Hoe zit het met het gebruik van grote hoeveelheden zuurstof? Waar ligt de grens? - Beantwoord -

07-11-2023 om 18:56 uur

Ik heb een ernstige terminale longziekte. In ieder geval wordt een (flink) deel van mijn  problemen veroorzaakt door "oud" emfyseem, wat naar voren kwam tijdens een onderzoek van een cardioloog. Zelf had ik er nauwelijks of geen last van. Maar dat zal niet de enige aandoening zijn.

In het voorjaar van 2021 kreeg ik een longontsteking en toen veranderde alles. Ik had ineens 9 liter zuurstof per minuut nodig. Intussen gebruik ik 3 vaste concentrators voor 's-nachts 18 ltr/min en overdag 23 - 26 in rust. Bij inspanning, zoals naar het toilet gaan (circa 8 meter lopen) pak ik er een fles bij en dan loopt het gebruik op tot 29-36 ltr/min. Omdat ook dit vaak niet voldoende is staan er overal in huis zo om de 5 meter stoelen met er naast zgn. boostflessen met O2. (lichte weggooiflessen met 12 of 15 liter zuurstof). Ik heb 3 vragen:

 1. Zijn er meer patiĆ«nten die zoveel zuurstof gebruiken?                                                                     

2. Wat kan (naast emfyseem) de oorzaak zijn van zo'n hoge zuurstofbehoefte?                               

3. Waar ligt de grens? Hoeveel externe zuurstof kan een mens maximaal verwerken / verdragen?

 

Login of registreer om te reageren
Zorgprofessional
08-11-2023 om 17:41 uur

Beste Flip,

Wat betreft je 3 vragen:

1. De genoemde hoeveelheden zuurstof gebruik zijn erg hoog, dit is uitzonderlijk.

2. Ernstige longziekten zoals emfyseem kunnen in een eind stadium gepaard gaan met een verhoogde druk in de slagaders van de longen. Dit kan leiden tot een hogere zuurstof behoefte. Of hiervan bij jou sprake is kan ik niet beoordelen.

3. Op de foto lijk je een neusbril te gebruiken voor de zuurstof. Het is niet gebruikelijk om hier meer dan 6 liter/min over te geven. Als de zuurstof toch wordt verhoogd zal er wel iets meer zuurstof in de longen komen, maar een groot gedeelte hiervan gaat verloren doordat niet niet goed in de luchtwegen/neus komt. In het ziekenhuis worden er ook andere methoden gebruikt dan een zuurstofbril: bijvoorbeeld een zuurstof slang of een kapje. Hierbij kan wel een hoge hoeveelheid zuurstof worden gegeven.

Met vriendelijke groet Bas Langeveld longarts

 

 

Login of registreer om te reageren