inspanningsastma of toch niet?

28-09-2008 om 19:12 uur

Mijn zoon van 15 heeft na het sporten (en vooral na een intensieve looptraining) last van spierpijnen, zware vermoeidheid, misselijkheid met soms braken en hoofdpijn. Deze klachten komen kort na de inspanning opduiken en kunnen een 3tal uren duren. Tijdens looptrainingen krijgt hij vaak de opmerking dat hij wel heel zwaar ademt (niet piepen maar wel luidruchtig) Deze klachten zijn sedert een tweetal jaren begonnen.
Jan 2008 kreeg hij de kinkhoest met soms het niet meer kunnen inademen wat begrijpelijk een paniek veroorzaakte. Hij had dit een 7tal dagen. Daarna ging het stilletjes beter. Maar telkens wanneer hij nu sport heeft hij klachten, daalt zijn weerstand en heeft dan een tweetal dagen laten een luchtweginfectie die de klachten wee rdoen toenemen. We zijn reeds bij een longarts geweest maar deze kon geen astma vaststellen. Hij heeft een verminderde longcapaciteit. De provocatietest was negatief of eigenlijk moet ik zeggen stopgezet omdat mijn zoon na 3 keer het product in te ademen gewoon buiten adem was. De longarts concludeerde dat hij geen fysiek heeft en nooit een goeie sporter zou worden ook al traint hij nog zoveel. Ik had het gevoel dat wij van onze zoon teveel eisen. (hij volleybalt 2x per week) Het enige wat wij willen is dat hij zonder klachten kan sporten. Alhoewel hij geen astma zou hebben kreeg hij wel seritide voorgeschreven.
Niet tevreden met de uitleg zijn we bij een sportarts ten rade gegaan. Hij bevestigt de verminderde longinhoud maar hij heeft het over inspanningsastma. Door de luchtweginfecties slaan de luchtwegen dicht bij zware inspanning. Zijn er nog mensen met deze symptomen? Ik vind ze alvast niet echt terug in beschrijvingen over inspanningsastma?

28-09-2008 om 20:30 uur

Ben nog vergeten te melden dat bij m'n zoon op 2 jarige leeftijd allergieën werden vastgesteld. Voor huisstofmijt, graspollen, boompollen en kruiden. Hiervoor nam hij lang Zyrtec, maar sedert 2 jaar is hij overgeschakeld op Aerius en wanneer de klachten heel erg zijn Reactine +.

Toen de longarts Seretide voorschreef merkten we wel een duidelijke verbetering bij het sporten: betere concentratie, betere coördinatie (hoe dat komt weet ik niet maar puft hij niet, dan is dit het eerste dat weer wegvalt) en een ganse training kunnen meedoen zonder in het rood te moeten gaan en minder klachten van spierpijn.

Wat de conditie van onze zoon betreft is deze voor het lopen naar mijn mening niet slecht.
- coopertest 2600m (zonder medicatie)

Hij haalt voor sport gemiddeld 80% en scoort daarmee een stuk boven het klasgemiddelde. De atletiekproeven zijn gemiddeld 7/10

Mijn zoon besliste deze zomer zelf geen medicatie meer in te nemen omdat hij toch geen astma had. Met alle gevolgen vandien waardoor we te rade zijn gegaan bij een sportarts.
S.heeft vooral schrik dat hij nooit meer zonder medicatie zal kunnen. klopt dit?

Login of registreer om te reageren
29-09-2008 om 17:03 uur

Vandaag kreeg ik een mail van astmaaltijdanders (nadat ik  mijn vraag ook aan hen gesteld heb)

Hier hun antwoord.

Het verhaal is toch wel suggestief voor een astma. Is het inspanningsonderzoek verricht om specifiek naar astma door lichamelijke inspanning te kijken of was het een algemeen conditieonderzoek? Het feit dat het beter gaat met inhalatiemedicatie pleit duidelijk voor een astmatisch verhaal. Het is toch aan te raden nog eens goed naar deze diagnose te laten kijken. Astma is in het algemeen een aandoening, die prima behandeld kan worden en als uw zoon met eenvoudige inhalatietherapie goed kan functioneren, is er weinig op tegen om dat te proberen.

nota:
Mijn zoon deed geen inspanningstest (als men hiermee bedoelt dat hij heeft moeten lopen of fietsen) of conditietest om de astma vast te stellen, gewoon inademen van een of ander product en dan in een cabine met neusknijper en mondstuk een paar keer uitademen. De uitslag verscheen op een computerscherm, er was een lichte afwijking te zien, maar niet voldoende om over astma te praten.


Groetjes.

Login of registreer om te reageren
01-10-2008 om 21:31 uur

Met een inspanningstest wordt bedoeld dat je net zolang moet fietsen op een hometrainer of moet lopen op een loopband tot je niet meer kunt. Hiervoor en hierna worden oa de longfunctie gemeten waaruit bepaald kan worden of er sprake is van inspanningsastma.

Login of registreer om te reageren
08-10-2008 om 11:12 uur

Hallo,

S. neemt nu al 3 weken zijn puffer (Seritide) en het gaat goed.
Gisteren looptraining op school. 6km in 29min 30' Hij was best tevreden, vooral omdat hij voor het eerst geen problemen had met de ademhaling!!! Ik heb niet moeten hijgen en kon nog praten tijdens het lopen!
Maar het moet wel gezegd: de weersomstandigheden waren ideaal. d.w.z. vochtige lucht, 16,5°C dus niet te warm en niet te koud en geen pollen meer in de lucht waar hij allergisch aan is.

Alleen jammer dat hij na het lopen hevige krampen in de kuiten kreeg. Op een bepaald ogenblik kon hij zelfs zijn knieën niet meer strekken en zijn enkels niet meer op de grond krijgen. Hij liep dus op de toppen van zijn tenen (letterlijk) met gebogen knieën. Geen zicht! Naar de sportarts gebeld om te vragen wat wij moesten doen. 450mg Magnesium, een stevige pijnstiller en voor het slapen gaan nog eens de behandeling herhalen. Na een uurtje was de pijn helemaal verdwenen en ging hij zelfs naar de volleybaltraining. Hij moet in het vervolg ook goed stretchen na een looptraining.
Vandaag is hij opgestaan zonder stijve spieren (wat ook voor het eerst is na een looptraining) Deze namiddag is er de jaarlijkse Donbosco loopcross, afwachten wat het wordt, meestal sukkelt hij aan de staart van zo'n 250 lopers. De afstand is kort 2800m.
Hij heeft er in ieder geval een goed oog op en spreekt momenteel niet meer om met zijn puffer te stoppen.
S. had ook een behandeling gekregen om zijn weerstand te verhogen en sedertdien heeft hij geen infecties (verkoudheden) meer gehad na een intensieve sporttraining.

De test die hij bij de longarts heeft deed is een provocatietest. Volgens de sportarts kan deze bij inspanningsastma inderdaad negatief zijn. De sportarts overweegt om een inspanningstest te laten doen en dit om een attest te kunnen voorleggen die het gebruik van een puffer rechtvaardigt tijdens sportwedstrijden.

Ik heb op deze site eens rondgekeken en heb toch enkele kenmerken gevonden van inspanningsastma die specifiek bij S voorkwamen.
- Inspanningsastma komt voornamelijk voor bij duursporten zoals lopen. (Het was telkens na een looptraining dat hij ernstige problemen kreeg)
- Het typisch zwaar hijgen tijdens en na het lopen.(vooral medesporters maakten zich er zorgen over)
- Zeer langzaam recupereren.
- Sommigen hebben het ook over spierpijnen na de inspanning.
- Plotse benauwdheid tijdens het lopen alhoewel het in het begin goed gaat. (plots ging het niet meer, ik kon precies niet goed meer ademen, vertelde hij soms)
en tot slot de abnormale vermoeidheid en het optreden van luchtweginfecties enkele dagen na de intensieve inspanning.(dit blijkt bij velen voor te komen)

Ik las eveneens dat er bij spurtjes geen problemen optreden en dat heeft S ook bevestigd. Dat verklaart dan ook waarom hij bij hockey, tikspelletjes en gewone turnlessen zoals toestelturnen geen last heeft.
Juist omdat hij niet altijd problemen had, twijfelde ik aan inspanningsastma. Deze twijfels zijn nu verdwenen.
Gelukkig bestaan er zulke sites en sportartsen die klachten ernstig nemen!!
In Nederland zijn er blijkbaar zeer goede centra voor mensen met astma (inspanningsastma), jammer genoeg niet in België (of ik heb ze niet gevonden).

Waar wij het meest ontgoocheld in waren, is dat de longarts geen tijd nam om te luisteren. (tijdens één van de consultaties belde hij tot 3maal toe naar een andere dienst om afspraken te maken voor andere patiënten?! en dat terwijl ik alles kon horen)
De arts wilde hoe dan ook de oorzaak van de infecties vinden en dus moest S.maar testen ondergaan(2X bloedonderzoek, sputumonderzoek, scanner van de neus en sinusholten, longtesten, allergietesten,...) Hij kon geen oorzaak vinden en besloot dat S een zeer slechte weerstand had en een zogenaamde slechte conditie. De opmerking dat S die infecties kreeg na insieve sporttrainingen werden gewoon genegeerd.  Hij maakte uitspraken als, je mag nog trainen zoveel je wil, je conditie zal nooit verbeteren. Ik vind dit allesbehalve! Moet een arts sporten niet aanmoedigen?  Zijn behandeling: seritide en 2maand niet sporten. Waarom seritide als hij geen astma heeft? Dit heb ik mij altijd blijven afvragen.

Het is uiteindelijk de sportarts die de link met inspanningsastma gemaakt heeft. S kreeg een behandeling en voorlopig geeft deze goede resultaten. De sportarts zei tegen mijn zoon dat hij zou proberen van hem een goede sporter te maken ipv een meeloper. Er zit meer in dan er uitkomt. Dat is andere taal hé.

groetjes van een moeder die op deze site veel heeft bijgeleerd!

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
24-10-2008 om 22:59 uur

Beste Minneke,
Ik vind de klachten ook niet passen bij inspanningsastma, maar ze lijken wel wel inspanningsgebonden. De spierklachten etc. vallen niet direct binnen de deskundigheid van de longarts. Sommige mensen reageren evenwel anders dan anderen. Is er een inspanningstest gedaan, bv door de sportarts, en gekeken wat er gebeurt? Een inhalatieprovocatietest kan overigens niet reageren, terwijl er wel inspanningsastma blijkt in een inspanningstest. Een inspanningstest in een laboratorium levert dan soms ook geen diagnose op omdat de testomstandigheden in het laboratorium niet altijd optimaal zijn. Specialistenwerk op inspannings / sportgebied lijkt me.
vriendelijke groet,
Ton van Keimpema, longarts

Login of registreer om te reageren
14-12-2008 om 20:04 uur

Hallo,

Sam deed nog geen inspanningstest.

De arts wil dit nog niet doen omdat hij weet dat Sam zich nadien heel slecht zal voelen (moet dan ook een tijdje stoppen met zijn medicatie) Hij heeft Sam ook eens onderzocht na een looptest van 30 min op school (het onderzoek gebeurde 2 uur na de looptest en mijn zoon zag eruit als een oude man. Hij is amper 15 jaar! Hij nam toen nog geen Seritide)
De sportarts is in het bezit van alle testen die Sam destijds bij de longarts heeft gedaan.
Met deze testen en zijn bevindingen en testen (ook pickflow gedurende 1 maand) is hij ervan overtuigd dat Sam inspanningsastma heeft.
Het feit dat de Seritide een duidelijke verbetering geeft bevestigd dit zijn vermoeden.

Ter informatie: De sportarts werkt 2 dagen in de week met een team van sportartsen, longartsen, kinesisten,... aan de Universiteit van Leuven.
Ze onderzoeken en begeleiden er topsporters al dan niet met luchtwegproblemen. In het onderzoekscentrum heeft hij een altleet in behandeling die identiek dezelfde problemen heeft als Sam.
(Zo heeft hij bij Sam de link kunnen leggen met inspanningsastma)

Sam zal ooit een test moeten doen maar de arts verkiest een periode buiten het sportseizoen.(omdat hij dan een tijdje zijn medicatie niet zal mogen innemen) Hij liet ons eveneens weten dat het voorkomt dat een inspanningstest in zijn cabinet geen resultaten geeft en dat de atleet dan buiten moet gaan sporten (lopen of fietsen ) tot de symptomen optreden. (zoals jullie zeggen, het juiste klimaat hebben waarbij de problemen optreden)

Omdat luchtweginfecties bij mijn zoon de klachten zeer sterk doen toenemen bestaat de behandeling vooral in het teken van preventie
- medicatie om de weerstand te vehogen (Nisyleen Forte)
- Seritide (dosis verdubbelen bij begin van luchtweginfectie tot deze volledig voorbij is)
- orale vaccin (in plaats van griepvaccin): Broncho-vaxom (kuur van 3 maand)

Voorlopig gaat het heel goed met Sam, hij maakt goede vorderingen in zijn sport. Na de opwarming heeft hij energie over om aan zijn techniek te werken. Als hij op school moet lopen heeft hij die luidruchtige ademhaling niet meer en nadien geen noemenswaardige spierpijnen.
Hij doet nu mee met de rest en beleeft veel plezier en... geen luchtweginfecties. Wat wil een moeder nog meer!

Hij had wel in oktober gedurende een tweetal weken niet meer gepuft, hij voelde zelf dat het niet meer zo goed vlotte en zei na een training plots; ik zal toch maar terug mijn puffer gebruiken. (we wisten niet dat hij gestopt was!)

Bij zijn laatste bezoek aan de sportarts heeft hij dit opgebiecht en deze heeft dan de werking van de Seritide en de bestanddelen ervan uitgelegd. Hij benadrukte dat deze medicatie ziijn longen niet beschadigen.
Sam wilde ook weten of hij nu doping gebruikte.
De sportarts antwoordde als volgt: Seritide wordt voorgeschreven aan mensen met ademhalingsproblemen. Wanneer je longen optimaal werken zal een puffer ze niet nog beter maken. Hij vertelde erbij dat vóór de leeftijd van 18 jaar geen attest nodig is tenzij hij zou sporten op nationaal niveau. Voor Sam was deze uitleg voldoende.

Ik heb het volste vertrouwen in onze sportarts omdat hij samenwerkt met longartsen.

Groetjes,

een tevreden Minneke.

Login of registreer om te reageren