Longemfyseem ?
20-08-2018 om 21:43 uurGeachten,
Ik (verpleegkundige) heb het idee dat ik longemfyseem zou kunnen hebben.Ik ben een man van 57 jaar en heb afgelopen 40 jaar met mate gerookt (shagtabak).De laatste tien jaar 3 shaggies per dag.Enkele maanden geleden is er een X-thorax bij mij gedaan,uitslag ; (licht) afgevlakt diafragma.Later heb ik een spirometrie gehad,die uitslag was goed.Toen ben ik weer gaan sporten (zwemmen) en fietsen deed ik altijd al.Een klacht is een benauwd gevoel (dystress?),geen kortademigheid.Mijn vraag is,hoe komt een arts tot de stellige diagnose longemfyseem ?
Vraag 2 is,welk metabolisme is het dat ik ga zweten als ik rook ? bij bepaalde omgevingstemperatuur,zoals afgelopen weken.
Mvg.Clemens
@Clemens,
Is een beetje vragen naar de bekende weg.
Eerst stoppen en dan kijken we verder, dit zei de longarts
tegen mij. Astma en longmedicatie staan haaks op roken.
Succes
PS
Ik heb begrepen dat nicotine DE verslavende stof is in tabak.Waarom krijg je dan nicotine pleisters/zuigtabl.
bij het afkicken ? Zitten er nog andere verslavende stoffen in bak ?
Omdat nicotine de verslavende stof is, krijg je die nog met afkicken zodat je trek in een sigaret minder is:) Uiteindelijk bouw je dat natuurlijk ook af, zodat je helemaal gestopt bent met de troep.
Met verslavende medicatie bouw je de dosering ook af, voordat je helemaal stopt, dit lijkt mij precies zo. Anders zouden de nicotinepleisters en kauwtabletten geen nut hebben om je te helpen met stoppen:)
Niet alleen spirometrie maar ook diffusie test en bv eventueel fietstest...
Misverstand.
Het is een hardnekkig misverstand dat nicotine de verslavende stof is in tabaksrook.
Het is de cocktail van gassen die ontstaan bij verbranding die de schade aanrichten en de verslaving veroorzaken. Samen met allerlei additieven is met name stikstof (NO), koolmonoxide (CO) en kooldioxide (CO2) daarvoor verantwoordelijk. Het zorgt voor een zuurstoftekort in het bloed waardoor een euforisch gevoel ontstaat (licht in het hoofd). Het lichaam reageert daarop met de aanmaak van dopamine en endorfines wat het geheel van de "kick" versterkt.
Abusievelijk wordt deze toestand verward met de z.g. "nicotinerush".
Nicotine speelt daarbij echter een kleine rol.
Afhankelijkheid en verslaving.
Er is een verschil tussen afhankelijkheid en verslaving. Afhankelijkheid kan men afbouwen (zoals b.v. met medicijnen) maar bij een verslaving kan men dat niet. Dan kan men het beste direct stoppen.
Als nicotine zo ernstig verslavend zou zijn als sommige (zelfbenoemde) "experts" beweren dan zou deze in de vorm van allerlei hulpmiddelen bij het stoppen met roken nooit vrij verkrijgbaar zijn.
Wat dat aangaat is je vraag zeker legitiem.
Nicotine "an sich", als zelfstandige stof, is nauwelijks schadelijk voor de gezondheid. Het is niet kankerverwekkend of vaatvernauwend. Het veroorzaakt wel een tijdelijke "verstijving" van de bloedvaten zoals dat gebeurt bij elke inspanning of opwinding. Het veroorzaak geen hoge bloeddruk. Zeker niet chronisch. Nicotine valt als stof in de categorie van b.v. cafeïne en cacao.
Als men de nicotine toegediend krijgt middels tabaksrook dan is deze zeer verslavend. Op een andere manier nicotine gebruiken (oraal) levert aanzienlijk minder problemen op.
Nicotine kan echter ook als zelfstandige stof een zekere afhankelijkheid creëren maar die is, zoals boven al gesteld, makkelijk af te bouwen.
Kortom: Stoppen met rook inademen.
PS. Geheel off-topic maar niet minder interessant.
Het verband tussen het verbod op het gebruik van nicotine als bestrijdingsmiddel in de landbouw, het ontstaan van de fipronil-affaire en de taxatie van nicotinehoudende consumentenproducten.
balling ik dacht al waar blijft ie =))
Jaha!!! En dat zonder het D-woord te noemen. Knap hè?
Ja schouderklopje! ;)
Is Balling de arts van dienst ?
Paginering