oorzaak verhoging D-dimeer
01-07-2014 om 13:25 uurGeachte longarts,
Gisteren ben ik, hart- en longpatiënt, onverwacht op de EHH terechtgekomen. Mijn hartslag was in rust te hoog, ik ben bekend met gevaarlijke ritmestoornissen waarvoor ik een ICD heb. Bij de geringste inspanning schoot mijn hartslag naar 160 bpm. Behalve de hoge hartslag was ik benauwd en hees. Oorzaak was niet duidelijk en in mijn bloed werd o.a de D-dimeer bepaald. Deze was verhoogd. Aanvullend onderzoek, longfoto's en ct-scan longen lieten geen longembolieën zien. Ik heb o.a ook diverse grote leverhaemangiomen en een echo met co2 heeft aangetoond dat daarin sprake is van trombosering. Mijn vraag is of de D-dimeer als gevolg hiervan misschien verhoogd kan zijn, dus dat deze waarde altijd verhoogd is.
Met vriendelijke groet,
Annemarie
P.s ik kreeg gisteren dezelfde klachten als afgelopen maandag. Na opnieuw contact te hebben gehad met de EHH belde de dienstdoende cardioloog me terug, dezelfde als die mij maandag gezien had. Ik heb met hem overlegd en ook vertelde ik hem dat ik een vermoeden had dat de oorzaak van de verhoogde D-dimeer wellicht de trombose in de leverhaemangiomen is. 'Aha, daar komt het dus door', was zijn reactie. Hiermee is mijn vraag dus beantwoord. Wat betreft mijn hart staat er weer een holter en een ct-scan van het hart op de planning.
Groet,
Annemarie
beste Annemarie,
dat klopt inderdaad. d-dimeer is niet specifiek voor longembolieen. ook bij tromboses elders in het lichaam kan het verhoogd zijn. ook kan het d-dimeer verhoogd zijn bij ontstekingen of vlak na een operatie.
als het laag is helpt het om embolie of trombose uit te sluiten. als het verhoogd is zegt het in feite niet zo veel, en moet je met ander onderzoek kijken wat er aan de hand is.
hartelijke groet,
jeanine antons, longarts.
Geachte dr Antons,
hartelijk dank voor deze duidelijke uitleg.
Met vriendelijke groet,
Annemarie