hypoventilatie

29-07-2009 om 02:34 uur

beste artsen.

Ik heb even een vraagje. Is hypoventilatie een veel voorkomend iets in combinatie met astma? En wat kan ik hier aan doen?

Zij er op het forum eigelijk meer mensen die dit hebben? Hoor er nooit iets over.

Groetjes Regenboogvisje 

29-07-2009 om 07:24 uur

Hoi visje :W

Ik kwam dit al googelend tegen op de site van het Erasmus medisch centrum; wel van de IC over thuisbeademing; dus schrik niet te hard ;). Maar misschien heb je er toch iets aan. Of het iets is dat veel voorkomt, weet ik niet. Maar er staat wel in dat de oorzaak van hypoventilatie een longziekte kan zijn ;) en hoe het aan te tonen is ;)

Ademhalingsproblemen
Tijdens de ademhaling neemt het lichaam bij de inademing zuurstof op. Bij de uitademing wordt onder andere koolzuur uitgescheiden. Koolzuur is één van de afvalproducten die in het lichaam ontstaat bij de productie van energie. Dit proces gaat altijd door.

Als iemand onvoldoende ademhaalt, kan het koolzuurgehalte in het lichaam stijgen en het zuurstofgehalte dalen. Er is dan sprake van hypoventilatie. De oorzaak van hypoventilatie kan een spierziekte of een longziekte zijn. Klachten die bij hypoventilatie kunnen optreden zijn hoofdpijn bij het wakker worden, sufheid overdag, gebrekkige eetlust en concentratiestoornissen. Soms ontbreken deze klachten.

Wanneer langdurig hypoventilatie optreedt en het koolzuurgehalte te hoog oploopt, kan een patiënt in coma raken en uiteindelijk overlijden. Dit kan voorkomen worden door de patiënt tijdig te beademen. Ademhalingsproblemen ontstaan meestal geleidelijk.Vaak heeft de patiënt niet echt in de gaten wat er aan de hand is.Vooral 's nachts tijdens de slaap kan het koolzuurgehalte fors oplopen (nachtelijke hypoventilatie). Dit komt onder andere doordat men in de slaap onbewust ademhaalt. Overdag kan men veel meer gebruik maken van een bewuste ademhaling en daardoor bijvoorbeeld actief sneller gaan ademen. De bewuste ademhaling wordt dan min of meer gebruikt om het in de nacht ontstane hoge koolzuurgehalte weg te werken Deze snelle ademhaling kost veel energie en vaak is dat ook aan de patiënt te zien. Het ademhalen gaat met beweging gepaard en bij het spreken gebruikt de patiënt korte zinnen. Bovendien heeft de patiënt een weinig krachtige stem. Een griepje of een verkoudheid kan de ademhalingsproblemen versnellen en versterken. Het onvermogen slijm voldoende op te hoesten kan luchtweginfecties veroorzaken. Via bloedgasanalyse, met name tijdens de slaap, is hypoventilatie duidelijk aan te tonen. Vaak blijkt dan ook dat het zuurstofgehalte lager is dan het zou kunnen zijn.


Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
31-07-2009 om 10:42 uur

Zoals je nu dus hebt kunnen lezen heeft hypoventilatie in principe niets met astma te maken.
Behalve bij een spierziekte kun je soms ook zien bij ernstige misvormingen, waardoor de borstkas niet goed kan bewegen, maar soms ook bij versuffende medicijnen en neurologische ziekten als het regulerende ademhalingscentrum is aangedaan en soms bij hele dikke mensen. Dat laatste wordt dan Pickwick syndroom genoemd naar de Pickwick papers van Charles Dickinson. Daar werd een man beschreven die erg dik was en dergelijke problemen had.

Alleen bij zeer ernstige longziekten, zoals bijvoorbeeld zeer ernstig COPD,  kan ook hypoventilatie optreden als de long het niet meer trekt.

Login of registreer om te reageren