keuze medicatie
20-10-2012 om 14:02 uurHoi hoi,
voor mijn astma gebruikte ik tot nu toe alleen ventolin.
Nu heb ik een prednisolon en anti biotica kuur gekregen omdat het niet helemaal goed ging.
Een week na de stop van de anti biotica en prednisolon heb ik opnieuw een afspraak met mijn huisarts en dan kijken we hoe het gaat en wil hij medicijnen starten die ik dagelijks ga gebruiken.
nu vroeg ik me af:
Er zijn zoveel verschillende soorten ontstekingsremmers, langwerkende luchtwegverwijdende middelen en combinatiepreparaten, waar hangt de keuze voor een bepaalde medicatie vanaf?
Wanneer wordt er gekozen voor alleen een ontstekingsremmer?
Wanneer wordt er gekozen voor een combinatiepreparaat?
Zijn er daarnaast nog dingen waar ik van te voren nog eens goed over na kan denken omdat dat in dat gesprek van belang kan zijn.
Groetjes
Hoi Lout, dat hangt van de arts, van jou en van jouw longen af. ;)
Het is vaak eerst een gepuzzel, waar jij het beste op reageert, wat echt nodig is om je astma rustig te houden. Maar ook welk medicijn jij het beste verdraagt.
Ik ben ook eerst met V entolin begonnen, daarna een ontstekingsremmer, en jaren later moest er S erevent bij komen, een langwerkende luchtwegverwijder.
Dus in de loop van de jaren kan er ook e.e.a. veranderd/toegevoegd moeten worden.
Hier sluit ik me bij aan.
Reactie op loutJe eerste vraag: Dit is heel verschillend, en varieert echt van in één keer raak en de juiste medicatie tot weken/maanden wisselen. Ik heb ook wel eens gehoord dat er na jaren nogmaals gewisseld wordt en ze er dan ineens (dan pas..) veel meer baat bij hebben. Dit kan door wisseling van arts of juist doordat er een nieuw medicijn of nieuwe toedieningsvorm is.
Je tweede vraag: Hier moet je zelf heel duidelijk in zijn. Je mag gerust aangeven wanneer je van bep. medicatie (andere/extra) last krijgt. Soms kun je proberen te switchen naar een soortgelijk medicijn en kijken of de bijgekomen klachten verholpen worden, soms hoort het erbij en als het niet al te bezwaarlijk voor je is moet je het voor lief nemen. Zelf ben ik zowel van ontstekingsremmers als luchtwegverwijders een aantal keer geswitched. Dat ik eerder kramp krijg van bep. medicatie neem ik bijv voor lief, maar dat ik bep. medicatie niet verdroeg tijdens het inhaleren zelf (prikkelde teveel) was zeker iets om aan te geven want zo werkt het natuurlijk niet, dus daar wel voor geswitched.
Kortom, als je bep. bijwerkingen of klachten die je nog niet had ervaart bij een bep. medicijn zou ik het altijd aan je arts melden. Misschien moet je het helaas voor lief nemen om zo toch je longklachten te verhelpen, maar misschien is het eenvoudig op te lossen door een ander medicijn met soortgelijke werking.
Ik heb nu op het forum al een hoop berichten gelezen over het instellen op medicijnen.
Vooral ook dat dat niet altijd makkelijk gaat.
Gebeurd het vaak dat er een hele hoop gewisseld wordt?
En hoe kieskeurig mag je daar zelf in zijn?
Andere medicijnen die ik heb, niet voor astma, neem ik bijwerkingen voor lief.
Zolang die klachten niet zo erg zijn als de reden waar ik ze voor krijg dan doe ik het ermee.
Hoop wel dat het medicijnen wat meer stabiel wordt.
Nu is het niet zo prettig.
Gebruikte de ventolin ook veel de laatste tijd.
We gaan het zien..
Hey Lout, lastig soms hoor. Niet alleen bij astma. Mijn huisarts kent me inmiddels lang genoeg dat ik niet ga zeuren over wat bijwerkingen, maar als ze ernstig zijn, of het beperkt me heel erg, ga ik wel naar hem terug. Het vervelende is dat is ik prima ingesteld was wat betr. mijn medicijnen, de longarts was het met deze keuze niet eens en ging het veranderen. Gevolg, ik kreeg meer klachten, ipv minder.
Met h.a. is er altijd ruimte om te overleggen. Laagst mogelijke dosering beginnen, langzaam opvoeren indien nodig, bij een specialist is dat misschien lastiger, omdat je daar veel minder vaak komt. Tenminste, ik wel.
Mijn h.a. is ook makkelijk te bereiken, ik kan hem bereiken op een tel. spreekuur. Bij de l.a. krijg je een mevrouw van de balie, zij geeft het door en via haar krijg je dan e.e.a. te horen.
Ik weet niet of dat overal zo is, maar het maakt het wel wat hoogdrempeliger om met een vraag of probleem te komen.
Voor mijn astma zit ik sowieso gewoon bij de HA.
Praktijk met meerdere artsen dus ik kan kiezen bij wie ik kom.
Voel me altijd serieus genomen door de huisartsen waar ik bij kom.
Dus dat zal het wel makkelijker maken dingen aan te geven.
Beste lout,
Excuses voor mijn vertraagde reactie, maar ik was een week afwezig en ben vandaag mijn email aan het opschonen, vandaar nu pas een reactie.
Alhoewel het best kan overkomen alsof de medicatiekeuze willekeurig is en van de individuele arts afhangt zijn er wel richtlijnen voor. Deze zijn beschreven in de GINA guidlines en overgenomen in de NHG standaarden. Dit zijn de protocollen zoals die door huisartsen worden gehanteerd.
Over het algemeen wordt eerst gestart met een kortwerkende luchtwegverwijder alleen op indicatie (in jou geval ventolin), indien dit niet werkt wordt er stapsgewijs een medicament toegevoed. Allereerst een ontstekingsremmer, daarna een combinatie preparaat in plaats van de afzonderlijke rpoducten.
Voor meer informatie kijk eens op de GINa guidelines of de NHG standaarden welke beide vrij toegankelijk zijn op het internet
groet
erik kapteijns