Is dit gevaarlijk of slecht op langere termijn?

06-11-2009 om 18:51 uur

Hallo,

Ik heb sinds 2006 astma en ben nu 22. Ik gebruik 2x3 qvar extrafijne per dag.

5 weken geleden kreeg ik last van keelpijn en daarna heel erge benauwdheid. Eerste 2 dagen had ik zo'n pijn op de borst en droge zeer pijnlijke hoest met daarna heel vies smakend groen slijm. Mijn peakflow was 190,met ventolin 260 en mijn goede peakflow is normaal 420. Voelde me heeel benauwd en doodmoe zelfs. Ondanks fluimicil heeft het zo'n 5dagen erg pijn gedaan met koorts. Had dagelijks 6-8 keer ventolin nodig met minder resultaat. Ik heb niet gebeld naar de dokter omdat ik dacht dat ze toch zouden zeggen dat ik niet mocht langskomen en moest uitzieken. 2 weken heeft het hoesten uiteindelijk geduurd.

Nu heb ik vorige week weer die pijn op mijn borst gekregen, tussen de schouderbladen, erg benauwd en peakflow onder de 300. Ik had verder geen andere klachten van neus verstopt of koorts of hoofdpijn. Alleen die ontzettende druk en pijn van de longen. Weer na 2 dagen met fluimicil groen vies slijm en heel erg hoesten en benauwd. Nu al een week hoesten met vies slijm zonder koorts.

Wat is dit nu weer geweest?

Ik heb geen duidelijk plan met mijn longarts afgesproken wanneer ik bij lage peakflow wat moet doen. Maar die lage peakflow van 190 zou maar 45% zijn van mijn normale.

Is dit schadelijk? Ik moet over 2 weken weer naar de longarts. En kan de qvar extra fijne nog worden opgehoogd, en naar hoeveel?

Heel erg bedankt voor de reactie.
Julie

08-11-2009 om 22:07 uur


Ik kreeg als opdracht van mijn huisarts om onmiddellijk contact op te nemen indien ik ademnood heb. Niet dat ik altijd luister en vaak veel te laat naar de huisarts ga. Dan neemt hij een peakflow met een elektronisch apparaat waarop ik steevast ongelooflijk onder mijn voeten krijg.
Dus, als ik spreek in naam van mijn huisarts, dan zou ik zeggen dat je al lang contact had moeten opnemen met jouw huisarts. Groen vies slijm duidt volgens mij op een infectie. En waar een gewoon "normaal" mens dit soms kan uitzieken (en soms ook helemaal niet!) zijn wij toch net iets gevoeliger waarbij wij een extra steuntje met antibiotica vaak kunnen gebruiken. Enfin, een echte diagnose zal je wellicht enkel kunnen krijgen bij jouw huisarts of longarts.

Wat mijn artsen hebben uitgelegd is dat je in geval van ademnood de elasticiteit van je longen op de proef stelt. Deze elasticiteit kan je kwijtspelen indien je niet op tijd iets onderneemt. Zie het als een ballon die wordt uitgerokken. Deze komt nooit meer terug tot haar oorspronkelijke vorm. Daardoor kan je longcapaciteit op je 60ste plots maar 10% meer bedragen (bijvoorbeeld hé, dat is bij iedereen anders). Kan het dus kwaad als je peakflow zo laag is? Wel, eigenlijk wel ja.

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
11-11-2009 om 19:20 uur

Er lijkt sprake van een infectie (begint vaak met virus, later kan een bacterie meespelen: dan  vaker gekleurd sputum dan bij een virus). eeen infectie kan astma fors en lang instabiliseren. De vorige periode bent u op het tandvlees doorgekomen en nu begint het weer. Er is met name op de korte termijn enig risico dat het afglijdt tot een (levensbedreigende) ernstige astma aanval. Er zijn niet zo direct nadelen op de lange termijn, hoewel uw conditie ook wel een knauw zal hebben gekregen. De standaardbehandeling in zo een gevakl is een prednisonkuur, en hoe sneller ermee begonnen wordt, hoe minder prednison u nodig hebt om te herstellen en hoe korter u ziek bent. In milde gevallen lukt stabilisering door prompt en fors ophogen van de beschermende medicijnen. Als die peakflow van 45% klopt (peakflowmeting is niet echt heel betrouwbaar), dan vind ik dat niet iets om mee rond te blijven lopen. Afspraken maken met uw longarts in dergelijke gevallen is zeker van belang. Overigens zijn klachten vaak een vroegere indicator van instabilitiet dan de peakflow.
Met vriendelijke groet,
Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren