Nut van onderhoudsdosering
16-06-2014 om 18:02 uurGoedemiddag,
Ik vraag me al een hele tijd af, wat is voor mij het nut van een dagelijkse onderhoudsdosering? Heb mijn vraag al eens voorgelegd aan de huisarts, maar helaas krijg ik hier geen voor mij duidelijk genoeg antwoord van.
Misschien een kromme vergelijking, maar ik slik toch ook geen dagelijkse portie paracetamol omdat ik anders 's avonds misschien wel eens hoofdpijn zou kunnen krijgen?
Snap dat mensen die zeer regelmatig luchtwegproblemen hebben hier baat bij hebben.
Maar in mijn geval: alleen als ik een flinke verkoudheid te pakken heb, heb ik last van 'astma-achtige' klachten. Normaal gesproken nergens last van. Dus eigenlijk alleen bij verkoudheden, een enkele keer per jaar.
Tot een kleine twee jaar terug had ik Symbicort (die ik overigens alleen gebruikte indien nodig), maar vanwege een zwangerschap en aansluitend borstvoeding hiermee gestopt. Nu bijna twee jaar later merk ik dat ik nu bij een fikse verkoudheid/luchtweginfectie toch weer iets van een ontstekingsremmer nodig heb. Al die tijd nergens last gehad!
Salbutamol geeft alleen verlichting dat ik makkelijker kan ademen bij benauwdheid en helpt me niet die irritaties te verhelpen met als gevolg dat ik weken blijf pruttelen en proesten.
Zou het voor mij misschien voldoende kunnen zijn om alleen op momenten dat ik het echt nodig heb iets van bv een Pulmicort te gebruiken om de boel weer op orde te krijgen?
Alvast bedankt voor de reactie!
Groetjes Karin.
Hoi Karin,
Onderhoudsmedicatie voor een longziekte zijn er om te voorkomen dat je klachten krijgt.
Als je geen onderhoudsmedicatie zou gebruiken bestaat de kans dat je ernstige(re) klachten krijgt dan wanneer je de medicatie wel zou gebruiken.
Wat je zegt over paracetamol klopt deels, je moet geen medicatie preventief nemen omdat je dan geen klachten zou krijgen, maar bij een luchtwegbeschermer voorkom je niet dat je een astma aanval krijgt, maar wel dat je klachten versterkt worden en/of je een infectie oploopt die moeilijk weer weg wil gaan.
Ik gebruik zelf Foster en ik weet dat als ik 1-2 weken geen Foster gebruik ik behoorlijk heftige bronchitis krijg.
Het gebruik van Foster helpt mij om te voorkomen dat de bronchitis elke maand aanwezig is, de heftigheid is veel lichter en vaak kan de Foster de bronchitis bij het aan voelen komen (door ophogen van de Foster) voorkomen worden.
Je schrijft dat je Pulmicort overweegt om zo nodig te gebruiken, maar weet je dat luchtwegbeschermers enkele weken nodig hebben om te kunnen werken in het lichaam.
Een verkoudheid word met luchtwegbeschermers minder lastig dan het zonder is en vaak helpt het om gepruttel in je longen/keel/luchtwegen wat tegen te gaan.
Tegen het gepruttel van je longen kun je beter Pulmicort gebruiken dan salbutamol.
Salbutamol werkt namelijk alleen om de spiertjes te ontspannen in je luchtwegen terwijl de Pulmicort ook inwerkt op de slijmproductie en gepruttel kunnen stoppen.
Hoi Karin,
Ik zat in dezelfde positie als jij, gebruikte eerst ook symbicort. Ik ben daar twee jaar geleden mee gestopt, omdat ik eigenlijk vrijwel geen klachten had. Klachten kwamen overeen met jouw verhaal. Ik ben er nu echter slechter aan toe. Ben een dagje naar de efteling geweest met zeer slecht weer, jas nat en de achtbaan in, drie keer vliegende hollander door rook en mist. En vanaf toen berg afwaarts, een week later naar de huisarts prednison stootkuur gekregen, wat niet hielp, paar dagen later opname in ziekenhuis na alweer drie HA bezoeken. Saturatie van 72 en ik voelde me zeeer ellendig. Na vier dagen opname weer naar huis, prednison via infuus gehad, weer aan de symbicort, en nog geen week later zware astma-aanval en met de ambulance naar het ziekenhuis, weer opname. En nu..... Voel ik me net een oude vrouw, ik slaap nog de halve dag en mojn conditie is heel erg achteruit gegaan. De longarts zij me dat ze best kon begrijpen dat ik met de symbicort gestopt was, maar dat ik nu in die paar weken prednison meer rotzooi in mijn lijf had gekregen dan dat ik jaren symbicort had gebruikt. Ze gaf wel aan, dat als het ooit weer zo goed gaat, ze met een test kunnen kijken of het minder kan, maar stoppen doe ik nooit meer. Ik zie dat je de longarts om advies hebt gevraagd, maar wilde je toch graag mijn verhaal meegeven. Groetjes Danielle
Allereerst krijg je niet zomaar medicatie voorgeschreven.Dat er mee gestopt word zonder medisch advies is het domste wat je kan doen.Een krom voorbeeld een auto heeft ook z,n onderhoud nodig doe je dit niet komen de problemen vroeg of laat.Je kan zeggen ik gebruik minder motorolie hij loopt net zo goed als ander s,totdat het lampje gaat branden dan ben je te laat.Een simpel voorbeeld.Twee jaar terug had ik ernstige longklachten opgenomen geweest.Gebruik symbicort 2 maal daags en nadien bijna niet meer benauwd geweest,de laatste antibiotica kuur was 1.5 jaar terug.Ik weet best dat ik een bevoorrecht mens ben het kan ook anders daar ben ik goed van doordrongen.Daarom ook als er geen klachten zijn doorgaan met de onderhouds medicatie je hebt er alleen maar baat bij en voorkomt een hoop ellende.En niet alleen gebruiken als er klachten zijn dan ben je weer te laat.Opbouwend bedoeld is m,n reactie als deze.Sterkte alle lezers!
Hoi Karin,
Ik had een longarts die het wel kon waarderen als je als patient wel eens stopte met medicatie.
Zo lang je maar aan de bel trok als de klachten terugkwamen.
Ik gebruik zelf ook Symbicort en mag deze gebruiken volgens de SMART methode.
Dat houdt in dat je zelf speelt met de dosering.
Beetje afbouwen (bij mij tot een minimum van 2 inhalaties per dag) en opvoeren indien nodig tot maximaal 8 inhalaties per dag.
Zodra ik ga keelschrapen, neusverkouden wordt of ga hoesten, begin ik met verdubbeling van de minimale dosering.
Dit voer ik op tot mijn klachten onder controle zijn.
Als ik dan 1 week klachtenvrij ben, bouw ik weer af tot mijn minimale dosering.
Ook gebruik ik extra Symbicort als ik 'gewoon' een keer benauwd ben.
Alleen bij hevige exa's gebruik ik Ventolin en trek ik aan de bel bij HA of LA.
Deze methode heeft mij al veel AB en prednison bespaard de laatste jaren.
Het voordeel van Symbicort is natuurlijk dat het een ontstekingsremmer en luchtwegverwijder in een is.
Pulmicort heeft dat voordeel niet.
(Ik heb tijdens mijn zwangerschap en BV ook pulmicort gebruikt en dat ging goed, maar nadat de hormonen weer 'normaal' waren had ik toch meet baat bij Symbicort, dat werkte gewoon beter)
beste Karin,
bij astma is er een chronische (steeds aanwezige) ontsteking in de luchtwegen. dit is geen infectie, maar een soort irritatie van de luchtwegen. je krijgt dit als je er aanleg voor hebt. meestal hebben meerdere mensen in een familie last van astma.
verschillende prikkels kunnen astma klachten uitlokken: bijv. luchtjes, weersomstandigheden, rook etc. soms nemen klachten langdurig toe, bijv. na een verkoudheid of griep. rondom een zwangerschap kan astma zowel beter als slechter worden, maar ook hetzelfde blijven.
als je 2 keer per week, of vaker, ventolin (=salbutamol) nodig hebt is het verstandig om de chronische ontsteking te onderdrukken met ontstekingsremmers. om schade, verslechtering van de longfunctie, op de langere termijn te voorkomen. als je heel zelden klachten hebt is onderhoudsbehandeling niet nodig. je kunt altijd zoeken naar de laagst mogelijke dosering van de ontstekingsremmers.
hartelijke groet, jeanine antons, longarts