moe na astma exacerbatie

24-06-2011 om 11:18 uur

Ik heb een vraag over het herstel na een astma exacerbatie bij onze zoon van 14.

Als klein kind had hij af en toe luchtwegklachten die altijd goed onder controle te houden waren met medicatie, becotide en ventolin. Hij is een aantal jaren klachtenvrij geweest maar begon afgelopen winter wat te kwakkelen, was regelmatig thuis door griep of vermoeid. Eind maart is hij ziek geworden, verkouden met koorts en werd toen snel benauwder. "s Morgens was er nog twijfel of we naar de huisarts moesten gaan en 's middags zaten we in het ziekenhuis waar hij één keer is verneveld. Omdat hij goed leek op te knappen mocht hij hierna weer mee naar huis maar daar ging het al vrij snel minder en werd hij weer erg benauwd. We zijn toen weer teruggegaan naar de huisartsenpost, en hij had toen we daar aankwamen een hartslag van 149 en een saturatie van 82%, dat was wel even schrikken. Hij is toen meteen opgenomen op de kinderafdeling waar hij extra zuurstof kreeg en om de twee uur verneveling. Uiteindelijk heeft hij een week in het ziekenhuis gelegen waarvan vier dagen met extra zuurstof omdat hij erg langzaam op leek te knappen. Op dit moment gebruikt hij tweemaal daags flixotide 100 en zonodig ventolin. Ondanks het langzaam opbouwen van zijn conditie bij fysiofitness en een aangepast rooster op school lijkt hij maar niet op te knappen, hij blijft extreem moe en komt soms na één lesuur al weer thuis. Het is moeilijk te zien op dit moment wanneer hij benauwd is, met name bij vochtige lucht en warm weer geeft hij klachten aan, maar hij geeft eerder aan moe te zijn dan benauwd. Wat het extra gecompliceerd maakt is dat hij pdd-noss heeft en dus ook gevoelig is voor het belanden in een patroon. Hierdoor is het voor ons erg moeilijk om hem goed te begeleiden omdat niet goed duidelijk is in hoeverre zijn klachten echt vanuit de astma ontstaan en waar het eventueel een patroon is geworden. Om uit te sluiten of er lichamelijk iets anders aan de hand is, is er aanvullend bloedonderzoek gedaan maar dat was allemaal goed. Wel is de allergiewaarde in zijn bloed verhoogd, hij is allergisch voor katten. Onze vraag is met name hoe lang het gemiddeld duurt om te herstellen na een exacerbatie en of er toch sprake kan zijn van benauwd zijn terwijl dit niet duidelijk merkbaar is. Hij staat op dit moment onder controle van de kinderarts, deze gaf tijdens de laatste controle aan dat de longen schoon waren, maar er is nog geen longfunctieonderzoek gedaan.

Vriendelijk groet, Roos

24-06-2011 om 12:42 uur

Hoi Roos,

Ik zou zeer zeker wel een longfunctietest aanvragen. Dat zijn longen schoon zijn wil niet altijd wat zeggen. Mijn longen zijn nu redelijk schoon, maar hebben maar een inhoud van 58%. Dat kunnen ze dan weer meten met een longfunctietest.
En omdat alles bij mij dan zoveel energie kost ben ik niks anders als moe. Heb nooit echt energie. En na eeen aanval lijkt het wel alsof ik niet meer opknap! Constant moe!!!
Je longen moeten weer rustig sterker worden en dat kost ontzettend veel energie.
Maar ik zou het er zeker niet bij laten zitten en toch proberen om meer longonderzoeken te laten doen.

Heel veel sterkte,
Iesje

Login of registreer om te reageren
24-06-2011 om 14:13 uur

Astma en extreme moeheid zijn een veel voorkomend probleem.

En een hartslag van 149 bij een duur van 30 min is voor een ongetraint persoon al een pittige training.

Laat staan als zijn hard slag een uur of langer zo hoog is geweest. dan duurt herstel daarvan minmaal 2 weken tot een aantal maanden.

Dus wat er gebeurd is zal ik niet zo onderschatten.

Heel veel suc6 met alles.

gr Tim

Login of registreer om te reageren
27-06-2011 om 15:40 uur

Beste Roos

Je zoon heeft een zeer ernstige astma aanval doorgemaakt, zuurstofsaturatie van 82 % is behoorlijk onder wat het moet zijn (>95). Persoonlijk vind ik met zo'n verhaal de dosis Flixotide van 2 x 100 microgram per dag erg laag. Ik zou gezien zijn futloosheid zeker een longfunctie aanraden. Hoe lang het duurt te herstellen na een aanval hangt af van de duur van de aanval voordat deze adequaat werd behandeld, de mogelijkheid om zelf goed onderhoud te plegen (inhalatietechniek; therapietrouw; dosis van het medicament) en de omstandigheden die eventueel het astma nog extra belasten. Eventueel toch een keer hogerop naar een kinderastmaspecialist?!

Hartelijke groet
dr Liesbeth van Essen

Login of registreer om te reageren
27-06-2011 om 21:21 uur

Bedankt voor alle reacties!

Wel fijn om bevestigd te worden in onze zorg! We hebben voor a.s. woensdag een afspraak bij de kinderarts en daar gaan we zeker vragen om verder onderzoek om helder te krijgen hoe het er eigenlijk voor staat met zijn astma. Op het moment van zijn astmaexacerbatie gebruikte hij nog geen flixotide, alleen zonodig ventolin, en zijn astma is ook nooit erg heftig geweest, mede daarom zijn we hier best van geschrokken.

De laatste dagen lijkt hij wel iets op te knappen, heeft gelukkig meer energie en houdt het langer vol op school, waarschijnlijk ook omdat we vaker ventolin geven en hij daardoor minder benauwd is. Toch laten we de afspraak bij de arts gewoon doorgaan.

Vriendelijke groet, Roos

Login of registreer om te reageren