longventiel / veer plaatsen

22-09-2009 om 13:38 uur

Wie kan mij uitleg geven over de nieuwe behandelmethode waarbij een soort ventiel / veer in de long wordt geplaatst. Mij is ter ore gekomen dat deze ingreep niet zo ingrijpend is als een operatie.

Klopt dit?
en wie komen er voor in aanmerking?

23-09-2009 om 18:27 uur

Bedoel je longvolume reductie coil?

Dit is voor COPD-patiƫnten met ernstig heterogeen emfyseem en is nog in de onderzoeksfase.

Login of registreer om te reageren
23-09-2009 om 20:11 uur

Dit is wat ik er meen van te weten:

Long Volume Coil is een soort veer die gebruikt wordt om door emfyseem aangetast weefsel af te sluiten om zo nog goede gedeelten van de longen ruimte te geven beter zuurstof op te nemen.

De behandeling bevindt zich nog in een expirimenteel stadium en wordt uitgevoerd in het UMC Groningen. De ingreep vergt idd geen operatie maar geschiedt wel onder narcose.

Je moet aan een hele rits voorwaarden voldoen, de belangrijkste is echter dat het emfyseem niet homogeen is, dwz niet gelijkmatig over de longen verdeeld.

Het ventiel, ik denk dat je hier stents bedoeld, is een andere techniek. Ik geloof niet dat dit een onverdeeld succes is gebleken en het zou me niet verbazen als deze ingreep inmiddels niet meer wordt toegepast.

Login of registreer om te reageren
23-09-2009 om 23:24 uur

Er is ook een onderzoek geweest naar stents, dat onderzoek wordt dacht ik, dit jaar afgesloten.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
05-10-2009 om 23:04 uur

Reeds enige jaren is een operatiebeschikbaar waar COPD-patienten met longemfyseem baat van kunnen hebben. Er moet sprake zijn van ernstig longemfyseem, waarbij de emfyseem zich voornamelijk in de bovenkwabben van de longen bevinden (en de longfunctie of diffusiecapaciteit niet al te laag zijn: boven de 20%). Hierbij worden de bovekwabben deels verwijderd, zodat de rest van de long de kans heeft zich beter te ontplooien, en zo de luchttoevoer de longen in en uit te verbeteren.Deze operatie levert bij de meerderheid van de patienten die ervoor in aanmerking komen een verbetering van het inspanningsvermogen op, maar het is een behoorlijk zware operatie, niet zonder gevaar. Daarom is gezocht naar minder ingrijpende behandelingen zoals het vanuit de luchtpijptakjes laten weglopen van de lucht uit een deel van de (aangedane) bovenkwabben met behulp van een soort ventielen ("klepjes"'). Dan kan er geen lucht terug en valt dat longdeel samen, hetgeen eenzelfde effect als een chirurgische verwijdering moet geven. Een andere ontwikkeling is het aanbrengen van kleine gaatjes in de wand van de grote luchtwegen het longweefsel in. Hier worden kleine buisjes ingezet, zodat het lucht beter kan wegstromen uit de longen. Deze methodieken bevinden zich nog in een experimentele fase en het is te vroeg om uitspraken te doen over de effectiviteit. Deze ingrepen worden nu alleen nog in onderzoeksverband gedaan (bijvoorbeeld in het universitair medisch centrum Groningen). Als u wilt weten of u in aanmerking komt voor de chirurgische behandeling of een dergelijke experimentele behandeling kunt u het best overleggen met uw longarts.
groet
Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren
06-06-2016 om 18:14 uur

Goeden avond mijn longarts wil dit ook laten doen die klepjes wat voor bij werkingen kan ik verwachten en wat zijn de eisen om hier aan te voldoen ben inmiddels al 2jaar gestopt met roken ga 3keer in de week naar de sport school was 54 kilo toen ik begon met fisio in het ziekenhuis nu twee jaar verder bijna 70 kilo mijn long inhoud is verbeterd ik zit in fase 3/4 het enigste vervelende aan deze ziekte is dat het zuurstof ook aan je huid onttrokken wordt als ik mij stoot of wat dan ook grootte rood blauweplekken die weken blijven zitten is daar wat aan te doen bvd.

Rene

Login of registreer om te reageren