Longembolien na operatie
05-06-2016 om 10:43 uurBeste heer, mevrouw,
Woensdag 11 mei operatie (laparoscopische baarmoederverwijdering via Da Vinci robot)
Operatie duurde 2 uur langer dan gepland dus 4 uur i.v.m. 1 liter bloedverlies. Operatie vindt plaats in hoek van 45 graden.
Vrijdag 13 mei ontslagen uit ziekenhuis en naar huis, grotendeels bedrust.
Vrijdag 27 mei enorme pijn in linker ribben, weekend vreselijke pijn gehad.
Maandag 30 mei huisarts, doorgestuurd naar bloedlab. Die middag gebeld door huisarts en gelijk naar spoedeisende hulp ziekenhuis. I.v.m. verhoogde ontsteking aarde en D-direm. Na longfoto's waarop alleen beetje vocht in longen te zien was een CT scan.
Arts schrok er van en zei: dit hadden we nooit verwacht, meerdere grote longembolieën in beide longen. Die middag gelijk opgenomen. Bloedverdunners etc en donderdag 2 juni ontslagen en nu weer thuis.
Punt 1, beetje veel om mee te maken in korte tijd en punt 2, aan de ene kant moet mijn bloed stollen i.v.m. baarmoederoperatie en aan de andere kant juist niet door longembolieën.
Ik ben hier allemaal erg onzeker van geworden.
Hadden ze mij na baarmoederverwijdering langer in ziekenhuis moeten laten blijven door bloeding? Is het wel veilig nu thuis te zijn i.v.m. stolling ene kant en juist geen stolling andere kant etc etc, gewoon onzeker.
Daarnaast lees ik overal dat ik eerst trombose gehad moet hebben maar kan ik dat hebben gehad zonder dit te merken?
Wat naar dat het zo loopt voor u. De operatie die u beschrijft is op zichzelf al een behoorlijke kluif om mee te maken. Longembolieen zijn een bekende complicatie van onder meer operaties, de Kans niet groot maar wel reëel . Er zijn ook mensen die het 'zomaar' krijgen.
De grootte van de longembolieen maken het event niet perse erger (de therapie is ook hetzelfde), tenzij ze er voor zorgen dat het hart in de problemen komt, dat is bij u niet zo.
Uw onzekerheid snap ik: bloeden en stollen tegelijk...... Stolling van bloed is van natuur zeer krachtig, uw lichaam heeft dat zo lijkt, goed onder controle gekregen. Als je dan antistolling neemt even later dan moet he nieuw bloedverlies goed in de gaten houden. Meestal gaat het goed en kan de antistolling gewoon door. Die antistolling is zeer van belang, belangrijker dan het risico op een bloeding . Vandaar dat we het zo toch behandelen.
Iedere dag zult u een beetje meer vertrouwen krijgen en zal uw lichaam stabiel worden. Houd in gedachten: bekende complicatie, goed behandeld en kans op complicaties klein.
Groet
Beste mevrouw Oswald,
Bedankt voor uw reactie en heldere uitleg! Wat u aangeeft dat stolling belangrijker is dan de rest maakt voor mij veel duidelijk.
Met vriendelijke groet
Jasmine