Hoe herken ik longgerelateerde ontstekingen?
09-12-2011 om 00:38 uurMisschien een domme, rare vraag, maar hoe herken ik longgerelateerde ontstekingen? Worden daar slijmvliesontstekingen mee bedoeld of van de longen zelf? Volgens mij heb ik nooit last ontstekingen. Wel heb ik ’s morgens meer last van slijm, maar dat wordt na een uurtje minder.
Op andere plaatsen dan de longen krijg ik wel eens onderhuidse ontstekingen, als ik te veel zoetigheid heb gesnoept. Ik gebruik weinig suiker, maar af en toe laat ik me wel eens gaan (december).
In de bijsluiters van de meeste luchtwegverwijders wordt echter gewaarschuwd als bijwerking voor een mogelijke wijziging van de bloedsuikerspiegel.
Kan gebruik van suiker ook van invloed zijn op longgerelateerde ontstekingen als je luchtwegverwijder gebruikt?
Na het jaarlijkse bloedprikken wilde de ha mijn bloedsuiker na een paar weken nog eens controleren, maar die bleek toch binnen de normen. Zelf heb ik COPD3 en gebruik geen ontstekingsremmers.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Clasina
Bij mij gaat t zo;
Door één of andere grote prikkel, bv veel te grote inspanning, grote allergische reactie, te weinig rust na drukte, voel ik me hondsmoe en nog es moe, dagenlang. Het gevoel lijkt op zand in armen en benen, een zwaar lichaam.
Zet het door of neem ik in zo'n periode geen extra rust, dan komt grotere benauwdheid, en voel ik een vreemd vast "kraak-gevoel" opkomen in de longen. Er komt een vastklinkend, geniepig en benauwd hoestje bij en ik krijg verhoging of koorts. Ik wil liggen, heel de dag.
Na een paar dagen bedrust, ziek en benauwd gevoel (met inmiddels een antibioticum-kuur) gaat t beter, dan komt het slijm los, (groen) komen er grote hoestbuien en maakt mijn ademhaling veel geluid. (Heb ik anders nooit).
de weken en soms helaas maanden daarna blijf ik extra hoesten, en zijn mijn longen meer gevoelig voor prikkels.
Kortom ; bronchitis voorkomen is mijn devies!
Huidklachten, eczeem komt ook door zelfde prikkels als de astma-prikkels.
Suiker eten heeft bij mij geen invloed, behalve dik worden dan haha
Zoiets heb ik jaren geleden een paar keer gehad, zonder groen slijm overigens (beetje ondoorzichtig wit) en veel hoesten, waarbij ik makkelijk het slijm ophoest. Ik dacht toen gewoon zware griep. Maar voelde me wel zo beroerd als jij beschrijft. Na eerst dagen zelf gedokterd te hebben toch maar langs de ha gegaan en longfoto's laten maken, waarop niets te zien was. Ik kreeg toen nog wel een kuurtje mee. Gelukkig daarna niet meer gehad en ik nu maar denken dat het door de griepprik komt.
Lijkt me vreselijk als dit steeds terug komt als je je inspant.
Nooit bij stilgestaan dat die ontstekingen (pukkels) misschien ook onder eczeem kunnen vallen. Het was voor mij gewoon mijn straf omdat ik te veel gesnoept had (denk ik al vanaf mijn jeugd) en volgens mij word ik daar ook niet extra benauwd van. Ben toch benieuwd of er een relatie bestaat voor (oudere) mensen met een onregelmatige, maar nog goede bloedsuikerspiegel.
Dank voor je uitgebreide uitleg.
Tja, het is lastig
Het komt bij mij , ondanks mijn voorzorgen toch zo'n 3 a 4 keer per half jaar voor. Maar ik heb dan ook zoals ze dat vroeger noemden astmatische bronchitis.
maar (Hoera) de laatste maanden gaat t beter, ik hou nu meer rekening met mezelf. Komt door de info op dit forum!
Al is dat rekening-houden soms wel doodsaai, het voelt toch beter dan voorheen.
wat goed om te lezen! Gefeliciteerd....
Bij mij gaat het stukken beter sinds de pneumokokken-vaccinatie. Ik heb de laatste maand één keer een verkoudheid gehad waarvan ik dacht: dit wordt gegarandeerd bronchitis. Ik ben toen zelfs naar de ha gegaan om te zien of ik de bronchitis nog kon tegenhouden, maar HET GING GEWOON WEER WEG. En dat terwijl ik niet helemaal top was na eerst een longontsteking en daarna nog een vervelende bronchitis. Whoohoo, lang leve het vaccin! (En nu hoop ik dus maar dat ik de laatste jaren veel pneumokokken-infecties gehad heb.)
longgerelateerde ontstekingen zijn onder te verdelen in ontstekingen van de luchtwegen en longontsteking waarbij ook de longblaasjes bij de ontsteking zijn betrokken. Over het algemeen zijn de verschijnselen bij longontsteking ernstiger. In beide gevallen kunnen hoesten (vaak met opgeven van slijm), kortademigheid en koorts optreden.
luchtwegverwijders geven geen verhoogde kans op longgerelateerde ontsteking. De kans dat de bloedsuiker omhoog gaat door een luchtwegverwijder acht ik bijzonder laag. Ik ben het in de praktijk nog nooit tegen gekomen.
Met vriendelijke groet,
D. de Vries.
Geachte heer De Vries,
Hartelijk dank voor uw duidelijke uitleg. Het stelt me in ieder geval gerust voor wat betreft de bloedsuikerspiegel.
@elly-gezelly en @mamm-loic
Ik ben erg blij dat het jullie de laatste tijd beter gaat en hoop dat jullie het vast kunnen blijven houden en niet overmoedig worden als het wat langer goed blijft gaan. Uit al wat ik lees, moet het voor astmapatiënten erg naar zijn als de bronchitis steeds opspeelt bij de minste inspanning. Zorg goed voor jezelf.