Kan ik deze uitslag nog verbeteren?

09-09-2018 om 08:44 uur

Geachte,


Een week geleden heb ik een longfunctie test gedaan. Ik heb al jaren onbehandelt astma en ik rook (1 okt doe ik mee met stoptober en ga ik dus absoluut stoppen). De longfunctue zegt mij dat ik milde copd heb, maar mijn longarts denkt dat ik deze waarde heb door de onbehandelde astma en het roken en verwacht een aanzienlijke verbetering zodra ik mijn astma behandel met medicijnen (qvar, 2x daags 2 puffen)en stop met roken. Klopt dit? Kan ik mijn fev1/fcv verhogen door dit advies op te volgen? Ik ben trouwens (bijna) 38 jaar, 164 cm lang en weeg 65 kilo. Alvast bedankt voor het meedenken/kijken!



https://photos.app.goo.gl/6LFnz8oYRS2GJS4LA



Mvg Samantha

09-09-2018 om 09:09 uur

Zeker weten dat dit kan, vooral t stoppen met roken kan voor een grote verbetering zorgen en goed je medicijnen/pufjes te gebruiken.

Succes met stoppen, het is zo de moeite waard.

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 09:10 uur

Jahoor, dat kan heel goed. Sowieso kan bij astma je longfunctie fluctueren.

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 09:29 uur

Super bedankt voor de antwoorden. Helaas fluctueerd mijn uitslag iedere keer naar beneden en niet naar boven. Normaal heb ik zeker 12% revisibaliteit (schrijf je dat zo?). Maar dat was nu niet zo. Fev1 ging van 93 naar 100 % en fev1/fvc van 63 naar net geen 68. En mijn fvc stijgt van 127 naar 128 %. Vooral dit laatste snap ik niet....deze is toch veel te hoog en hoort bij astma, na de ventolin, toch ook te zakken ipv te stijgen?


Gr Samantha

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 09:40 uur

Over de getalletjes kun je beter aan je longarts vragen of misschien antwoord de longarts hier.

Maar ik weet zeker dat je goed bezig bent als je gaat stoppen! Succes

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 09:50 uur

Mijn longarts spreek ik pas eind oktober weer, daarom dacht ik, vraag het hier aan de longarts en mede lotgenoten. Bedankt voor het meedenken!!

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 09:57 uur

Stoppen met roken zal absoluut een verbetering van je longfunctiewaarden geven. Dat is een open deur zo groot als een zeesluis maar het is wel waar.

Uit recent onderzoek is gebleken dat zelfs een e-sigaret aanzienlijke verbeteringen geeft bij astma en COPD..

Het zijn nl. de rookgassen en vooral de koolmonoxide die de schade aanrichten. Koolmonoxide neemt de plaats in van zuurstof in het bloed en veroorzaakt dus de slechte testwaarden.


Ik heb geen idee hoe je wilt gaat stoppen (in oktober). Met of zonder hulpmiddelen?

Een ding is (alweer) uit onderzoek gebleken dat begeleiding van een stopcoach de beste resultaten geeft.


Succes met het stoppen met roken!!!!

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 10:32 uur

Hoi Balling,


Na alle manieren van stoppen met roken geprobeerd te hebben (van pleisters tot coaching via stoppen met roken poli en alles wat er tussen in zit), ga ik in overleg met mijn longarts stoppen d.m.v. de elektrische sigaret. Ik heb mij er goed over ingelezen, qua hoe het werkt en welke e-sic goed zijn en met hoeveel nicotine ik moet beginnen etc. Ik heb de justfog q16 gekocht en 50/50 liquid base, omdat ik bang ben dat pg en de aroma'sinvloed gaat hebben op mijn astma. Ik heb afgesproken met mijn longarts dat ik de nicotine binnen een half jaar afbouw. Dat lijkt lang, maar onder druk moeten stoppen, werkt bij mij juist averechts waardoor ik juist meer ga roken.

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 11:26 uur

Gezien de financiƫle betrokkenheid van de verschillende vakorganisaties met de farmaceutische industrie, is het op zich best wel bijzonder dat een longarts je richting het dampen stuurt.

Ikzelf ben 5 jaar geleden gaan dampen en had mijn sigarettenverbruik binnen 14 dagen teruggebracht van 40 naar 1 per dag. Dat heb ik nog een tijdje volgehouden aangezien mijn dame nog rookte en het voor haar zo ongezellig was om na de avondmaaltijd in weer en wind zo eenzaam te staan verkleumen.

Na een tijdje vond ik het roken echter zo vies worden dat ik toen definitief gestopt ben.

Wat me wel enigszins verbaast is het afbouwregime voor nicotine. Nicotine is wel het minste waar je jezelf druk om hoeft te maken. Het zijn juist de rookgassen die ontstaan bij verbranding die de schade aanrichten.

Nicotine creƫert wel een lichte afhankelijkheid maar is niet verslavend of schadelijk en is niet kankerverwekkend. Er is een verschil tussen afhankelijkheid (bv medicijnen) en verslaving. Afhankelijkheid kun je afbouwen. Een verslaving niet.

Ikzelf gebruik na 5 jaar nog steeds nicotine in m'n liquid (tussen de 6 en 9 mg/ml) aangezien ik zonder nicotine iets mis in de smaak en de "throat hit". In jouw geval, als starter zou ik beginnen met minimaal 12 mg/ml. Liefst 16. Als dat teveel is kun je altijd nog zakken (aanlengen met VG).

Afbouwen in een tijdsbestek van 'n half jaar klinkt mij dus niet in de oren als lang. Eerder kort tot veel te kort.

Let wel! Nicotine is het enige wat staat tussen stoppen en roken. Te snel afbouwen vergroot de kans op "terugvallen" zoals onze zuiderburen zo mooi zeggen.


Ik mag mij na 5 jaar wel een pro noemen op dampgebied maar ben niet zo meer op de hoogte van de starterssetjes die tegenwoordig te koop zijn. Ik heb wat "grotere" apparaten en tankjes en stel m'n eigen vloeistoffen samen (DIY). De Justfog Q16 ken ik weer wel omdat mijn dame die buitenshuis gebruikt vanwege het formaat. De Q16 valt mij als pro ook niet tegen. Klein maar fijn.


Als je het risico op irritatie wilt vermeiden dan kun je voor de Q16 de liquidverhouding zelfs ophogen tot 30/70 PG/VG. Dat kunnen de coiltjes maximaal hebben zonder een dryhit te krijgen.. Let wel goed op! De meeste aroma's zijn op PG-basis. Daar moet je dus tijdens het samenstellen rekening mee houden. Ikzelf zit zelfs op 20/80 PG/VG en dat bevalt me goed als COPD'er (gold 1/2).


Mocht je (technische) vragen hebben dan kun je die altijd aan mij stellen maar liever ga je naar het dampforum.nu waar enkele duizenden dampers je vragen graag willen beantwoorden. Tevens is het een schat aan informatie en achtergronden over dampen en alles wat er zo bij komt kijken.


PS. Laat hier iets van je horen hoe het gaat.

Login of registreer om te reageren
09-09-2018 om 12:53 uur

Hoi Balling


Bedankt voor je bericht. Mijn longarts heeft het dampen niet geadviseerd, ze is ermee akkoord gegaan omdat niks anders tot nu toe heeft geholpen.


De nicotine moet ik, denk ik, vam de longarts afbouwen vanwege mijn astma. Het blijft een damp die ik in mijn longen stop nl.


Bedankt voor je tips! Ook voor wat betreft de 30/70 verhouding. In de stenen winkel zeiden ze dat ik max 50/50 kan doen.


Voor verdere vragen over het dampen zal ik naar het forum gaan.


Je zegt 5 jaar te dampen. Is destijds je longfunctie verbeterd? En is je copd stabiel?


Gr Samantha

Login of registreer om te reageren