Leidt astma altijd op den duur tot longschade?
05-12-2008 om 18:29 uurHallo,
Leidt astma per definitie op den duur tot longschade als je de infectie niet medicatief onderdrukt?
Ik heb al vele jaren een lichte astma, geërfd van mijn moeder. Merk er alleen iets van bij prikkelingen, zoals bij ijle koude lucht of juist broeierige warmte. Ook voel ik 's avonds laat als ik moe ben een lichte kriebel in met name mijn rechterlong. Tot slot heb ik steevast enige slijmvorming nadat ik vet of gekruid heb gegeten.
Enkele jaren geleden ben ik naar mijn huisarts geweest en mijn longfunctie was goed. Op advies van de huisarts ben ik toen evengoed begonnen met de Seretide discus, maar ik vond de bijwerkingen vervelend, zoals een rusteloos been en hartkloppingen. Bovendien bleef er bij inhalering een hoop van het poeder hangen in mijn speeksel, waardoor ik niet het gevoel had dat er veel daadwerkelijk terechtkwam waar het hoort. Nu gebruik ik alweer ruim een half jaar geen medicijnen meer en probeer chemische medicatie sowieso te minimaliseren, omdat ik niet wil dat mijn lichaam er afhankelijk van gaat worden. Ik eet matig en gezond, en loop een uur per dag, en de astma beïnvloedt mijn leven amper. Vandaar mijn vraag: moet ik evengoed dagelijks aan de Seretide / Alvesco / Singulair om te voorkomen dat ik op latere leeftijd longschade ontwikkel? Of vormt longschade zich alleen als je echt regelmatig last hebt van symptomen zoals benauwdheid, piepen en dergelijke?
Alvast hartelijk dank voor de reactie(s).
Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat met onderhoudsmedicatie de longfunctie beter behouden zou blijven bij astmapatienten, zeker als er sprake is van een - vrijwel - normale longfunctie. Bij mild astma daalt de longfunctie gedurende het leven niet sneller dan bij gezonden. Ook bij mild astma kan onderhouds medicatie echter onvoorziene verbetering in het klachtenpatroon geven. Of dit de moeite waard is, kan individueel geprobeerd en/of besloten worden. Het belangrijkst zijn in deze de inhalatiecorticosteroiden (afgeleid van het natuurlijke bijnierschorshormoon). Seretide is een combinatie van een dergelijk middel (Flixotide) gecombineerd met een langwerkende luchtwegverwijder (serevent) die ook baat kan geven. In milde gevallen zijn die echter vaak niet nodig is: dan kan uitgekomen worden met een zo nodig te nemen kortwerkende luchtwegverwijder (bv. salbutamol). Uw bijwerkingen waren het gevolg van de Serevent-component in de Seretide: dus er is nog desgewenst de optie alleen een inhalatiecorticsteroid te proberen. Gebruik van deze medicatie leidt niet tot lichamelijke afhankelijkheid.
succes
Ton van Keimpema, longarts
Hartelijk dank voor deze verhelderende reactie, zeer gewaardeerd. Er is dus niet echt sprake van een 'hoe vroeger hoe beter' behandelscenario en ik kan zo nodig later weer eens beginnen met medicatie.
Vriendelijke groet,
Metin