Onderhoud antibiotica en sauna bezoek
13-05-2013 om 15:22 uurHallo,
Ik heb astma en bronchectstasien. Ik gebruik eenmaal daags claritromicyne 500 als "onderhoudsdosering". Ik zou graag een keer de sauna willen proberen maar weet dat dit afgeraden wordt tijdens een antibioticum kuur. Geldt dit ook bij antibioticum gebruik als "onderhoud"?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
MD75
Beste MD,
Ik heb ook astma en bronchiëctasieën en heb in 2012 gerevalideert.
Ik heb Zithromax als onderhoud-antibiotica en kan je vertellen,dat je met een onderhoudsdosering gewoon naar de sauna mag,met een gewone AB-kuur wordt dit inderdaad afgeraden ivm temperatuurs-verhoging,met onderhoud niet.
Groetjes patrick
Beste MD,
Alleen als je koorts hebt wordt een saunabezoek afgeraden. In dien je een onderhoudsbehandeling gebruitk kan dit geen kwaad. Zoals patrick meld wordt hetzelfs ingezet bij de revalidatie bij longproblemen.
Kortom veel plezier
groet
erik kapteijns
Bedankt voor jullie reaktie! Ik ga binnenkort "lekker zweten".
Patrick; ik weet nog niet zo lang dat ik ook bronchectstasien heb en ben op zoek naar meer informatie; met name ervaringen en wellicht advies en nuttige tips van anderen. Ik kan deze informatie moeilijk vinden. Kan jij mij misschien vertellen waar ik voor deze informatie terecht kan?
Ik ben vandaag begonnen met poliklinische longrevalidatie; ze zijn daar niet echt bekend met bronchectstasien; heb jij nog specifiek "ervarings advies"?
Groet, Monique
Hoi Monique,
Er is inderdaad niet heel veel info te vinden over bronchiëctasiën,op youtube staan wel wat engelstalige filmpjes waarin ze precies uitleggen wat er aan de hand is.
Het belangrijkste is,dat je "gezond"leeft en zorgt dat je weerstand optimaal is en wat erg belangrijk is,dat je een goede hoest-techniek leert(hier kunnen ze op de reva mee helpen),verder gebruik standaard een flutter of mini-pep om mijn longen zo schoon mogelijk te houden en op tijd aan de bel trekken,als je merkt/voelt dat het niet goed gaat.
Van fluimicil heb ik nooit echt profijt gehad en is volgens mij ook nooit wetenschappelijk bewezen,dat het echt iets doet.
Verder merk ik wel een verschil,sinds ik vernevel omdat op die manier de medicijnen dieper in longen komen.
groetjes patrick
Hej Patrick,
We hebben de dubieuze "eer" tot een select groepje te horen he.... Op YouTube neuzen is een goed idee; ik kijk er regelmatig maar had er in dit geval nog niet aan gedacht.
Zorgen voor een goede weerstand ed is mij ook verteld. Daarvoor ben ik nu ook begonnen aan de longrevalidatie. En ook voor het aanleren van een goede hoesttechniek. Maar het gekke is dat ze daar in de poliklinische longrevalidatie in Leeuwarden niet aan doen. ik heb er expliciet om gevraagd (evenals ademhalings advies) maar dat door de fysio afgewezen. Ademhalingsadvies kan ik wel krijgen maar dan moet het tijdens het trainen noodzakelijk zijn. De longarts vindt het leren van een goede hoesttechniek ook belangrijk en vindt dat het in de revalidatie thuis hoort maar vooralsnog van ik bot. Ik wordt daar wel onzeker van maar dankzij jouw berichtje durf ik het toch nog een keer aan te kaarten.
Ik lees dat jij ook een Flutter hebt; ik heb er ook een maar heb geen flauw idee hoe vaak en wanneer m te gebruiken. Heb jij daar richtlijnen voor gekregen?
Groet, Moni
que
Hoi Monique,
Het aanleren van een goede hoest techniek hoort volgens mij wel bij de long-revalidatie,ik weet wel dat er bij een klinische reva veel meer aandacht aan wordt gegeven.
Ik gebruik de flutter standaard iedere ochtend en soms als ik ga slapen en merk,dat als ik lig,er meer slijm zit.
Ik zou het nogmaals aankaarten en anders je long verpleegkundige erom vragen,ook zij kan je daar mee helpen.
groetjes patrick
Hej Patrick,
Ik ga er zeker opnieuw op aandringen! Bedankt voor je openhartigheid al je adviezen!
Groet, Monique