Intensiteit hardlopen met astma
08-11-2011 om 14:51 uurDag,
Ik loop sinds 3 jaar hard en sindsdien zijn ook mijn klachten toegenomen.
Voorheen alleen bij heel intensieve inspanning klachten, maar nu ook in het dagelijkse leven.
Ik gebruik Foster 2x per dag 2 puffen en ventolin bij sporten en klachten.
Verleden jaar een marathon gelopen en een aantal halve.
De laatste tijd word ik eerder benauwd bij de zelfde inspanning.
Afgelopen weekend de halve van Terschelling gelopen en daarvan de laatste 8 a 9 km met een hartslag van rond de 170 (ben 44 jaar, vrouw). Dit is tegen het randje aan, mijn vraag is nu: versterk je je longen hiermee of doe ik er meer kwaad mee. Harder lopen ging niet meer vanwege mijn longen, benen werken wel mee.
vriendelijke groeten, Claudia
wees blij dat je dat nog allemaal kunt. zal mij echt niet meer lukken
dag Claudia
jammer dat hardlopen niet meer zo gemakkelijk gaat als voorheen, ik hoop voorjou dat t weer snel herstelt
het kan zijn dat je ineens inspanningsastma hebt gekregen, ik vind dit een interessante vraag
trouwens heel goed dat je sport
ik ben onlangs een heel stuk vooruit gekomen met mijn inspanningsastma door fysiotherapie, ik heb geloof ik wel meer klachten dan jij, maar dat maakt niet uit
hoop dat t bij jou ook lukken gaat
succes!!
Klinkt heel bekend. Ik was een redelijk fanatieke hardloper, maar kreeg steeds meer longklachten. (Bronchiale Hyperreactiviteit / Astma) Allerlei medicijnen geprobeerd en maar doorlopen. Dat schoot uiteindelijk niet op. Mijn fanatieke sporten kwam met name voort uit het gevoel dat ik 'gezonde longen' moest houden. Maar ik bleek daarmee juist door te schieten. Uiteindelijk tip gekregen dat Sporten niet Gezond is, maar Bewegen Wel. Dat was voor mij een goede tip, sporten stond bij mij gelijk aan presteren en aan gezond. Maar die logica klopt niet (altijd). Ik heb eerst een half jaar rust genomen en alleen lekker gewandeld met de honden. En nu af en toe weer aan het sporten, maar wel op een heel ander niveau. Heb nu geen ventolin meer nodig en veel minder ontstekingsremmers. Zit nu veel beter in mijn energie. Het kan dus best zijn dat je, zonder dat je dat fysiek merkt, je lichaam (of in dit geval je organen) te zwaar belast. Maar goed.... ik heb er nooit een wetenschappelijk stuk of onderzoek over gevonden, dus N=1.
Succes en geniet vooral van buiten
Beste Claudia
Om een en ander exact te kunnen beantwoorden, naast eerdere adviezen op dit bericht, zou je bij je longarts een inspanningstest kunnen doen. Je ondersteunt in ieder geval wel je longen met deze medicatie, indien ze juist zijn voorgeschreven.
De polsfrequentie in de laatste 9 km lijken mij overigens normaal bij deze inspanning, het regeltje 220 - leeftijd is nl niet meer dan een indicatie!
voor nadere informatie hierover kun je op onderstaande link kijken
http://www.hardloopschema.nl/?p=hardlopen_nieuws_detail&detail=159&t=De…
Groet,
Peter van tilburg