LLN
25-03-2012 om 15:55 uurHallo iedereen, nou ik ben nieuw op dit forum en heb me aangemeld gezien ik toch wat vragen heb omtrent longonderzoek.
Bij een longtest wordt onderandere FEV1, FVC , FEV1/VC MAX, FVC etc.. opgenomen om te worden vergeleken met de voorspelde waarde. Ik heb echter een schema waarin staat dat als die waarde kleiner of groter zijn dan de LLN het een obstructief, restrictief, normale of gemengde stoornis kan zijn.
Mijn vraag hierbij is, is dat de FEV1, FVV etc. waardes nooit in de buurt komen van de gestelde LLN.
Ook is de RSD nogal variabel bij elke gemeten waarde, klopt dit ook?
Hoe interpreteer ik nu een tabel met waardes en waarmee moet ik het vergelijken om een diagnose te kunnen stellen? Ik heb een standaard longfunctie onderzoek schema met een flow-volume en body box in een Flow/Vol/Tijd diagram en alle waardes daaronder in een tabel met voorspelde waarde, de behaalde waarde, LLN, ULN en percentage dat bereikt is van de voorspelde waarde. Hierbij wordt ook nogmaals dezelfde test herhaald na inname van bronchusverwijdende medicatie.
Alvast heel erg bedankt!
Het interpreteren van deze getallen wordt gedaan op basis van de referentiewaarden.
Hierbij is sprake van een LLN (lower limit of normal, oftewel ondergrens van het gemiddelde). Wij gebruiken dit, omdat het overgrote deel van de mensen wl binnen die waardes valt.
Als bepaalde waardes er buiten vallen, maakt dat niet altijd wat uit voor de ratio FEV1/VC MAX.
Immers als je bij voorbeeld FEV1 2.4 liter=80% van voorspeld en de VC 3.0 liter=80% van voorspeld en je deelt de absolute getallen, is de ratio FEV1/VC MAX= 2.4/3.0 = 0.8 dus volstrekt normaal.
Het is altijd goed te bekijken waarom bepaalde waarden onder de normaalgrens vallen. Dat kan velerlei verklaringen hebben, maar ook gewoon fysiologisch (lees: de een is nou eenmaal wat lager gemiddeld dan de ander).
Kijk mn naar de vorm van de curve. Betreffende de restrictie heb je echt een TLC nodig, dat kan niet altijd via de huisarts. Lage volumes zouden bij een restrictie kunnen passen, maar als er een obstructie is, kan dit ook zijn door zgn "dynamische hyperinflatie.
Indien sprake is van meetwaarden buiten de LNN is het logisch dat de RSD oftewel residuele standaarddeviatie varieert, hiertoe verwijs ik je naar de volgende site
http://www.spirxpert.com/spirxpertnl/expressing3nl.htm
Voor een uitgebreid advies kun je bij je arts terecht, of als je POH-er of huisarts bent deelnemen aan een Caspir cursus (CAHAG).
Groet, Peter van Tilburg