Oud ongeval - Beantwoord -

15-01-2025 om 16:38 uur

Ik heb op mijn 29e (1989) een ernstig auto ongeval gehad, aangereden door een vrachtauto en was bewusteloos, airbags waren er toen niet en ik ben volle kracht voorover in de riemen geslagen. Er staan nog steeds (na 35 jaar) ribben naar binnen "gedrukt" Toen ik bijkwam had ik moeite met ademhalen en pijn op de ribbenkast. Ik ben van 1989 tot 1997 veel hulpverleners bezocht, daarbij heb ik een jaar bij een revalidatiecentrum gelopen en bij verschillende neurologen en fysiotherapeuten geweest. Met als diagnose een post-whiplash trauma en contusio thoracalis (gekneusde ribben). Echter de kortademigheid en de rest van de klachten zijn nooit meer overgegaan. In mijn dossier wordt dan ook overal melding gemaakt van benauwdheid kortademigheid vermoeidheid etc. Sinds het ongeval ben ik 80-100% arbeidsongeschikt verklaard.

Een tijdje geleden kreeg ik een zware longonsteking waarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Uit een spirometrie test en ct scan blijkt dat ik een verminderde longfunctie en emfyseem heb.

Op diverse pubmed publicatie''s kwam ik tegen dat door de overdruk in de longen (blunt trauma, exposion lungs) de longblaasjes stuk gedrukt kunnen worden en er blijvend longletsel kan ontstaan.

Mijn vraag is, of dat mogelijk is, dat je door een zwaar auto ongeval blijvend longletsel kunt hebben opgelopen ? Want ik heb het gevoel dat er destijds iets meer is gebeurd met de longen dan geneusde ribben.

Zorgprofessional
20-01-2025 om 11:56 uur

Beste Nico,

Een ongeval kan zeker leiden tot blijvende schade. Hierbij kan er schade optreden aan de borstwand, longvliezen, de longen en het middenrif. Blijvende schade kan leiden tot klachten van kortademigheid en pijn. Beeldvorming en longfunctie onderzoek zou meer duidelijkheid kunnen geven of het ongeval een relatie heeft met de klachten. 

Longemfyseem wordt overigens vaak niet door een ongeval veroorzaakt.

Hopelijk heb je iets aan deze informatie.

 

Met vriendelijk groet Dr Bas Langeveld, longarts

Login of registreer om te reageren
22-01-2025 om 13:37 uur

Bedankt voor de reacie maar voor het ongeval was ik een energieke man die nergens last van had, erna was ik een wrak en heb nooit meer iets van conditie kunne opbouwen mede door benauwdheid en kortademigheid. Nu was er op de eerste hulp een thoraxfoto gemaak die geen afwijkingen had echter vanwege dezelfde klachten is er na 1-1.5 jaa nogamaals een thoraxfoto gemaakt waarop emfyseem te zien was. Kan het zijn dat op de thoraxfoto de longschade door het ongeval is aangezien als emfyseem. Ik heb namelijk ergens gelezen dat door het letsel na een tijdje de aveolie kunnen afsterven door zo een letsel waarbij een enorme overdruk is geweest in de longen en dat die op directe foto''s na  het ongeval niet te zien is. Omdat dit hetzelfde is als emfyseem dat zijn ook afgestorvrn aveolies lijkt mij het verschil moeilijk te bepalen. 

Login of registreer om te reageren