hoe stelt men een diagnose?

13-10-2009 om 13:47 uur

Ik vraag met af hoe een longarts zijn diagnose stelt.

bij mij zijn longfotos,longctscans,en spirometrie gedaan,en NO meting.

longfoto,niks bijzonders.
longct scan,schoon.
No meting 52,na drie maanden medicijnen,57
longfuncitie 100procent van verwachting,en geen reactie op histamine.
reactie op luchtwegverwijders is nihil.
Toch ben ik vaak en langdurig kortademig.
Ik heb heel veel met fijnstof gewerkt in mijn leven,en giga hoeveelheden ingeademd.(kopieermachines repareren 22jaar lang)
Aan het einde van de werkweek word ik steeds oppervlakkiger ademend,en voel me ziek worden(rillingen,griepachtige symptomen,verkouden in de neus)

Zijn dit genoeg gegevens voor een longarts om een conclusie te trekken?of zou longarts a iets anders zeggen dan b??
Tot nu toe was de conclusie astma,en later bijgesteld naar bronchiale hyperreactiviteit.
Astma aanvallen die me heel erg benauwd maken,die heb ik dan ook niet,en nooit gehad,wel perioden van meer kortademigheid dan andere perioden.

Wanneer ik de veiligheidsbladen van mijn fijnstof werk lees,kun je pneumonitis krijgen van veelvuldig werken met de stoffen waarmee ik werk.

Zou het kunnen zijn dat op foto en ct scan dit niet zichtbaar is(beperkte mate),maar dat dat wel de oorzaak is van mijn klachten,en meer het "constante" gevoel van kortademigheid,dan de aanvallen bij astma?

Lastige vragen waarschijnlijk........


Wilfred

Zorgprofessional
15-10-2009 om 07:45 uur

Beste Wilfred

Over de vraag hoe je tot de diagnose astma komt kun je een boek schrijven, er zijn zoveel verschillende uitingsvormen en kenmerken. In essentie komt het hier op neer:

Verreweg het belangrijkste is het verhaal van de patient: bij astma past: wisselende klachten van benauwdheid en piepen, soms hoesten. Verergering van de klachten bij rook en mist en inspanning, verbetering bij het nemen van vb Ventolin, vaak allergie met klachten van de neus en andere slijmvliezen.

De longfunctie kan ondersteunen: aanwijzingen voor vernauwing van de luchtwegen die verbeteren na ventolin of tekenen van overgevoelige luchtwegen zoasl gemeten met een histamine of methacholine provocatietest, tekenen van ontsteking van de luchtwegen zoals gemeten met NO  in de uitademingslucht of specifieke ontstekingscellen (eosinofielen) in het opgehoeste slijm.

Tenslotte verwacht je dat de klachten duidelijk verbeteren bij het langdurig gebruiken van ontstekingsremmers.

Foto's helpen vaak niet echt, de waarde van een CT scan is ook nog beperkt.
Als je denkt dat er een relatie is tussen je klachten en de situatie op het werk moeten er metingen op het werk worden gedaan en kan het nuttig zijn om longfuncties op het werk te meten. De bedrijfsarts en hygienist kunnen daar bij helpen. Denk verder na of er iets is op het werk waar je allergsich voor kunt zijn: stof, schimmel, airconditioning of specifieke stoffen.

succes

Frans Krouwels

Login of registreer om te reageren
13-11-2009 om 16:19 uur

<<<Verreweg het belangrijkste is het verhaal van de patient: bij astma past: wisselende klachten van benauwdheid en piepen, soms hoesten. Verergering van de klachten bij rook en mist en inspanning, verbetering bij het nemen van vb Ventolin, vaak allergie met klachten van de neus en andere slijmvliezen.>>>

Mijn klacht was pijnlijke steken na longembolie (steken in een mate als ten tijde van mn longembolien -dus totaal gevloerd zijn erdoor), die zijn uiteindelijk betiteld als a-specifieke klachten. Heb geen beschadingen opgelopen ofzo, longfunctie is prima, ergens achterin de 90, het is dus niet bekend waar het vandaan komt.

Histaminetest was positief (heb vroeger ook exceem gehad, allergieen (mn. hooikoorts), met astma is dat geloof ik ook 1 pot nat), hyperventilatietest ook enigszins.

Dus; diagnose astma; behandeling symbicort

klachten zijn verminderd met symbicort. Maar heb ik nu echt astma? die levenslang behandeld moet worden?

Login of registreer om te reageren
13-11-2009 om 16:45 uur

oh ik zie nu in een ander topic 
(oorzaak van klachten bij astma) dat je tamelijk sceptisch bent over de diagnose Astma /de hoeveelheid medicatie die wordt voorgeschreven bij slechts een vermoeden van.

Hyperventilatie kan dus eigenlijk gewoon buiten beschouwing worden gelaten (heeft bijna nooit wat met astma te maken zegt u- hopelijk ben ik niet erg kort door de bocht nu).
Denk zelf dat het meer een verkeerde manier van ademen is als gevolg van stress oid, dan een longgerelateerde klacht (in mijn geval).


Ben nog wel benieuwd wat je in mijn geval zou ondernemen/vragen, ook met die medicijnen


Login of registreer om te reageren