Lage saturatie na dubbelzijdige longontsteking

27-11-2014 om 16:28 uur

Beste dokter,

Mijn zoontje van 5 is gisteren ontslagen na een dubbelzijdige longontsteking.
Hij heeft Augmentin en Klacid als antibiotica gekregen. Eerst i.v. nu oraal.
Hij heeft nu geen intrekkingen meer, behalve als hij druk geweest is.
Zijn saturatie was in zkh steeds erg laag (87%) en hij kreeg zuurstof. De laatste nacht ging de O2 bij in slaap vallen naar 88, maar trok dan bij naar 93%.
Bij de middagslaap nog O2 nodig, maar tijdens de nacht redelijk stabiel (tussen 89 en 93%). Hij is naar huis ontslagen.

Ik heb een saturatiemeter van het werk meegekregen. Tijdens slaap thuis is de saturatie 87/88%, soms wat hoger 90%. Als hij wakker is 93/94%.
In zkh werd hij vernevelt met zoutoplossing wat het slijm losmaakte. Nu thuis niet meer.

Ik vind die zuurstofwaardes wel aan de lage kant. Dit is ws het gevolg van de ontstekingen die nog moeten genezen verder. Maar mijn vraag is: kan dit kwaad voor zijn lichaam deze lage waardes?
Kunnen wij nog wat doen, dat het wat hoger wordt in de nacht. Hij ligt al schuin omhoog.
Misschien voor het slapen Salbutamol geven?

De ka vond dat wij ons geen zorgen moesten maken om de saturatie, omdat hij nu wel even redelijk goed was 's nachts. Maar zonder alle hulp v/h zkh, medicatie, extra vocht en vernevelingen, lijkt hij het thuis zelf toch niet echt te trekken. Ik wil de ka wel terugbellen, maar die was vrij duidelijk in het: die saturatiewaarde is alleen van belang voor mij als arts en de verpleging.

Groeten,
Tien

28-11-2014 om 14:57 uur

Hoi Tien,
Toen mijn zoon in het ziekenhuis lag met een dubbele longontsteking, zakte zijn saturatie ook geregeld onder de 90. Het alarm van het apparaat stond afgesteld op 91% en hij piepte geregeld (ik sliep bij hem in het ziekenhuis) En de longarts zei: zolang als dit nog gebeurt, mag hij niet van het apparaat af en mag hij zeker niet naar huis.
Dus ik begreep daaruit dat 90% een soort ondergrens is.
Mijn zoon was wel wat ouder, hij was toen 14. Ik weet niet of dit nog uitmaakt, maar daar kan de longarts misschien iets over zeggen.
Beterschap voor je zoon!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
18-12-2014 om 09:32 uur

Beste Tien,

Voor een kinderarts is uw verhaal heel herkenbaar; niet zelden ontstaat er verwarring over de registratie en het gebruik van de zuurstofsaturatie. Een goede uitleg is meestal voldoende.
Voor de beoordeling van benauwdheid wordt gekeken naar de 'ademarbeid' door goede observatie (meest belangrijk) en gebruikmakend van aanvullende gegevens zoals hartfrequentie, ademhalingsfrequentie en zuurstofsaturatie. ten tijde van een longontsteking zal de 'ademarbeid' verhoogd zijn. Kijk dus niet alleen naar een saturatie, maar bekijk deze in de context van het ademhalingspatroon. Niet zelden zijn de metingen gestoord en niet goed betrouwbaar.

Bij een longontsteking die wordt behandeld met antibiotica treedt vaak in de loop van enkele dagen verbetering op. De antibiotica hoeven dan bijvoorbeeld niet meer via een infuus gegeven te worden maar kunnen weer als drankje/tablet gegeven worden. De eetlust wordt vaak beter en de 'ademarbeid' neemt af. Kinderen heoeven niet in het ziekenhuis te blijven tot ze weer helemaal de oude zijn: wanneer er duidelijke verbetering zichtbaar is, ook al is de saturatie nog wat lager dan 'normaal', mag het kind meestal weer naar huis. Uw speciefieke vragen:
- kan het kwaad: wanneer de saturatie langdurig verlaagd is kan dat schadelijke gevolgen hebben; maar bij de waarden en het klinisch beloop dat u beschrijft zal dat zeker niet het geval zijn
- salbutamol geven voor het slapen: wanneer er geen'luchtwegvernauwing is (zoals bijvoorbeeld bij astma) zal het geven van salbutamol geen effect hebben. Daarnaast is dan te adviseren om dat niet direct voor het slapen te geven gezien de bijwerking(en) van salbutamol: hoge hartfrequentie, druk gedrag

We zijn inmiddels een paar weken verder en waarschijnlijk zijn de gemeten waarden alweer genormaliseerd. Ik hoop dat uw zoontje inmiddels weer goed opgeknapt is.

Login of registreer om te reageren