Kaliumgehalte van het bloed, verlaagd (= hypokaliëmie)

03-12-2005 om 20:07 uur

Hallo,

Ik gebruik seretide en ik kwam ondertaande bijwerlingen tegen. Wat betekend een laag Kaliumgehalte van het bloed, verlaagd (= hypokaliëmie) voor je lichaam?

Alvast bedankt voor de eventuele reactie.
Met vriendelijke groet,
Miranda

Seretide®: Mogelijke bijwerkingen (o.a.)
Bevingen (= tremor)
Bronchusvernauwing, paradoxale (kan optreden)
Gewrichtspijn (=artralgie)
Hartritme-stoornissen (o.a. hartfrequentie-toename en hart-aritmieën)
Hartkloppingen (= palpitaties)
Heesheid
Huidreacties, allergische
Hoofdpijn
Kaliumgehalte van het bloed, verlaagd (= hypokaliëmie)
Keel, geïrriteerde
Misselijkheid
Nervositeit
Schimmelinfectie in neus- en keelholte (= orofaryngeale candidiasis)
Spierkramp
Spierpijn (= myalgie)

04-12-2005 om 10:58 uur

Hoi Miran,

Ik heb even op internet gezocht en gevonden dat kalium een rol speelt bij de spiersamentrekking. Bij een te laag kaliumgehalte kan er dus spierzwakte ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn aangezien je hart ook een spier is. Zie Ziekenhuis En op de site van samenwerkende artsenlaboratoria kwam ik dit tegen Kalium

Hopelijk heb je hier iets aan. Als je geen klachten hebt zou ik me zeker niet druk maken als ik jou was.

Groetjes
Hilde

Login of registreer om te reageren
04-12-2005 om 12:00 uur

Hoi Hilde,

Bedankt voor je antwoord  :Y !
Ben ook even op onderzoek gegaan waar dan veel kalium inzit en wat de gevolgen zijn.
Ik heb onderstaand verhaal gevonden op de site van het voedingscentrum.

Dus voor meer info m.b.t. kaliumgehalte in het bloed, zie hieronder:

Mineralen

Kalium

Kalium speelt (samen met natrium) een rol bij de vochthuishouding en het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Dit mineraal zorgt ervoor dat de spieren zich samentrekken en dat zenuwprikkels goed geleid worden. Daarnaast levert kalium een belangrijke bijdrage aan de regeling van de bloeddruk, samen met het mineraal natrium (uit keukenzout). 

Meestal is ons lichaam zelf in staat om te zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium, soms niet. We krijgen kalium binnen via ons eten. De nieren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam constant. Als het lichaam te weinig kalium heeft, zal het zo min mogelijk kalium uitscheiden. Als er teveel kalium is, wordt dat voor ongeveer 90 procent uitgeplast via de urine. De rest verlaat het lichaam via de ontlasting. Met transpireren verliezen we normaal gesproken maar heel weinig kalium. De uitscheiding van kalium via de nieren wordt sterk beïnvloed door de hoeveelheid natrium in het lichaam. Als er veel kalium wordt uitgescheiden, vermindert de uitscheiding van natrium, en andersom. Een kaliumtekort of kaliumoverschot ontstaat als het evenwicht tussen opname en uitscheiding verstoord is. Dat komt zelden doordat het lichaam te weinig of te veel kalium uit de voeding opneemt. De nieren passen de uitscheiding van kalium namelijk direct aan de omstandigheden aan.

Belangrijke bronnen

Kalium komt vooral voor in groente en fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten. Normaal gesproken levert een gezonde, gevarieerde voeding voldoende kalium. Als aardappelen en groente worden gekookt in veel water, kan kalium onnodig verloren gaan. Het is daarom beter om bij het koken niet meer water te gebruiken dan nodig is.

Gevolgen van een tekort

Onder normale omstandigheden komt een tekort aan kalium niet voor. Alleen bij hevig braken en ernstige diarree en door het gebruik van bepaalde plastabletten kan een tekort aan kalium ontstaan. De verschijnselen daarvan zijn: een verminderde eetlust, spierzwakte, misselijkheid, lusteloosheid en in ernstige gevallen hartritmestoornissen.

Gevolgen van een te hoge inneming

Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren. Te veel kalium opnemen via de voeding is vrijwel onmogelijk. Een acute kaliumvergiftiging kan optreden als iemand ineens 18 gram (18.000 milligram) kalium per dag inneemt en het teveel aan kalium onvoldoende wordt uitgescheiden via de urine. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan in het ergste geval leiden tot een hartstilstand.

Het Voedingscentrum raadt het af om zonder overleg met een arts kaliumtabletten te gebruiken. Wie van de arts het advies krijgt om veel kalium te gebruiken, kan dit doen door dagelijks veel aardappelen, groente en fruit te eten.

Aanbevelingen voor kalium

Voor kalium is door de Gezondheidsraad geen aanbevelingen opgesteld. De lichaamsbehoefte hangt samen met de vochtbalans van het lichaam en is daardooor minder afhankelijk van de inname met de voeding. Voor een goede regeling van de bloeddruk is echter een ruime inneming van kalium in combinatie met een laag natriumgehalte (lees ook zoutgehalte) in de voeding gewenst. In het buitenland worden wel aanbevelingen gedaan van ca 3500 milligram per dag.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
05-12-2005 om 14:21 uur

Beste Miran

Heb je zelf een te laag Kalium, of vroeg je je gewoon af wat het is?

Door Seretide kan een verlaagd Kalium ontstaan omdat het de opname van Kalium in de cellen bevordert. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Ventolin. In de praktijk levert dat echter bijna nooit een probleem op.

Groet

Frans

Login of registreer om te reageren
05-12-2005 om 18:42 uur

Beste Frans,

Bedankt voor uw antwoord.

Ik weet niet of ik een te laag kalium gehalte heb in mijn bloed, dit is nooit onderzocht ....maar ik merk naarmate ik langer seretide gebruik mijn spieren zo "slap" gaan aanvoelen. Ik krijg al spierpijn van traplopen.
Vandaar dat ik dacht...zou het door een te laag kalium gehalte komen?
Maar aangezien ik op verschillende sites lees dat het bijna nooit voorkomt en u ook aangeeft dat het bijna nooit voorkomt zal het waarschijnlijk niet de oorzaak zijn.

Met vriendelijke groet,
Miranda

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 14:09 uur

Beste Frans,

Ik heb nog een vraag mbt tot kalium.
Gisteren werd ik door mijn longarts gebelt dat mijn Kalium laag was, en ik extra tomaten, tomaten en sinasappels moest gaan eten.

Nu herken ik niets uit het bovenstaande verhaal wat betreft de oorzaak van een laag Kaliumgehalte (het braken, diaree e.d)

Nu lees ik dat Seretide en Ventolin gebruik ook een oorzaak kunnen zijn.
Is dit bij Bricanyl en Pulmicort ook het geval?


Groetjes
Melanie

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 15:02 uur

HOuden de spierkrampen die iemand die (met name bij) seretide gebruikt ook samen met een te laag kalium gehalte?
Zelf had ik zo en zo in hete periodes dat ik veel dronk (en dus veel naar 't toilet moest) vaak kramp, nu gebruik dus alleen natrium wat al in het eten zit en totaal geen extra toegevoegd.... Voor de rest eigenlijk nooit kramp gehad.... Totdat ik seretide gebruikte...

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 17:15 uur

hai hai,

Beste Melanie, je schreef dat je niks herkende van het braken enzo, maar ben je veel moe. Ben je snel op als je teveel doet? Heb je last van hartkloppingen? Dat zijn toch echt tekenen dat je last van een tekort aan kalium heb.

Ik had het zelf ook.

Het ligt voornamelijk aan je voedingspatroon. Met je eten neem je kalium op.
Eet gevarieerd. Neem dagelijks verse groente met aardappels of rijst.
Eet bruin brood, daar zit extra kalium in.
Eet dagelijks vlees, daar zit enorm veel kalium in.
Dagelijks minimaal twee stuks fruit en dan wel iedere dag wat anders.

Dit heeft mij enorm geholpen. Ik at erg slecht en luste niet veel. Ik vond bijna niks lekker. Ik heb groente en fruit moeten leren eten. Maar ik ben er maar wat blij mee. Ik heb nu weer energie voor tien.

Ik ben gestopt met medicijn gebruik. Het was een super grote stap en ook zeer moeilijk. Ik heb paniek aanvallen gehad omdat ik bang was dat ik te weinig lucht kreeg. Maar dit was, net als het eten even wennen. Ik heb het nu aardig onder controle. Slik nog een tablet voor de hooikoorts, maar gebruik nu even niks meer. Moet wel zeggen dat dit pas sinds kort is, (heel kort, paar weekjes) maar merk nu wel al verschil.
Ik doe dit op aanraden van een bevriende dokter. Dit is niet mijn huisarts, maar hij werkt in het ziekenhuis en die zei dat dit het beste was.

Ik hoop dat je hier wat mee kan, succes.

Smurf

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 19:16 uur

Hoi Smurf...

Ik eet eigenlijk al goed gevarieerd. Zoiezo genoeg groente, fruit en bruin brood.
Vlees eet ik niet, ik ben vegetarier, maar dat alleen kan lijkt me niet alleen de oorzaak zijn van een kaliumtekort.

Wel herken ik de hartkloppingen, en de moeheid. Dus de symptomen wel deels...
Maar de oorzaken niet...

Groetjes melanie

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 19:40 uur

Hai hai,

Melanie, als je mij bv je weekmenu doorgeeft via dit forum kan ik dingne voor je nakijken.
Ik heb het een en ander thuis waarr een beetje in staat wat goed is en wat niet. Dus als ik dan een weekmenu van je heb kan ik je daarbij verder helpen.

Ik had op een gegeven moment ook het idee dat ik alles goed at en dat bleek toch nog niet helemaal goed te zijn. Dus schrijf dat maar even op.

Mmm vegatarisch, je komt dan wel het een en ander tekor. Of je moet heel goed en streng zijn met vervangende voedinsmiddelen. Ipv vlees en vis en kaas en ei andere voedinsmiddelen met dezelfde waarde als dit. Het kan best mee te maken hebben.

Weet je arts in het ziekenhuis dat je vegatarisch bent?

gr smurrf

Login of registreer om te reageren
09-06-2007 om 23:37 uur

Hoi Smurf,

Mijn weekmenu zit goed in elkaar....
Ik heb me uitgebreid ingelezen, en al vaker advies gekregen.. dus dat zit vast wel ok...


Groetjes

Login of registreer om te reageren