langwerkende atrovent

25-06-2013 om 21:02 uur

De KLA heeft onze dochter op de lijst gezet voor een studie met dit medicijn, is in België blijkbaar nog niet goedgekeurd voor kinderen met astma. Als ze terug een herfst heeft waarbij de astma niet onder controle is, zou ze haar willen laten meedoen. Bestaat dit medicijn al in Nederland?

25-06-2013 om 21:04 uur

Langwerkende atrovent is volgens mij Spiriva (tiotropium). Die is er als handihaler (poederinhalator) en als respimat (nevel). Ik gebruik zelf al meer dan een jaar de respimat naar tevredenheid. In Nederland is Spiriva volgens mij vooral bedoeld voor COPD patiënten (en dus volwassenen) maar het wordt ook voorgeschreven bij mensen met astma (daarvoor krijg ik het ook). Of het ook bij kinderen met astma voorgeschreven wordt weet ik niet maar ik heb het nog nooit gehoord.

Login of registreer om te reageren
25-06-2013 om 21:08 uur

Hier ook bij  copd en mucovisidose maar met wil het nu ook toelating krijgen voor kinderen met astma, nu mag dat nog niet

Login of registreer om te reageren
25-06-2013 om 21:11 uur

Volgens de site spiriva.nl mag het in Nederland ook niet bij kinderen worden voorgeschreven.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
26-06-2013 om 12:37 uur

Beste Caro.

Ik lees uw vraag:
De KLA heeft onze dochter op de lijst gezet voor een studie met dit medicijn, is in België blijkbaar nog niet goedgekeurd voor kinderen met astma. Als ze terug een herfst heeft waarbij de astma niet onder controle is, zou ze haar willen laten meedoen. Bestaat dit medicijn al in Nederland? met als onder werp langwerkende atrovent.

Ik ga er dan ook maar van uit dat het onderzoek danwel naar tiotropium (spiriva) of Ipratropium (atrovent) uitgaat.

De eerste (spiriva) wordt soms bij astma bij volwassenen gebruikt, maar is mn een "COPD-middel". Dit wordt niet aan kinderen gegeven!
De tweede (atrovent) wordt alleen bij ernstig astma, mn bij aanvallen gegeven en is in meerdere landen geregistreerd.

Medicatie die in studieverband worden gegeven, dienen met een zogenaamd "patienten-informatie-formulier"duidelijk te worden uitgelegd aan de patient (of ouders). Ik kan u daar geen antwoord op geven.

Groet, Peter van Tilburg

Login of registreer om te reageren