Kinkhoest
01-01-2018 om 22:00 uurIk heb astma, waarvoor ik dagelijks montelukast en symbicort gebruik. In september 2017 heb ik kinkhoest opgelopen. Tijdens de ergste fase ben ik diverse keren flauwgevallen na hevige hoestaanvallen. Op dit moment moet ik nog steeds veel hoesten, ben ik snel vermoeid en heb ik veel last van heesheid en benauwdheid, waardoor praten moeizaam gaat.
Volgens mijn huisarts is er niets te doen aan de heesheid, zolang het hoesten niet overgaat. Ik hoop echter dat er toch een werkzaam middel is dat de heesheid in ieder geval kan verzachten. Bestaat zo’n middel?
Verder is mij opgevallen dat sites zoals thuisarts.nl of de site van het RIVM over kinkhoest bij volwassenen (alleen) vermelden dat het dan doorgaans relatief mild verloopt en kan lijken op een forse verkoudheid. Dat het bij volwassenen ook ernstiger kan verlopen, zou m.i. meer aandacht mogen krijgen. Het wordt bijvoorbeeld wel hier vermeld: https://www.cdc.gov/pertussis/clinical/complications.html/ Op dokter.nl staan veel ervaringen van volwassenen die voor mij heel herkenbaar zijn: https://www.dokter.nl/forum/longen/281931-kinkhoestervaringen/ In dat verband vraag ik mij af waarom niet meer onder de aandacht wordt gebracht dat voor volwassenen een hernieuwde inenting zinvol kan zijn, aangezien inenting tegen kinkhoest maar een beperkte duur werkt. Zeker voor mensen die aan een longziekte zoals astma of COPD lijden, lijkt me dat zinvol.
De heesheid kan verschillende oorzaken hebben, maar een relatie met de kinkhoest die u heeft doorgemaakt, is er waarschijnlijk niet. Het is veel waarschijnlijker dat de Symbicort de oorzaak is. Hiervoor zijn eventueel ook alternatieven te vinden die minder kans op heesheid geven (in de vorm van dosisaerosol via een voorzetkamer).
Inenting tegen kinkhoest wordt niet gegeven aan volwassenen. De opbrengsten wegen niet op tegen de kosten van grootscheepse inentingen.
Dank voor uw reactie. Graag wil ik er nog op reageren.
Ik gebruik al 14 jaar Symbicort en ik heb nooit eerder heesheid in deze mate gehad. Vanaf het begin van de kinkhoest heb ik het gevoel gehad dat mijn luchtpijp en stembanden ontstoken zijn. Mogelijk is de Symbicort ook een factor en zou een ander middel beter zijn, maar dat de heesheid van de afgelopen maanden helemaal los staat van de kinkhoest lijkt me erg onwaarschijnlijk.
Verder bedoelde ik niet grootscheepse (gratis) inentingen, maar voorlichting aan met name risicogroepen over de mogelijkheid van een inenting (op eigen kosten). Graag was ik vooraf op de hoogte geweest van het risico op kinkhoest en de gevolgen ervan.
Graag mijn reactie op bovenstaande.
Er worden zeker volwassenen geeint tegen de Bordetella Pertussis bacterie, die kinkhoest veroorzaakt.
Echter in Nederland is dit op dit moment voor zover mij bekend,nog niet het geval en is de discussie omtrent nut, kosten etc nog gaande.
Ben zelf werkzaam in België.
Ik ben wel recent nog ingeënt preventief tegen kinkhoest.
Inmiddels zelfs voor de derde keer( waar ik als gespecialiseerd verpleegkundige en verpleegkunde docent) mijn vraagtekens bij zet.
Eerst keer tijdens mijn kinderjaren, tweede keer in 2011 vlak voor geboorte van zoon .Derde keer, paar maanden geleden tijdens zeer hevige en lange periodes van astma aanvallen.
Onadanks de entingen, heb ik in 2012 en 2014 langdurig kinkhoest gehad( objectief vastgesteld middels bloedonderzoek)
Ik heb dan ook ernstige twijfels over het nut van überhaupt inenten op latere leeftijd tegen bordetella pertussis.
Het is helaas een misverstand onder patiënten, dat je na inenting, niet geïnfecteerd kunt worden door de Bordetella Pertussis bacterie die kinkhoest veroorzaakt!
Dit is een misvatting! Het is geenszins een garantie dat je het niet zult krijgen.
Hierbij maak ik wel de aantekening, dat de inenting in België gedaan is.
Hier ent men wel preventief bij risicogroepen, ook bij o.a Astma, COPD.
Ieder land gaat hier anders mee om met regelgeving,protocollen etc.
Na de enting, heb ik binnen 5 jaar 2 keer kinkhoest gehad.
Het is dus nogmaals geen ‘garantie’ dat je geen kinkhoest zult krijgen.
Risicogroepen zoals zwangere vrouwen worden in België op het einde vd zwangerschap allen ingeënt.
Ook alle familieleden die direct in contact komen met de pasgeboren baby ,zijn verplicht om geënt te worden, anders worden ze niet toegelaten tot de kraamkamer en mogen de pasgeboren baby niet aanraken of in de buurt komen.
Ook de kraamverzorgster uit Nederland, heeft de inenting gehad.
In Nederland is de discussie wel gaande van preventief enten maar zover is men voor zover mij bekend nog niet.
Ben benieuwd naar de reactie van longarts, in hoeverre deze discussie in Nederlandse ziekenhuizen nu gevorderd is.
De longartsen reageren niet meer op vragen die al beantwoord zijn. Het is wel mogelijk opnieuw een vraag te stellen, die we dan weer doorzenden aan een longarts. De longartsen beantwoorden deze vragen op vrijwillige basis. Dus als je een reactie wil van een longarts, dan graag een nieuw topic aanmaken.
Met vriendelijke groet,
de Advieslijn.