Longpatiënten minder vatbaar voor Covid-19?
15-04-2020 om 06:09 uurIs het waar dat longpatiënten minder vatbaar zijn voor Covid-19 doordat ze meer (beter) beschermt zijn door de diverse longmedicaties die ze al gebruiken? Als het zo is kunt u dat uitleggen.
Alvast dank voor uw antwoord in deze voor en uw collega's drukke tijd.
Marcus.
Die vraag wordt vaak gesteld en is niet eenvoudig te beantwoorden.
Men gaat ervan uit dat mensen met een (chronische) longziekte meer kans hebben om ziek te worden van het coronavirus en daar zieker van worden dan anderen. Dat ligt misschien voor de hand maar is niet bewezen. Bovendien maakt het nogal uit of je licht astma hebt of ernstig COPD.
Ik zou geneigd zijn om te zeggen dat patiënten met een slechte longfunctie of met ontstoken slijmvliezen in de longen of met een chronische ziekte van de longblaasjes een groter risico lopen. Zij hebben immers al een ontsteking (inflammatie) of schade aan de longen en daar bovenop ontsteking door corona maakt de zaak sneller een probleem. Of dat zo is, en of dat voor iedereen geldt weten we niet.
Veel patiënten met een chronische longziekte gebruiken ontstekingsremmers, meestal corticosteroïden per inhalatie, soms door het slikken van bijvoorbeeld prednisolon. Dat helpt bij astma meestal wel en bij COPD meestal niet. Ik sluit niet uit dat de afweer daardoor een klein beetje geremd wordt. We weten bijvoorbeeld dat COPD-patiënten die inhalatiesteroïden gebruiken na verloop van tijd een grotere kans hebben op een longontsteking, mogelijk door vermindering van de afweer van de slijmvliezen van de longen.
Dat zou in op een verhoogde vatbaarheid voor infecties wijzen, en dat moeten we in tijden van corona natuurlijk niet hebben.
Bij astma zullen de voordelen van een betere longfunctie en minder inflammatie door inhalatiesteroïden zeker opwegen tegen de nadelen van een mogelijk verminderde weerstand. Bij COPD zou dat zomaar anders kunnen zijn, zeker als die COPD-patient nog rookt.
Met andere woorden: longpatiënten zijn niet minder, eerder meer vatbaar voor COVID-19 en ontstekingsremmers remmen vaak wel de onderliggende ontsteking maar hoogstwaarschijnlijk niet de ontsteking die veroorzaakt door het coronavirus.
Beste Heer Wesseling
Hartelijk dank voor uw uitgebreide uitleg en duidelijk antwoord.
Marcus