkt weer lang net als formoterol maar het duurt erg lang voordat u merkt dat u verlichting voelt en is daarom niet geschikt als aanvalsmedicatie op het moment dat u erg benauwd bent en veel moet hoesten. Bij al deze luchtwegverwijders is het belangrijk om voor de controle van uw astma ook een luchtwegbeschermer te nemen.
Hopelijk kunt u wat met deze informatie en kunt u samen met de longarts komen tot een goede controle van uw astma en hopelijk helpt dat ook in de moeheid.
Met luchtige groet,
dr Anne
Heel veel dank voor uw heldere duidelijke uitleg. Ik ben weer wat wijzer