Medicijn intolerantie - Beantwoord -
31-10-2023 om 16:45 uurBeste lezer,
Ik ben benauwd van bloeddruk medicatie, welke verlagend voor mij moet werken. Dat is het middel celiprolol-HCL - TEV 200 mg.
Dit in combinatie met inhaler ( via UMCG Groningen )de spiolto RESPIMAT 2.5
en de maagtablet Omeprazol 1A Pharma 20 mg.
Deze combinatie geeft voor mij extreme benauwdheid.
Iedere inspanning is mij haast te veel.
Uiteraard ben ik onder behandeling van Huisarts en longspecialist.
Zij komen beide niet verder , aangezien ik aan medicijn intolerantie lijdt.
Graag uw advies.
Hartelijke groet, Janneke Molenaar Dijkstra
Vrouw 68 jaar.
Dag Janneke, dank voor je bericht op ons forum. Dat is een ingrijpende situatie, die volgens mij om echte deskundigheid vraagt. Zullen we je bericht verplaatsen naar 'Vraag het de deskundige?'
Ja, dat is helemaal goed, dank doorvoor.
Gedaan, nu even afwachten tot een deskundige tijd heeft.
Dat hopen ik ook, dat de deskundige tijd heeft
Vrijdag 3 november 2023 weer naar huisarts geweest, heeft nu voor mij TELMISARTAN SDZ 20 mg. voorgeschreven, dit i.p.v. CELIPROLOL HCI teva 200 mg.
Eigenlijk ben ik zowel voor de huisarts, als de longspecialist " een raadsel "vanwege de medicijn intolerantie.
Op 10 november 2023 weer naar de huisarts geweest, De CELIPROLOL moest ik mee stoppenm en daarvoor in de plaats heb ik nu LERCANIDIPIN HCL SDZ 10T , daarbij moest in de maagtablet OMEPRAZOL 20mg. 1A Pharma, welke wel benauwdheid geeft.
Wie weet, en dat hoop ik, komt er via dit forum een nieuw inzicht.
Groet, Janneke Molenaar
Mevrouw, weet u dat u nu op een openbaar forum uw telefoonnummer deelt? Iedereen kan dat lezen
Misschien kunt u het nog verwijderen door op “bewerken” te klikken in dat bericht.
Dag Janneke, terecht dat een andere gebruiker je wees op het telefoonnummer. Dat heb ik intussen verwijderd, beter niet doen. Verder hoop ik dat je snel antwoord krijgt.
Beste Janneke Molenaar-Dijkstra,
Wat naar dat u zo extreem benauwd werd door de celiprolol en dat u geen inspanning meer kon leveren. Celiprolol werkt bij veel mensen goed als zij hartproblemen en/of hoge bloeddruk hebben. Maar celiprolol kan ook benauwdheid geven bij mensen die een longziekte hebben of daar gevoelig voor zijn. Celiprolol hoort tot de geneesmiddelgroep van bètablokkers. Voor u is celiprolol niet een goed geneesmiddel. Waarschijnlijk zijn andere bètablokkers ook niet de beste bloeddrukverlagers voor u. Andere bètablokkers voor hoge bloeddruk zijn: acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol en nebivolol. Ik verwacht dat het voor u beter is om deze middelen niet te gebruiken als het niet noodzakelijk is.
Gelukkig zijn er nog heel veel meer geneesmiddelen die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen. Ik zie in een ander bericht dat u telmisartan hebt gekregen. Dit is een goed geneesmiddel om de bloeddruk te verlagen. Dit wordt door bijna iedereen goed verdragen. Sommige mensen krijgen in het begin van de behandeling last van duizeligheid en dat gaat vaak over. Als u daar last van heeft dan kunt u de tablet het beste 's avonds voor het slapen gaan innemen. Ik zie ook dat de huisarts u 20 mg heeft voorgeschreven. Dit is ook een hele goede hoeveelheid om mee te beginnen. Zeker omdat ik begrijp dat u gevoelig bent voor geneesmiddelen. Het is een lage hoeveelheid maar het kan bij u al voldoende zijn omdat u gevoelig bent voor geneesmiddelen. De meeste mensen hebben 40 mg telmisartan per dag nodig om de bloeddruk te verlagen. Ik hoop dat u niet teleurgesteld bent als de huisarts u na een paar weken toch meer gaat geven.
Andere geneesmiddelen die de bloeddruk verlagen en waar de meeste geen last van hebben, ook niet als ze een longziekt hebben zijn bijvoorbeeld: hydrochloorthiazide of chloortalidon. Dit zijn eigenlijk plastabletten maar in een lage dosering werken ze al bloeddruk verlagend zonder bijwerkingen. Dus met één tablet van 12,5 mg of 25 mg hydrochloorthiazide gaat de bloeddruk naar beneden maar gaat u niet meer van plassen.
Nog een andere groep geneesmiddlen die de bloeddruk verlagen en waar de meeste mensen geen last van hebben, ook niet als ze een longziekte hebben, zijn bijvoorbeeld: amlodipine of lecarnidipine of nifedipine. De meest voorkomende bijwerking bij deze middelen zijn dikke enkels.
Er zijn veel geneesmiddelen om uit te proberen wat voor u het beste is zonder bijwerkingen. Ik hoop dat de telmisartan voor u het juiste middel is. Dat het voor u geen bijwerkingen heeft. En dat het uw bloeddruk verlaagd zodat u geen hartaanval of beroerte krijgt. Hopelijk kunt u met deze informatie naar de huisarts om te overleggen wat voor u het beste is.
Er zijn ook nog ander dingen die u zelf kunt doen om de bloeddruk te verlagen. Mogelijk heeft u ze allemaal al gedaan. Of is het voor u niet van toepassing. Toch geef ik ze nog maar eens. Misschien heeft u er toch iets aan. Wat u zelf kunt doen tegen hoge bloeddruk is: (algemeen advies)
- niet roken EN niet meeroken (dit is het allerallerallerallerbeste om een hartaanval en beroerte en longziekte te voorkomen);
- bewegen. Het advies is om ten minste twee en een half uur per week matig intensieve in te spannen, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen; niet meer dan 8 uur per dag te zitten;
- gezond eten met weinig zout (zie adviezen van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx)
- gezond gewicht. Een gezond gewicht is een BMI tussen de 20 en 25. Deze kan je berekenen (zie https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter );
- geen alcohol drinken
- stress en spanningen voorkomen. Heeft u veel stress? Weet u waar het van komt? Hier kunt u meer informatie vinden (https://www.longfonds.nl/loop-niet-door-met-stress) en misschien kan uw huisarts u daarbij helpen (https://www.thuisarts.nl/stress)
Meer informatie over hoge bloeddruk en wat u daar aan kunt doen kunt u vinden op: https://www.thuisarts.nl/hoge-bloeddruk/ik-heb-hoge-bloeddruk#kan-hoge-bloeddruk-kwaad
Ik hoop dat u met deze adviezen gezond oud kan worden zonder allerlei kwalen en klachten. Mocht u een meer persoonlijk advies willen dan kunt u ook contact op nemen met de advieslijn van het longfonds. U kunt ze bellen 0900-2272596 (maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur) of een e-mail sturen via advieslijn@longfonds.nl Als u dan aangeeft voor welke geneesmiddelen u intolerant bent dan kunnen we u een meer persoonlijk advies geven.
Met luchtige groet,
dr Anne
Beste dr. Anne, wat een geweldig advies van u, dank daarvoor.
Groet, Janneke.